2021. január 28.
//
Károly, névnap

Debrecen és Győr sem marad ki a magyar EKF évből

A két város vezetői együttműködési megállapodást írtak alá szombaton Veszprémmel, hogy közös projektek révén Veszprém és a Balaton régió, ezzel együtt Magyarország minél sikeresebben reprezentálhassa magát 2023-ban. A város emellett a 2024-es címbirtokossal, testvérvárosával, Tartuval is együtt fog működni.

Amikor Melina Mercouri görög kulturális miniszter több mint 30 évvel ezelőtt útjára indította az Európa Kulturális Fővárosa koncepcióját, saját bevallása szerint alapvetően két gondolat járt a fejében. Az egyik, hogy a titulus révén, Európa kulturális sokszínűségét elismerve lehetőség nyíljon a címet viselő városoknak jobban megismertetni kultúrájukat helyi, országos és európai szinten is. Másrészt a cím vándoroltatásával egy európai térség kialakítására is alkalom nyílik így, ami arra is ráébreszt minket, hogy az ezernyi különbségünk ellenére alapvetően hasonlóak vagyunk mi itt Európában – idézte fel a megállapodás aláírásakor az EKF gyökereit Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Navracsics úgy fogalmazott, a mostani megállapodás azért is különösen örömteli, hiszen azzal, hogy Veszprém és a Balaton térség kezet nyújt a korábbi két pályázó városnak, Győrnek és Debrecennek, ugyanígy egy kulturális térséget épít Magyarország vonatkozásában, hogy 2023-ban az egész ország ünnepelhessen. Ugyanakkor testvérvárosa, a 2024-es címbirtokos Tartu bevonásával területben és időben is kiterjeszti azt: lesznek programok, amiket Veszprém kezd el és az ész város folytat. Ezzel Veszprém egy kicsit oldani is tudja a magányát, miszerint 2023-ban rendhagyó módon csak egy európai város viseli a címet.

Porga Gyula, Komolay Szabolcs, Somogyi TivadarPorga Gyula, Komolay Szabolcs, Somogyi Tivadar

Porga Gyula, Veszprém polgármestere szerint attól, mert Veszprém, illetve a balatoni régió nyerte el tavaly a zsűri döntése alapján az Európa Kulturális Fővárosa címet, még a döntőbe jutott két másik város elképzeléseinek sem kell elsikkadniuk. „A két város polgármesterei már az eredmény kihirdetésekor elmondták, szeretnék, ha a pályázatban lefektetett tervek egy része címtől függetlenül is megvalósulhatna, attól függetlenül pedig, hogy végül Veszprém nyert, a városnak nemcsak saját magát kell képviselnie 2023-ban, hanem azt a csodálatos magyar kultúrát is, aminek a győri és debreceni is markáns része. Az előkészítés során vállalt közös munka, illetve a közös projektek éppen ennek a kultúrának a megmutatására ad lehetőséget” – mondta el.

Ahogy az a Beyond – túllépni a határainkon szlogen köré felépített pályázatban is elhangzott, ezzel példát is tudunk mutatni Európának, illetve tanulni is tőle. Akárcsak a tartui együttműködéssel, akikkel 48 éve ápol a város baráti viszonyt, és akikkel mind a pályázati tanácsadás után most közös projekteken tud együtt dolgozni Veszprém.

Komolay Szabolcs, az együttműködési megállapodást aláíró debreceni alpolgármester úgy fogalmazott, az EKF címre a kezdetektől fogva úgy gondoltak, mint katalizátorra a városi kulturális stratégia megvalósításához. Ahhoz azonban kétségtelenül partnerekre is van szükség, hiszen nemcsak önmagában léteznek a városok, mind egy nagy konglomerátum, a magyar és az európai kultúra részei vagyunk.

Dr. Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere őszintén bevallotta, annak idején úgy álltak neki a pályázatnak, hogy nyerni fognak – ez mégsem sikerült. Ilyen előzmény után tehát nagyon jól esett nekik, hogy kicsit a szomorúságukat is oldva, lehetőséget kaptak, hogy összefogjanak a három legjobb pályázóként, és mind a korábbi tervek egy részét megvalósíthassák, mind Magyarország bemutatásában részt vehessenek.

Urmas Klaas, Tartu polgármestere az együttműködés kapcsán elmondta, nagy öröm számukra, hogy 2022-ben másik litván testvérvárosuk, Kaunas lehet az EKF címbirtokos, 2023-ban Veszprém, 2024-ben pedig ők, így egyfajta folytonosság is lesz a városok között. Tartu Veszprém legrégebbi testvérvárosa, 48 éve ápolunk jó kapcsolatot egymással, a közös munka révén pedig még közelebb kerülhetnek egymáshoz a két ország és város emberei, a projekteket illetően pedig akár a tartui és a veszprémi egyetem együttműködését is lehetségesnek tartja közös tartalmak létrehozására.

Porga Gyula és Urmas KlaasPorga Gyula és Urmas Klaas

A megállapodással kapcsolatos döntések után a felek aláírásukkal is megerősítették együttműködési szándékukat, előbb Debrecen, Győr és Veszprém, majd Veszprém és Tartu polgármesterei.

Bertalan Melinda

További cikkek

Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Nagyobb beleszólást szeretne a helyi ellenzék az Európa Kulturális Főváros 2023 projektbe. Hartmann Ferenc (MSZP) és Gertsmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők a konkrét igényüket is bemutatták hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatójukon.
A magyar gyökerű Louise Glück a tavalyi irodalmi Nobel-díjas
A magyar gyökerű Louise Glück a tavalyi irodalmi Nobel-díjas
A Nobel-díjasokról tartottak online konferenciát múlthéten az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága szervezésében. A rendkívül izgalmas előadások közül a tavalyi irodalmi Nobel-díjast Fenyvesi Ottó, költő mutatta be.
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Látványos megoldást választottak Veszprémben a magyar kultúra napjának ünneplésére. A Lordok háza homlokzatán fényjátékkal elevenítették meg a Himnuszt, miközben annak dallamai töltötték be a teret.
A magyar kultúra napja Veszprémben
A magyar kultúra napja Veszprémben
Látványos videó installációval és veszprémi gimnazisták versolvasásával ünnepli Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját.