Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Előnyei is vannak az egyedüllétnek

2019. május 30. 11:11 // Forrás: BBC
Bár a közelmúltban bemutatott kutatási eredmények szerint a magány éppúgy megrövidíti az életünket, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, brit tudósok szerint az egyedüllétnek is vannak előnyei.

Fontos az elején leszögezni, hogy a magány és az egyedüllét nem rokon értelmű szavak. Lehetünk magányosak úgy is, hogy az időnk nagy részét emberek között töltjük, és fordítva: az egyedüllétnek nem kell feltétlenül kell magányosságot keltenie.

Két másik fogalom is van, amit érdemes tisztázni: az introvertált és extrovertált személyiségek. Az extrovertáltak a harsányabb, társaságibb emberek, akik szívesen lépnek kapcsolatba másokkal, szeretnek szerepelni. Az introvertáltak a visszahúzódók, befelé fordulók, akik kevésbé kezdeményezők, viszont gyakran jobb megfigyelők és emberismerők.

A BBC-nek nyilatkozó brit tudósok elmondták: valóban káros az egészségre, számos betegség - főleg szív- és érrendszeri problémák - előretörését segíti, ha az ember kevesebb társas interakcióban vesz részt, mint szeretne. Az elzártság már rövid távon is rossz hatással van a szervezetünkre, ugyanakkor nagyon változó az, hogy mennyi emberi kapcsolatra van valakinek szüksége. A brit tudósok azt figyelték meg, hogy az introvertált személyiségeket kevésbé érinit az egyedüllét egészségügyi kockázata, mert eleve kevesebb kapcsolatra van szükségük. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy az introvertáltak jellemzően mélyebb kapcsolatot alakítanak ki barátaikkal, míg az extrovertáltak több, de gyakran felszínesebb kapcsolat életben tartására fordítják az idejüket. A kutatók szerint a kevesebb, de minőségibb kapcsolatok még jobb hatással is vannak a boldogságunkra, mint a sok, de felszínes barátság.

Ugyanakkor néha a kevésbé zárkózott személyiségeknek is érdemes kicsit magukra maradniuk. A BBC egy 18 ezer fős mintán végzett kérdőíves felmérésének eredménye, hogy az öt legnépszerűbb kikapcsolódási forma tipikusan olyan, amit az ember egyedül csinál, mint például az olvasás. A harmadik legnépszerűbb kikapcsolódási forma pedig egészen konkrétan az "egyedül töltött idő" volt, míg a család és barátok csak a 12. helyre kerültek a rangsorban.

A tudósok szerint ráadásul az egyedüllétnek jótékony hatása is van a szellemi frissességünkre: amikor az agyunknak nem kell más emberekre figyelnie, több energiát tud fordítani az emlékek felépítésére, a koncentrációs készségek javítására és a kreativitásra. Ez az oka annak, hogy a legjobb ötletek gyakran a zuhany alatt állva, vagy sétálás közben törnek ránk.

Természetesen a fenti pozitívumok az egyedülléthez, nem pedig a magányhoz kapcsolódnak. Ugyanakkor a BBC anyagában azt is megjegyzik, hogy alapvetően a magányosságnak is megvan a pozitív üzenete: a szervezetünk azt jelzi az érzéssel, hogy szükségünk van más emberekre, igényünk van a társaságra. Hogy nem vagyunk pszichopaták.

Ha elhatalmasodna rajtunk a magányosság érzése, és ez rossz érzésekhez, depresszióhoz vezet, érdemes szakértő segítségét kérni. Ugyanakkor magától az egyedülléttől nem kell feltétlenül félnünk, mert nem annyira negatív dolog, mint amennyire gondoljuk.

vehir.hu
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.