Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Március 15. a bátorsággal vállalt cselekvés ünnepe

2019. március 14. 4:00
Az 1848-as szabadságharc és forradalomra, valamint Kossuth Lajos halálának 125. évfordulójára emlékezett meg szerdán a Kossuth Lajos Általános Iskola közössége.

Az iskola tanulói az ünnepségen korabeli versekkel, visszaemlékezésekkel, dalokkal többek között Petőfi Sándor Magyar vagyok című költeményével idézték fel a szabadságharc hangulatát.

A hagyományokhoz híven a megemlékezésen az önkormányzat részéről Brányi Mária is részt vett, aki ünnepi beszédében a forradalom kezdetének jelentőségéről osztotta meg gondolatait. Az alpolgármester úgy fogalmazott, 1848. március 15. a modern Magyarország megszületésének ünnepe és egyben a szabad gondolat napja. „Ez a nap azt jelenti, merjünk kötöttségek, félelmek nélkül, szabadon, önállóan gondolkodni, és akkor se essen bántódásunk, ha gondolatainkat másokkal is megosztanánk.

Ugyanakkor adódik a kérdés: mit ér a gondolat önmagában, ha nem váltható egy jobb valóságra? Hiszen voltak korok, amikor a szabadság megélésének egyetlen módját csupán a szellem belső szárnyalása jelentette, így élt tovább a szabad gondolat csendes, elfüggönyözött otthonokban, íróasztalokba rejtett írásokban, a börtöncellákban fejből idézett sorokban. A kérdés így tehát csak költői, hiszen a szabadság gondolata ekkor is megtartó erőként funkcionált.

Éppen ezért március 15. mindettől függetlenül büszkeségünk, az önmagunkért való kiállás, a derűs jóságba, az igazságosságba, a dolgok jobbra fordulásába vetett hit napja, a bátorsággal vállalt cselekvés ünnepe. Egy olyan nap, amelynek ismerete máig irányt mutat és bizonyítja, hogy a közért tenni olyan lehetőség, amivel mindig élni kell.”

Az ünnepi beszédek után az önkormányzat, a Magyar Honvédség és az iskola tanulói és munkaközössége elhelyezték Kossuth szobránál az emlékezés koszorúit.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője augusztus 20 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője Szent István a magyarok közös nevezője. Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban. 2023. augusztus 20. 13:30 Az erőnk az odafigyelésben rejlik Az erőnk az odafigyelésben rejlik Ötvenéves jubileumát ünnepelte a Vadvirág Körzeti Óvoda. A jóhangulatú rendezvény péntek délután zajlott, amikor is az intézmény jelenlegi és egykori dolgozói találkoztak. 2023. május 13. 10:32 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. 1848 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztek meg ünnepi műsorral a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden. Az iskola 7. osztályos tanulóinak versszavalása után Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg beszédével a magyarság számára egyik legfontosabb történelmi esemény megemlékezését. A városi megemlékezések délután Kádártán folytatódtak, szintén az alpolgármester, valamint helyi kisgyermekek részvételével. 2023. március 14. 23:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.