Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megerősítette testvérvárosi kapcsolatát Veszprém és Rovaniemi

2019. szeptember 27. 17:12
Testvérvárosi kapcsolatának 45. jubileumát ünnepelte pénteken Veszprém és Rovaniemi. A két település polgármesterei a Városházán ünnepi záradék aláírásával erősítették meg városaik kapcsolatát.

Az ünnepséget Markku Virri, Finnország budapesti nagykövetének üzenetével nyitották meg. A nagykövet levelében rámutatott: Magyarországon kitartóan ápolják a finn kapcsolatot, és ebben fontos szerepet játszanak a testvérvárosok. A Veszprém és Rovaniemi közti híd alapjait 45 éve rakták le, és azóta is rendszeres, kétirányú forgalom zajlik rajta. Napjaink megváltozott társadalmi környezetében, bármennyire is erősödik az online világ, egyre erősebb az igény a közösségi alkalmakra, a személyes találkozásokra, ma is szükség van tehát a közösen fenntartott hidakra.

Porga Gyula veszprémi polgármester azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt 45 ereje leginkább abban mérhető, hogy nem maradt pusztán protokolláris szinten a két város kapcsolata, hanem számos intézményi, civil kapcsolat, személyes barátság alapozta meg a hosszútávú együttműködést. A polgármester külön köszönetet mondott a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület részéről Tímár Vera tiszteletbeli elnöknek és Szoboszlai András elnöknek.

Porga GyulaPorga Gyula

Az elmúlt évtizedekben Rovaniemi nagyon sok lakója ismerhette meg a veszprémiek barátságát és egyedülálló vendégszeretetét — jegyezte meg Esko Lotvonen polgármester. Hozzátette: városainkat összekötik hasonló adottságaik: a hasonló lélekszám, a dinamikus fejlődés, az egyetemi városi és megyeszékhelyi feladatok; de persze sok különbséget is felfedezhetünk Veszprém és Rovaniemi között. A fennálló különbségek azonban nem akadályozták, hanem elősegítették az együttműködést. A finn polgármester megjegyezte: Rovanieminek 14 testvérvárosa van szerte a világban, de egyértelműen a magyarokkal a legszorosabb a kapcsolatuk.

Esko LotvonenEsko Lotvonen

Az ünnepség fénypontjaként a két polgármester jubileumi záradékot írt alá, az alábbi szöveggel:

A finnországi Rovaniemi városának képviseletében Esko Lotvonen polgármester, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében Porga Gyula polgármester ünnepélyesen kinyilvánítjuk, hogy az 1974-ben aláírt testvérvárosi szerződésünket megerősítjük.

Testvérvárosi kapcsolataink ápolása során olyan nagyszerű eredményeket értünk el közösen, amelyek a megkezdett munka folytatására késztetnek minket.

Hiszünk benne, hogy a Rovaniemi és Veszprém közti testvérvárosi kapcsolat nem csak e két város számára hordoz további lehetőségeket, hanem elősegíti a finn és a magyar népek közti, történelmi gyökerekkel bíró barátság ápolását is.

Rovaniemi és Veszprém városának nevében e „Jubileumi Záradékban” rögzítjük elhatározásunkat, hogy városaink személyes és intézményi kapcsolatait tovább erősítjük. Ápoljuk országaink és közös európaiságunk örökségét, amelynek megőrzéséért felelősséget érzünk.

A testvérvárosi kapcsolataink kialakítása óta eltelt 45 esztendő tapasztalata nyomán tovább gondozzuk barátságunkat és együttműködésünket, amely mára történelmi léptékűvé vált.

Az ünnnepség fényét emelte a Veszprém-Bakony Táncegyüttes műsora. Dr. Szoboszlai András, a VEMAFI elnöke az egyesület elmúlt években elért eredményeiről számolt be.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.