Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Életpálya-modellel és eszközfejlesztéssel modernizál a Honvédség

2019. augusztus 28. 3:57
A honvédelemről és a haderő fejlesztéséről tartott előadást dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedd délelőtt a Megyeházán.

A Zrínyi 2026 nevű átfogó haderőfejlesztési programot, egy modern, erős Magyar Honvédség megteremtésének folyamatát mutatta be veszprémi előadásán a miniszter. Hangsúlyozta: szeretteinket, értékeinket, hazánkat védi a Honvédség. Bár úgy érezzük, hogy békében és biztonságban élünk, ez a béke nagyon törékeny — erre mutatott rá a délszláv válság, ami történelmi léptékben nézve még nem fejeződött be, a viszonylagos nyugalmat az ott állomásozó békemisszió katonái biztosítják.

De időben még közelebbi példa az Ukrajna és Oroszország között egy pillanat alatt kialakult hibrid háború. A miniszter szerint a Krím példája is bizonyítja: területeket lehet elcsatolni egy országtól légicsapások, harckocsik, rakéták nélkül is. A kibertér megfoghatatlannak tűnik, de körülvesz minket, a számítógépeken keresztül is lehet támadást intézni. Az informatika átszövi az egész életünket, a közlekedéstől az államigazgatáson át az otthonainkig mindenütt jelen van. Szintén újfajta kihívások elé állít minket a népvándorlás és a terrorizmus.

Története során Magyarország 163 felkelésben, forradalomban, háborúban vett részt ezer év alatt. A béke a legfőbb értékünk, meg kell tennünk mindent, hogy gyermekeink, unokáink, dédunokáink, a jövő nemzedéke számára minél élhetőbb világot hagyjunk hátra.

A Zrínyi terv egyrészt a honvédelem fejlesztéséről, az emberről, a katonáról szól. Ezen a területen az elsődleges az életpálya modell biztosítása a katonai pályára lépők számára. Fontos, hogy a tudást, a felkészültséget, az elhivatottságot kell megfizetni, nem a rendfokozatot. Segíteni kell a katonák és családjuk lakhatásának támogatását - ezt elsősorban nem bérlakásokkal, hanem a saját tulajdonú lakáshoz jutás támogatásával szeretnék elérni. Az emberi tényező harmadik eleme az egészség biztosítása és az egészségében károsodott katonákról való gondoskodás.

A haderő, vagyis a technikai eszközök fejlesztése sem elhanyagolható. A légierőt a meglévő helikopterek felújításával és 36 új helikopter beszerzésével kezdik, de vásároltak Airbus csapatszállító repülőket, kettő Falcon speciálisan felszerelhető szállító repülőt és 3 teherszállító gép beszerzése is folyamatban van. Ezek üzemeltetéséhez 120-130 pilóta kiképzésére van szükség.

A miniszter megjegyezte: a katonák több mint 130 elemből álló felszerelésének nagy részét a magyar ipar képes előállítani. Ebben fontos szerepet játszik a kutatás-fejlesztés, amelyben a magyarság mindig a világ nagyjai közé tartozott. A légierő mellett a szárazföldi hadnem fejlesztése is a tervek között van, a legkorszerűbb Leopard harckocsikat rendelte meg a Honvédség.

A modern hadsereg működtetése elképzelhetetlen modern logisztikai kiszolgáló bázis nélkül, ezt Szentkirályszabadján fogják kialakítani 20 ezer négyzetméteren.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. ma 21:13 Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya A májusi, rövidre szabott közgyűlésen sem maradtak el a napirend előtti interpellációk, kérdések és felszólalások csütörtökön. ma 20:16 A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán. tegnap 21:58 Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel. tegnap 14:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.