Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tisztességes emberek védelmében

2019. augusztus 16. 4:00
Nem ismeretlen számára a Veszprémi Rendőrkapitányság, most mégis egy új megbízatásban tért vissza. Hadat üzent az ittas vezetők ellen, miközben erősíteni szeretné a közbiztonságot is. Rausz István rendőr ezredessel, Veszprém új városi rendőrkapitányával beszélgettünk.

8 év után egy tapolcai kitérővel érkezett vissza Veszprémbe, immáron, mint városi rendőrkapitány. Mennyit változott azóta a város, rendőrszemmel nézve?

Valóban, korábban a közrendvédelmi osztályon dolgoztam Veszprémben. Nem kell rendőrnek lenni ahhoz, hogy lássuk, infrastrukturálisan nagyon sokat fejlődött Veszprém, főleg az új utakat emelném ki, amelyek a mindennapos közlekedést, ezzel együtt a közlekedési morált is befolyásolják. Sajnos nem feltétlen jó irányba. De hogy pozitívumot is mondjak, az emberek vagyonvédelemhez való hozzáállása javult, jobban figyelnek értékeikre. Kevesebb bűncselekmény történik – bár ez egy országos tendencia – Veszprémben is látványos a javulás ezekben a statisztikákban. De egyszerűen a rendőrök megítélése, a rendőrökhöz való hozzáállás is sokkal jobb.

Miben nyilvánul meg ez utóbbi?

Most elővehetnék országos közvélemény kutatásokat, kérdőíveket, de mi lényegében abból tudjuk ezt leszűrni, hogy egy intézkedés során hogyan viszonyulnak hozzánk. Főleg, ha szankcionálni kell valamiért. Nem azt mondom, hogy már eljutottunk addig, hogy akit szabálysértésen kapunk, például a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásán, az minden esetben belátja, hogy hibázott és vállalja a felelősséget, de minimálisan érzékelhető, hogy konszolidálódtak az emberek és elfogadják, hogy a rendőr is csak a munkáját végzi.

Munka pedig van bőven, említette a közlekedési morált, ami finoman szólva is hagy kívánnivalót maga után.

És itt elsősorban az ittas vezetőket emelném ki. Ebben elég rosszul állunk itt Veszprémben, kollégáim rendszeresen fülelnek le alkoholos befolyásoltság alatt közlekedőket.

Van ennek egy olyan nézőpontja is, hogy a veszprémi rendőrök rendkívül hatékonyak.

Remélem, de bárcsak ez lenne az egyetlen oka. Sajnos azt látom, hogy az emberek sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy az elfogyasztott alkohol milyen lassan ürül ki a szervezetükből. Megisznak néhány pohárral, várnak pár órát és nyugodtan beülnek a volán mögé, holott a szervezetükben még bőven kimutatható az alkohol. Nehéz ez ellen tenni, hiszen mindenki szervezete másképpen bontja az alkoholt, de annak nincs értelme, hogy számolgassák a perceket és órákat, egyszerűbb otthon hagyni az autót és akkor nem kell félni, hogy elvesztik a jogosítványukat, de ami még fontosabb, nem veszélyeztetnek másokat sem az utakon.


Ha már szóba került az alkohol és az italozás, mintha sűrűbben járőröznének a rendőrök a veszprémi éjszakában. Mi ennek az oka?

Főleg nyáron nagyobb az éjszakai élet Veszprémben is, ezért elrendeltem a fokozottabb rendőri jelenlétet a szórakozóhelyek környékén. Fontos, hogy ennek elsősorban a biztonságérzet javítása a célja. Azoknak a védelme, akik normálisan, kulturáltan szeretnének szórakozni. Persze mindig előfordulnak olyan esetek, ahol már rendőri beavatkozásra is szükség van, ilyenkor elvárom, hogy kollégáim minél hamarabb a helyszínen legyenek és kiszűrjék ezeket a megbotránkoztató személyeket, hogy aztán visszatérhessen minden a nyugodt kerékvágásba.

De nem csak a szórakozóhelyek környékén lehetnek megbotránkoztató emberek. A hajléktalanproblémát gondolom nem kell bemutatni.

Ismerjük a problémát, az önkormányzattal is együttműködünk, hogy megoldást találjunk erre, bár nagyon nehéz kérdéskör. Az emberek sokszor egy hajléktalant látva egyből arra gondolnak, hogy a rendőrök nem tartják fent a közbiztonságot. Holott kollégáim naponta többször járőröznek azokon a környékeken, ahol a legtöbb hajléktalan előfordul. Ha bármilyen jogsértést tapasztalnak, természetesen egyből intézkednek. Sajnos ilyen perifériára került emberek mindig voltak és mindig is lesznek, mi igyekszünk velük is betartatni az alapvető jogszabályokat, de megértem, ha sokaknak a puszta jelenlétük is zavaró lehet. Ezért vagyunk jelen mi is, hogy kompenzáljuk ezt és erősítsük a biztonságérzetet.

Térjünk vissza az utakra! Korábban elhangzott, hogy a „finn módszer” szerint fognak igazoltatni autósokat. Ez mit jelent pontosan?

Ez is az ittas vezetők kiszűrésének egyik leghatékonyabb módja. Egy arra alkalmas helyen, ahol nem tartjuk fel a forgalmat, egyszerre több autót állítunk meg, majd mindenkivel csak egy szondát fújatnak meg a kollégák. Amennyiben negatív az eredmény, már folytathatja is az útját az autós. Azt remélem ettől, hogy még inkább elrettentő erővel fog bírni az ittas járművezetéssel szemben.

Melyik korosztály, társadalmi csoport - ha mondhatjuk így - legrenitensebb az utakon?

A statisztika teljesen megoszlik a különböző korosztályokban. Nyilván azok körében történik a legtöbb baleset, akik közül a legtöbben vezetnek, a 30-as és 40-es korosztály. De magas a fiatal huszonévesek körében is a baleseti statisztika, náluk nyilván a tapasztalatlanságból és meggondolatlanságból adódik ez. Pedig mindenkinek ugyanazokat a szabályokat kell betartani az utakon, nincs kivétel.

Még nincs vége a nyárnak, mit tanácsol a veszprémieknek a következő időszakra, annak érdekében, hogy nehogy áldozattá váljanak, illetve hogy ők maguk is elkerüljék a rendőri intézkedést?

Nagyon egyszerű. Értékeikre szórakozóhelyeken és más nyilvános helyeken különösen figyeljenek, ha mégis bármilyen sérelem éri őket, azonnal hívjanak rendőrt, és a maguk és mások biztonsága érdekében, ha megisznak a nyári naplementében néhány sört, vagy fröccsöt, aznap már ne üljenek autóba!

Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.