Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C

Lépcsőfokonként tárul fel a bohém borbély naplója

2019. augusztus 26. 11:00
A belváros szívében, mégis egy eldugott helyen halad az a lépcső, ami a XIX. században élt veszprémi borbély nevét viseli. A Francsics lépcső most közösségi projekt keretében megszépült és a névadó élettörténetét is megismerhetik lépcsőfokról lépcsőfokra azok, akik arra járnak.

Az Idegenvezetők Veszprém és a Gombrich Mester Művészeti Tanoda közös projektje révén vasárnap délután az Óváros térről a Horgos utcába vezető lépcsőnél gyűltek össze azok, akik helytörténeti érdekességek megismerése mellett saját kezűleg is hozzá szerettek volna járulni a szűk és romantikus lépcső és környezetének megszépítéséhez.

Bár a lépcső tisztítását megoldotta a gyors délutáni zápor, a résztvevőknek bőven volt dolga a belógó vadszőlő és indák metszésével.

Takácsné Ferenczik Brigitta az Idegenvezetők Veszprém részéről az eseményen elmondta, hogy idegenvezetőként amellett, hogy bemutatják Veszprém híres nevezetességeit, szeretik felhívni a figyelmet az olyan rejtett szépségekre is, mint például a Francsics lépcső és névadójának munkásságára.

A projekt keretében ezért amellett, hogy megtisztítják és megszépítik a lépcsőt, hétről hétre ki fognak helyezni Francsics Károly naplójából egy-egy fejezetet, hogy bárki megismerhesse, milyen volt a veszprémi élet a XIX. században egy irodalomkedvelő, botanikus borbély szemszögéből.

A napló egyébként elérhető könyvtárakban, antikváriumokban is, de aki egy kellemes veszprémi sétával egybekötve szeretné hétről hétre és fejezetről fejezetre elolvasni, az a következő hónapokban megteheti, ha elsétál a Francsics lépcső irányába.

Francsics Károly (1804-1880) borbélyként dolgozott a mai Óváros téren, munkahelyére 26 éven keresztül minden egyes nap a ma nevét viselő rövid lépcsőn keresztül jutott el. Hivatásán kívül több ezer oldalnyi emlékiratot hagyott hátra, amelyeket halála előtt hat rövidebb kötetbe foglalt. Ezek az írások nem csak a borbély mindennapjaiba engednek betekintést, hanem részletes leírást ad a XIX. századi Veszprém társadalmáról, néprajzáról, történelméről. Francsics Károly egyébként rajongott a növényekért, virágokért is, olvasmányos írásaiban ezekről is többször szó esik.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. tegnap 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.