Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Jókor lenni kiváló helyen

2019. szeptember 11. 3:00
Szerda délelőtt a Modern Filológiai és Társadalamtudományi Kar tanévnyitójával hivatalosan is megkezdődött a 2019/20-as tanév a Pannon Egyetemen. A hallgatók a lehető legjobb időpontban, az Európa Kulturális Főváros program felkészülési éveiben végezhetik itt tanulmányaikat.

Dr. Gelencsér András rektor szerint akad azért még pár indok, ami alátámasztja, jó döntés volt az egyetem mellett letenni a voksot. Az intézmény nemrég második helyen végzett a HVG Diploma 2019 különszámában az oktatói kiválósági rangsort tekintve, míg a Center for World University Rankings (CWUR) 2019/2020-as ranglistáján a 8. legjobb magyar egyetemként szerepel. A Pannon Egyetemnek emellett abban is meghatározó szerepe van, hogy az összes megyei jogú város közül Veszprémben a legmagasabb az értelmiségiek részaránya – emelte ki az intézményvezető köszöntőjében.

Budapest tömegvonzásával szemben ugyanakkor vonzó alternatívát tud mutatni az egyetem, hiszen igazi egyetemként az intézmény minden kara működtet doktori iskolát, a hallgatóknak mégsem kell vérre menő harcot vívniuk egymással ahhoz, hogy a felvétel nyújtotta lehetőségekkel élve sikeres egyetemi éveket tudjanak majd a hátuk mögött a jövőben a diplomaosztáskor. Az, hogy ez valóban megvalósul, persze csak a hallgatókon áll: „váljanak büszke tagjaivá az egyetemi közösségnek, éljék át a hallgatói rendezvények utánozhatatlan hangulatát és használják ki a város adta kulturális lehetőségeket, hiszen igazán jókor vannak kiváló helyen most, az Európa Kulturális Fővárosa címre való felkészülés éveiben” – tanácsolta a rektor az új hallgatóknak.

Az eseményen részt vett Bódis József államtitkár is, aki úgy fogalmazott, az új év nemcsak a hallgatóknak jelent új lehetőséget, hanem az oktatóknak is, akik ilyenkor megújult szellemi környezetben végezhetik a munkájukat. Mindezt most új fenntartó, az Innovációs Minisztérium égisze alatt tehetik, de ahogy az intézmény eddig is, úgy a jövőben is jó úton fog járni ahhoz, hogy a tudósok műhelyében megszülető információkat hasznosítható tudásként adja át a hallgatóknak.

Az intézmény és a Modern Filológiai és Társadalomtudományi kar valóban reményteljes jövő elé néz: dr. Navracsics Judit, a kar dékánja elmondta, idén összesen 417 új hallgató kezdi meg a tanulmányait az MFTK képzésein, ami a tavalyi adatokhoz képest 200 fővel több. Az EKF részét képező kulturális események tervezésében, szervezésében és tartalmi megtöltésében pedig valóban rengeteg lehetőségük lesz az egyetemistáknak: nemcsak a korábbi fordító és tolmács vagy nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóknak, de az idén elindult kommunikáció és médiatudomány, közösségszervezés, valamint mentálhigiéné szakokon tanulók is sok hasznos tudást szerezhetnek ehhez.

Navracsics szerint a megnövekedett érdeklődés azt is jelzi, hogy a természettudományi szakok megerősödésének korában is szükség van még a humán tudományokra, a legnépszerűbb, anglisztika szak pedig a nemzetközi kapcsolatok és a kulturális sokszínűség megerősödését is elősegíti.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése adta lehetőségeket Porga Gyula is kiemelte köszöntő beszédében. A polgármester úgy fogalmazott, csak rajtunk áll, milyenné formáljuk a jövő Veszprémét: a cél persze az, hogy igazi 21. századi várossá váljunk, de a sikerhez elengedhetetlen, hogy a fiatalok is kivegyék részüket, hiszen így tudunk olyan elképzeléseket megvalósítani, amelyek valóban az egész közösség gondolatait testesítik meg. „Vegyenek hát részt bátran ebben az izgalmas kalandban!” – szólt a hallgatókhoz.

Hagyomány, hogy a központi tanévnyitón adják át a város jó hírének öregbítésében kiemelkedő tevékenységet végző személyeknek járó Volkra Ottó-díjat is, melyet idén M. Tóth Géza vehette át.

M. Tóth Géza a Lovassy László Gimnázium elvégzése után a Magyar Iparművészeti Egyetem Tanárképző Tanszékén és Animáció Szakán szerzett rajz és környezetkultúra szakos tanári diplomát. Óraadó tanárként 1994 és 1998 között a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző Intézetében oktatott. 1995 és 2010 között a Magyar Iparművészeti Egyetem Animáció Szakán előbb tanársegédként, majd adjunktusként, később docensként dolgozott. 1996-ban mesterfokozatú vizuális kommunikáció tervező diplomát szerzett. Művészeti DLA és neveléstudományi PhD fokozattal rendelkezik. Habilitált egyetemi tanár. Vendégtanárként több külföldi művészeti egyetemen oktatott, leghosszabb ideig a londoni Royal College of Art Animáció tanszékén. 2014-től 2019-ig a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora volt. Több száz alkotás fűződik a nevéhez, amelyek közül rövidfilmjét, a Maestro-t 2007-ben Oscar-díjra jelölték. 2008-ban Balázs Béla- díjjal tüntették ki. A Veszprém város hírét messze vivő, ügyét bárhol és bármikor képviselő művész a 2023-as Veszprémi Európa Kulturális Főváros projekt egyik nagykövete. A Tánc Fesztiválja rendezvény visszatérő zsűritagja.

Az eseményen emellett díjazták többek között a jubiláló oktatókat és az ösztöndíjas hallgatókat is, a hallgatók pedig letették a gólyaesküt.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.