Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 2. Melinda
Veszprém
1°C
2023. december 2. Melinda
Veszprém
1°C

A reformkor forrongó évtizedei előkészítették a forradalmat

2019. március 15. 12:16
A Dózsa téren rendezték meg Veszprém önkormányzatának központi megemlékezését péntek délelőtt, Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet.

A megemlékezésen a Vetési Albert Gimnázium tanulói adták elő a forradalmat megidéző műsorukat, illetve közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara és Helyi Alakulata.

– 1848 tavaszán népünk letépte évszázados láncait, nemzetünk egyesült a szabadságvágyban – a forradalmi változásokat azonban megelőzték a reformkor pezsgő, forrongó évtizedei – fogalmazott Porga Gyula polgármester, a megemlékezés szónoka.

– A legnagyobb magyar, Széchenyi István éppen úgy e pezsgő, forrongó reformkor szülötte, mint legnagyobb politikai ellenfele, a forradalmár Kossuth Lajos. 1848 tavaszán a márciusi ifjak mintegy bevégezték elődeik politikai reformját. De nemcsak a forradalom és szabadságharc alakjairól kell megemlékeznünk, hanem az őket megelőző évtizedek ismert vagy ismeretlen szereplőiről is, akik elszántságukkal, munkájukkal előkészítették a magyar forradalmat.

A márciusi forradalom nemzetünk újjászületése volt, de mint minden születés, ez is fájdalmas volt, súlyos vérveszteséggel és áldozatokkal járt, melyeket azonban boldogan hoztak meg azok a magyarok, akik részt vettek a magyar szabadság kivívásában. Amit tettek, önmagukért tették – és értünk.

1848 tavaszán a reformkor régóta dédelgetett reménye érett forradalmi megmozdulássá. A magyarok beírták magukat Európa történelmébe, vér nélküli forradalommal vívták ki nemzetük szabadságát és függetlenségét. A pesti forradalom szikrája olyan tüzet gyújtott, ami gyorsan terjedt az egész országban, és elérte Veszprémet is. A változásokat követelő polgárság városunkban is a forradalmi események élére állt, viharos sebességgel követték egymást az események, melyek egy új, polgári Veszprém születéséhez vezettek. A szabadságharc során hősi halált halt veszprémiek emlékezete arra kötelez minket, hogy ne csak megőrizzük, de adjuk is tovább 1848 üzenetét az újabb nemzedékeknek.

A polgármester arra intett: 1848 hőseire emlékezve jussanak eszünkbe azok is, akik nem fegyverrel a kézben, de odaadásukkal, hazaszeretetükkel, munkájukkal dolgoztak a szabadságért. Őket kell példaként követnünk, mert ma sem ülhetünk ölbe tett kézzel: a hazának szüksége van fiaira. A jelenkor a hétköznapok csendes forradalma, melynek lényege a megújulás, ami napról napra képessé tesz minket problémáink közös megoldására.

A beszédet követően a megemlékezők elhelyezték koszorúikat és virágaikat az emlékműnél.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője augusztus 20 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője Szent István a magyarok közös nevezője. Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban. 2023. augusztus 20. 13:30 Az erőnk az odafigyelésben rejlik Az erőnk az odafigyelésben rejlik Ötvenéves jubileumát ünnepelte a Vadvirág Körzeti Óvoda. A jóhangulatú rendezvény péntek délután zajlott, amikor is az intézmény jelenlegi és egykori dolgozói találkoztak. 2023. május 13. 10:32 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. 1848 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztek meg ünnepi műsorral a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden. Az iskola 7. osztályos tanulóinak versszavalása után Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg beszédével a magyarság számára egyik legfontosabb történelmi esemény megemlékezését. A városi megemlékezések délután Kádártán folytatódtak, szintén az alpolgármester, valamint helyi kisgyermekek részvételével. 2023. március 14. 23:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.