2020. február 17. // Donát névnap

Dél-Koreában büntetik a pazarlást

2019. július 15. 4:00
BBC - The Food Chain
Korábban már írtam arról, mennyi ételt dobunk ki a szemétbe, és hogy mennyit tehetnénk a környezetünkért, ha csak annyi élelmiszert vennénk meg, ami várhatóan el is fogy. Dél-Koreában már reagáltak a jelenségre: pénzbüntetést kell fizetnie annak, aki ételmaradékot dob ki.

Szöulban a konyhai maradékot egy a társasházakban elhelyezett gépbe kell betenni. A gépek ajtaja egy feltöltőkártyával nyitható, a készülék pedig leméri a kidobott élelmiszer súlyát, és annak megfelelő összeget von le a kártyáról: egy kilogramm ételért (pontosabban a kidobásáért) nagyjából 35 forintnak megfelelő wont.

Photo: straitstimes.comPhoto: straitstimes.com

Az ebből befolyó pénzt komposztálásra és egyéb újrahasznosítási technológiákra fordítják. Az ételmaradék kezelését már több mint húsz éve szabályozzák Koreában, azonban a súly alapú büntetést csak 2012-ben vezették be, nem kis aggodalmat keltve a szöuliakban: az éttermekben, élelmiszerboltokban, vagy egy-egy nagyobb családi ünnepség után tetemes mennyiségű maradék kerül a kukákba. A rendszer bevezetése a kezdeti ellenállás dacára beváltotta a hozzá fűzött reményeket: azóta nagyjából harmadával csökkent a kidobott élelmiszer mennyisége az országban.

Kidobott ételekbe fogunk belefulladni - vehir.hu

Edd meg a maradékot is, mert Afrikában éheznek! - hallhattuk megannyiszor gyerekkorunkban. Ennél azért jobb érvek is szólnak a pazarlás ellen.

A tudatosabb vásárlás mindannyiunknak jobb lenne: kevesebb pénzt hagynánk a boltban a bevásárláskor, ha nem vennénk feleslegesen sok élelmiszert, és a környezetet is kímélnénk, ha az élelmiszeriparnak csak a valós igényeket kellene kielégítenie, nem kellene kitermelni azt az ételmennyiséget, ami aztán úgyis a szemétben végzi.

Söge
2020. február 17. // Donát névnap