Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kertészkedés és kóstoló a mintakertben

2019. szeptember 23. 14:21
Az ember- és környezetkímélő kertgazdálkodás új módjáról, a mélymulcsos eljárásról tartott kóstolóval és bemutatóval egybekötött tájékoztatót a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület hétfőn délelőtt.

Izgalmasan indult a hét a Hriszto Botev Általános Iskola 5.C osztályos tanulóinak, akik betekintést nyerve a kertgazdálkodás folyamatába részt vehettek a betakarításban, és együtt kóstolhatták meg az első év termését.

Veszprém MJV Önkormányzata és a VKSZ Zrt. együttműködésével elindult mintakert élőben is szemlélteti a természettel való harmonikus viszony kialakulásának folyamatát és az ezzel járó bő és minőségi termés lehetőségét.

Célunk, hogy a gyerekek a mai programon a betakarítással egy kis szerepet vállalva megismerjék a folyamatot, illetve egyre többen halljanak róla, hogy a mélymulcsos kert sokkal idő- és energiatakarékosabb és környezetkímélő - fogalmazott dr. Szalay Tímea a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke

Dr. Szalay Tímea kérdésünkre elmondta mi is a mélymulcsos eljárás és miért jobb a hagyományos kertművelésnél.

- A mélymulcsos művelés abban különbözik a hagyományos kertműveléstől, hogy ez nem kihasználja a talajt, hanem folyamatosan táplálja és sokkal jobb közeget biztosít a növények számára. A titok, hogy ősszel -ugyanúgy, mint a természetben a falevelek- befedjük a talajt elég magasan körülbelül térdmagasságig lótrágyával, amely télen véd a fagytól, majd tavasszal elkezd süllyedni, tömörödni, lebomlani, ezzel is biztosítva minden olyan tápanyagot a növények számára, amelyektől fejlődhetnek.

Nagyon jó közeg, hiszen a tápanyag mellett a vizet is megtartja a mulcs, így a legnagyobb nyári szárazságban is zöld volt a kertünk. Még csak az első év terméseit szedjük be és vannak kihívások, de mégis azt gondolom összességében szép terméssel büszkélkedhetünk- zárta gondolatait az egyesület elnöke.

A Botev ötödikesei sok újdonságot tanulhattak a délelőttön, de talán leginkább a sok finomság kóstolását várta mindenki.

Valószínűleg az iskolai húslevesből sem fogyott olyan mértékben a sárgarépa, mint a mintakert asztaláról. Lehet, igaz a mondás: “munka után jóízű az étel.”

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.