Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémi zöldfelület-gazdálkodás minta lehet

2019. augusztus 8. 14:38 // Forrás: VKSZ Zrt.
Felfigyelt ránk a szakma, elfogadó a lakosság, mi pedig örömmel tapasztaljuk, hogy városi zöldfelület-gazdálkodásunk más települések számára is minta lehet-írja blogjában a VKSZ Zrt.

Rajtunk a világ szeme- írja augusztus eleji blogbejegyzésében a VKSZ Zrt. A cikk kiemeli, felfigyelt rájukk a szakma, elfogadó a lakosság, ők pedig örömmel tapasztalják, hogy városi zöldfelület-gazdálkodásuk más települések számára is minta lehet.A városi zöldfelületek kialakításánál mindig figyeltek arra, hogy a városi viszonyokhoz jól alkalmazkodó, a helyi klímát kedvelő növényeket válasszanak. Kevesebb a csapadék, hosszabbak a száraz időszakok, más fajok „működnek” már a városi környezetben, mint több tíz évvel ezelőtt-írják.

Innentől pedig a VKSZ Zrt teljes írása:

"Másrészt nemcsak a hulladékkezelésben, de a zöldfelületi gazdálkodásban is fontos az újrahasznosítás kérdése. A növényi nyesedék, a faágak, a kaszálék értékes alapanyagok, hiszen aprítás után biomassza pótlásra használhatók fel akár keletkezési helyükön, de más növényfelületeken is.

Ezek tehát alapelvek, közben pedig jönnek az inspirációk, előttünk vannak a nemzetközi példák, mint az is, hogy teljesen elfogadott megkülönböztetni egyes parkfelületeket: amit a parklátogatók használnak azt gyakrabban gondozni (intenzív), ami kevésbé frekventált területen van, azt természetközelibbé varázsolni (extenzív).

Itt Veszprémben például az egynyári virágokat évelőkre cseréltük. Kevesen gondolnak bele, hogy mekkora költséggel és munkával jár az egynyári ágyások ültetése, kiszedése, gondozása, míg egy évelő ágyás esetében más a helyzet. Itt ugyanis az első évek alatt, amíg be nem gyökeresednek a növények ugyan intenzívebb gondozást követelnek meg, gyakoribb gazolást és öntözést igénylenek.

A kellően megerősödött növényzet a harmadik évtől kezdve viszont csupán 3-4-szeri gyomlálást és egy kora tavaszi visszavágást igényel, illetve nyári aszályos időszakban alkalmi öntözést (!) a díszérték megőrzése céljából.

Minden fórumon megerősítjük, hogy az extenzív zöldfelületi gazdálkodás nem jelent elhanyagoltságot. Egy kontroll alatt tartott zöldfelülettel találkozik a lakosság, ahol nem előre eldöntött ütemterv szerint folyik a fenntartás, hanem figyeljük az időjárást, a növények virágzását és ezekhez alkalmazkodva végezzük a munkát. Éppen emiatt nem kell tartani az olyan allergének, mint például a parlagfű megjelenésétől.

Nem túlzás azt mondani, hogy rajtunk a világ szeme, egy olyan városra, mely 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz, hiszen ez a kitüntető cím nemcsak kulturális kérdéseket vet fel. Idővel új vagy felújított zöldfelületek jelennek meg, melyek fenntartását felelősen kell megtervezni és ezt a fenti elvek mentén képzeljük el. Öröm számunkra, a lakosság pozitív visszajelzése, a számos beérkező megerősítés és vadvirágos fotó."

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.