Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Debrecen és Győr sem marad ki a magyar EKF évből

2019. szeptember 28. 14:46
A két város vezetői együttműködési megállapodást írtak alá szombaton Veszprémmel, hogy közös projektek révén Veszprém és a Balaton régió, ezzel együtt Magyarország minél sikeresebben reprezentálhassa magát 2023-ban. A város emellett a 2024-es címbirtokossal, testvérvárosával, Tartuval is együtt fog működni.

Amikor Melina Mercouri görög kulturális miniszter több mint 30 évvel ezelőtt útjára indította az Európa Kulturális Fővárosa koncepcióját, saját bevallása szerint alapvetően két gondolat járt a fejében. Az egyik, hogy a titulus révén, Európa kulturális sokszínűségét elismerve lehetőség nyíljon a címet viselő városoknak jobban megismertetni kultúrájukat helyi, országos és európai szinten is. Másrészt a cím vándoroltatásával egy európai térség kialakítására is alkalom nyílik így, ami arra is ráébreszt minket, hogy az ezernyi különbségünk ellenére alapvetően hasonlóak vagyunk mi itt Európában – idézte fel a megállapodás aláírásakor az EKF gyökereit Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Navracsics úgy fogalmazott, a mostani megállapodás azért is különösen örömteli, hiszen azzal, hogy Veszprém és a Balaton térség kezet nyújt a korábbi két pályázó városnak, Győrnek és Debrecennek, ugyanígy egy kulturális térséget épít Magyarország vonatkozásában, hogy 2023-ban az egész ország ünnepelhessen. Ugyanakkor testvérvárosa, a 2024-es címbirtokos Tartu bevonásával területben és időben is kiterjeszti azt: lesznek programok, amiket Veszprém kezd el és az ész város folytat. Ezzel Veszprém egy kicsit oldani is tudja a magányát, miszerint 2023-ban rendhagyó módon csak egy európai város viseli a címet.

Porga Gyula, Komolay Szabolcs, Somogyi TivadarPorga Gyula, Komolay Szabolcs, Somogyi Tivadar

Porga Gyula, Veszprém polgármestere szerint attól, mert Veszprém, illetve a balatoni régió nyerte el tavaly a zsűri döntése alapján az Európa Kulturális Fővárosa címet, még a döntőbe jutott két másik város elképzeléseinek sem kell elsikkadniuk. „A két város polgármesterei már az eredmény kihirdetésekor elmondták, szeretnék, ha a pályázatban lefektetett tervek egy része címtől függetlenül is megvalósulhatna, attól függetlenül pedig, hogy végül Veszprém nyert, a városnak nemcsak saját magát kell képviselnie 2023-ban, hanem azt a csodálatos magyar kultúrát is, aminek a győri és debreceni is markáns része. Az előkészítés során vállalt közös munka, illetve a közös projektek éppen ennek a kultúrának a megmutatására ad lehetőséget” – mondta el.

Ahogy az a Beyond – túllépni a határainkon szlogen köré felépített pályázatban is elhangzott, ezzel példát is tudunk mutatni Európának, illetve tanulni is tőle. Akárcsak a tartui együttműködéssel, akikkel 48 éve ápol a város baráti viszonyt, és akikkel mind a pályázati tanácsadás után most közös projekteken tud együtt dolgozni Veszprém.

Komolay Szabolcs, az együttműködési megállapodást aláíró debreceni alpolgármester úgy fogalmazott, az EKF címre a kezdetektől fogva úgy gondoltak, mint katalizátorra a városi kulturális stratégia megvalósításához. Ahhoz azonban kétségtelenül partnerekre is van szükség, hiszen nemcsak önmagában léteznek a városok, mind egy nagy konglomerátum, a magyar és az európai kultúra részei vagyunk.

Dr. Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere őszintén bevallotta, annak idején úgy álltak neki a pályázatnak, hogy nyerni fognak – ez mégsem sikerült. Ilyen előzmény után tehát nagyon jól esett nekik, hogy kicsit a szomorúságukat is oldva, lehetőséget kaptak, hogy összefogjanak a három legjobb pályázóként, és mind a korábbi tervek egy részét megvalósíthassák, mind Magyarország bemutatásában részt vehessenek.

Urmas Klaas, Tartu polgármestere az együttműködés kapcsán elmondta, nagy öröm számukra, hogy 2022-ben másik litván testvérvárosuk, Kaunas lehet az EKF címbirtokos, 2023-ban Veszprém, 2024-ben pedig ők, így egyfajta folytonosság is lesz a városok között. Tartu Veszprém legrégebbi testvérvárosa, 48 éve ápolunk jó kapcsolatot egymással, a közös munka révén pedig még közelebb kerülhetnek egymáshoz a két ország és város emberei, a projekteket illetően pedig akár a tartui és a veszprémi egyetem együttműködését is lehetségesnek tartja közös tartalmak létrehozására.

Porga Gyula és Urmas KlaasPorga Gyula és Urmas Klaas

A megállapodással kapcsolatos döntések után a felek aláírásukkal is megerősítették együttműködési szándékukat, előbb Debrecen, Győr és Veszprém, majd Veszprém és Tartu polgármesterei.

Bertalan Melinda
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.