Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 10. Ármin
Veszprém
14°C
2024. május 10. Ármin
Veszprém
14°C

A kulturális kormányzat minden eszközzel támogatja az EKF pályázatot

2019. március 20. 13:21 // Forrás: MTI, VEHIR
A kulturális kormányzat hivatalosan is jóváhagyta a nemzetközi szakértői bizottság ajánlását, és minden eszközzel támogatja a felkészülést - hangzott el szerda délelőtt az EMMI-ben. Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós szerint Veszprém minden szempontból jó választás az EKF 2023 címre.

Pécs után (2010) Magyarország 2023-ban már másodszor adhatja Európa Kulturális Fővárosát.

2017 februárjában jelent meg az EKF 2023 pályázati felhívása, és akkor alakult meg a program tárcaközi bizottsága is. A 2017. decemberi határidőig hét város pályázott, ezek közül a nemzetközi szakértői bizottság 2018 februárjában Debrecen, Győr és Veszprém pályázatát juttatta a döntőbe, majd 2018 decemberében Veszprémet ajánlotta Európa Kulturális Fővárosának - mondta az MTI alapján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerda délelőtt Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a kulturális kormányzat ezt az ajánlást jóváhagyta, és minden eszközzel támogatja Veszprém felkészülését.

A központi finanszírozás konkrétumairól és a pontos számokról még folynak a tárgyalások a kormánnyal. A 2019-es év kevés látványos elemmel a felkészülés időszaka és a működési modell összeállításának ideje lesz

- mondta el újságírói kérdésre Porga Gyula polgármester. Kifejtette azt is, a cím elnyerése komoly vállalás Veszprémnek és annak a térségnek, mellyel a város együtt lehet a régió Európa Kulturális Fővárosa.

A Bakonyt és a Balatont is magába foglaló pályázat nem az infrastrukturális beruházásokon, hanem a közösségfejlesztésen alapul. Ennek érdekében sikerült erős összefogást kialakítani a térségi önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek között.

„Az biztos, hogy győztünk, de hogy nyertünk-e, és, hogy az itt élők boldogabbak lesznek-e, az csak 2023 után derül ki”

- utalt a polgármester a közösségépítés és a tervezés fontosságára.

A program akkor lehet sikeres, ha felkészíti erre a helyi közösségeket: a térségi polgármestereket, vállalkozókat, civil szervezeteket is. Nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy a veszprémiek úgy érezzék, a fejük fölött történik valami – fogalmazott.

Kásler Miklós és Porga Gyula szerda délelőtt az EMMI épületében tartott sajtótájékoztatónKásler Miklós és Porga Gyula szerda délelőtt az EMMI épületében tartott sajtótájékoztatón

Természetesen lesznek infrastrukturális beruházások is, ezek során azonban figyelemmel kell lenni a fenntarthatósági szempontokra.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón azt mondta: Veszprém minden szempontból jó választás volt az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, majd emlékeztetett Veszprém gazdag történelmi múltjára, jelenlegi fesztiváljaira, és a régió kincseire. Többek közt Tihany, Zirc, Herend és Balaton-felvidék is azt mutatja, hogy kulturálisan mennyire gazdag a régió.

Veszprém a nemes szintről egy magasabb kategóriába juthat- fogalmazott.

EKF
Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sajtófőnöke, legalábbis még bő egy hónapig. Akik nem a sajtó világában élik munkás napjaikat, valószínűleg nem tudták, ki az a személy, aki végig egy kézben tartotta az EKF sajtókommunikációját, aki megbízható személyiségével minden kérdést megválaszolt. Kitartó típus, még az El Camino-t is megjárta. Müller Mihály újságíróként kezdte pályafutását, dolgozott a BBC-nél is, és akárhol járt eddigi életében, oda mindig a kíváncsiság vitte… 2024. május 8. 22:27 Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   2024. április 29. 17:13 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. 2024. április 26. 18:01 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.