Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
24°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
24°C

Március 15. a bátorsággal vállalt cselekvés ünnepe

2019. március 14. 4:00
Az 1848-as szabadságharc és forradalomra, valamint Kossuth Lajos halálának 125. évfordulójára emlékezett meg szerdán a Kossuth Lajos Általános Iskola közössége.

Az iskola tanulói az ünnepségen korabeli versekkel, visszaemlékezésekkel, dalokkal többek között Petőfi Sándor Magyar vagyok című költeményével idézték fel a szabadságharc hangulatát.

A hagyományokhoz híven a megemlékezésen az önkormányzat részéről Brányi Mária is részt vett, aki ünnepi beszédében a forradalom kezdetének jelentőségéről osztotta meg gondolatait. Az alpolgármester úgy fogalmazott, 1848. március 15. a modern Magyarország megszületésének ünnepe és egyben a szabad gondolat napja. „Ez a nap azt jelenti, merjünk kötöttségek, félelmek nélkül, szabadon, önállóan gondolkodni, és akkor se essen bántódásunk, ha gondolatainkat másokkal is megosztanánk.

Ugyanakkor adódik a kérdés: mit ér a gondolat önmagában, ha nem váltható egy jobb valóságra? Hiszen voltak korok, amikor a szabadság megélésének egyetlen módját csupán a szellem belső szárnyalása jelentette, így élt tovább a szabad gondolat csendes, elfüggönyözött otthonokban, íróasztalokba rejtett írásokban, a börtöncellákban fejből idézett sorokban. A kérdés így tehát csak költői, hiszen a szabadság gondolata ekkor is megtartó erőként funkcionált.

Éppen ezért március 15. mindettől függetlenül büszkeségünk, az önmagunkért való kiállás, a derűs jóságba, az igazságosságba, a dolgok jobbra fordulásába vetett hit napja, a bátorsággal vállalt cselekvés ünnepe. Egy olyan nap, amelynek ismerete máig irányt mutat és bizonyítja, hogy a közért tenni olyan lehetőség, amivel mindig élni kell.”

Az ünnepi beszédek után az önkormányzat, a Magyar Honvédség és az iskola tanulói és munkaközössége elhelyezték Kossuth szobránál az emlékezés koszorúit.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.