2020. július 7. // Appolónia névnap

Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re

2019. január 9. 4:00
Semmi sem tágítja annyira a horizontunkat, mint az idegen tájak és különböző kultúrák megismerése, de önmagában már az a tény, hogy a bolygónk egy gyönyörű hely, elég erős érv, hogy 2019-ben minél többször kerekedjünk fel. Mutatok tíz izgalmas úti célt az irányadó utazási magazinok, a hellomagyarorszag.hu és a saját véleményem alapján.

Az útkönyvek toplistásai

A világ egyik legnívósabb útikönyv kiadója és utazási magazinja minden évben összeállít egy ranglistát azokról az országokról, városokról és régiókról, amelyeket érdemes felkeresni az adott esztendőben. Ha végig akarjuk járni a harmincas listát, gyorsan akasszuk le a bakancsunkat a szögről – én azonban most csak három helyszínt hoztam, mindegyik kategóriából egyet.

A legjobb város – Koppenhága

Nyhavn, az új kikötő nevét és látványát már valószínűleg mindenki megjegyezte, a színes házakkal körbeölelt csatornák mellett azonban nem érdemes kihagyni az isteni skandináv étkeket, a szabad városként emlegetett hippinegyedet, Christianit és az Európa második legöregebb vidámparkjának számító Tivoli Gardenst sem, amely télen ráadásul igazi téli csodaországgá változik. Ha nyáron mennénk, biciklizni kötelező.

A legjobb régió – Piemont, Olaszország

Talán az olasz rajongók között is egy kicsit idegenül hangzik Olaszország második legnagyobb régiójának neve, az Alpok árnyékában megbúvó kincsesbánya azonban nem csak jó borokat kínál. A régió központja, Torino Leonardo da Vinci különleges önarcképe mellett rengeteg képzőművészeti kiállítóteret és elektronikus zenei klubot is rejt, míg a várost elhagyva számos bukolikus hangulatú falu csalogatja a felfedezőket.

A legjobb ország – Srí Lanka

Teaültetvények, ősi vallási kegyhelyek és a MÁV békebeli kék kocsijait idéző vonat, melyből itt is ott is ámuló arcok kandikálnak ki. A tipikus srí lanka-i kép egyre többször tűnik fel az Instagram utazóbloggereinek profilján is, az indonéz sziget feletti lelkesedés azonban nem alaptalan: az Indiai-óceán éke annyi lenyűgöző tájat, múlt századi emléket és olyan színpompás állat-és növényvilágot rejt, amiért tényleg megéri kiköhögni azt a nem kis összeget, amit az idejutás jelent.

Járjuk be keresztül-kasul Magyarországot!

A Magyar Turisztikai Ügynökség az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy felhívja a figyelmünket, idehaza is számos kaland várhat bennünket. A hellomagyarorszag.hu oldalon ráadásul nemcsak ők ajánlanak izgalmas úti célokat az országban, de mi is megtehetjük ugyanezt – ezekből válogattam most négyet.

Balatonboglári Gömbkilátó

Négy év után 2018 nyarán ismét megnyílt a gömbkilátó, amit a MOL Nagyon Balaton programsorozat egy fergeteges piknikkel ünnepelt augusztusban. Az éjjeli kivilágításban fürdő, piknikezőkkel teli kilátó képe akkor bejárta a világhálót, és bár az még kérdéses, lesz-e hasonlóra alkalom idén is, egy hétvégi kirándulásra bármikor érdemes beiktatni a helyet.

Megyer-hegyi tengerszem

Azt hihetné az ember, hogy valahol Kanadában vagy legalább Horvátországban jár, a valóságban azonban a Megyer-hegyi tengerszem alig több mint 4 órányi autóútra fekszik csak tőlünk. A 70 méter magas sziklákkal körülölelt tengerszem helyén korábban kőbánya működött, 1907-ben azonban bezárták a bányát, melynek üregét aztán az esővíz folyamatosan feltöltötte. A természetvédelmi terület ma már az ország egyik legszebb túracélpontja, amit késő tavasszal-kora nyáron a legjobb megközelíteni.

Prédikálószék

Miseruhára nem lesz szükség, egy jó túrabakancsra viszont igen, ha oda akarunk állni a Prédikálószékhez: a Visegrádi-hegység legmagasabb pontját rejtő attrakció tetején 12 m magas fa kilátóból tekinthetjük meg hazánk egyik legszebb panorámáját a Dunakanyarral, Visegrád látképével és a távolban a Börzsöny csúcsaival. A kilátó közelében piknikezésre is van lehetőség, de ha inkább felfedeznénk, irány a környéken található Rám-szakadékhoz!

Szigligeti vár

A sziklabércen magasodó szigligeti várban igazi várvédőnek érezheti magát mindenki, aki ellátogat ide, és erről nemcsak az a tudat gondoskodik, hogy ez az egyike azon kevés várunknak, amit a török nem tudott bevenni, hanem a romok között kialakított történeti és fegyverkiállítás is. A rekonstruált várkonyhán túl extra a Balatonra és a badacsonyi tanúhegyekre nyíló panoráma.

TOP 3 úti cél szerintem

Három hely, ami nem okozott csalódást vagy ami abszolút bakancslistás.

Nápoly és a Vezúv

Igaz, hogy Nápoly hatalmas és nyüzsgő, a helyi közlekedés pedig egy külön fogalom, a rémhírekkel ellentétben mégis magával ragadó, sugárzik belőle a helyiek büszkesége és életszeretete, amely különösen a Spanyol Negyed színes utcácskáiban érezhető. Ha erre járunk, ne hagyjuk ki az egyedi, hajtogatott pizzájukat és a Vezúv megmászását sem (természetesen szem előtt tartva azt a tényt, hogy egy aktív vulkánról van szó). Szép idő esetén csodálatos fentről a kilátás, a természet ereje pedig önmagában is lenyűgöző.

Banff Nemzeti Park

Ha Kanada, akkor nemzeti parkok, azon belül is az abszolút toplistás a Banff Nemzeti Park. Akár télen van szerencsénk ellátogatni ide, akár nyáron, a hely mindig csodás arcát mutatja: alpesi hegységek, gleccserek, tavak, folyók és patakok, végtelen erdők és füves területek váltják egymást, ha pedig mindez nem lenne elég, több száz emlős- és madárfaj él itt. Ha nyugodt kikapcsolódásra vágyunk, itt ez garantált.

Vácrátóti Botanikus Kert

Az ország legnagyobb botanikus kertjében, 27 hektáron közel 13 ezer növényfaj található: az üvegházak trópusi növényei mellett többek között 25 magashegységi virágot is felfedezhetünk, de a tavasszal virágzó ötvenezer tulipán látványa sem utolsó: bizonyosan felveszi a versenyt a holland tulipánföldekkel.

Bertalan Melinda

További cikkek

Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
Száll a füst, sípol a gőzös
Száll a füst, sípol a gőzös
Nosztalgiavonatokat közlekedtet a Balaton északi partján a MÁV a nyári hónapok első hétvégéin.
73 magánszálláshely újulhat meg Veszprémben
73 magánszálláshely újulhat meg Veszprémben
Panziók, szállodák, balatoni vízi csúszdák és kalandparkok fejlesztése valósult meg az elmúlt években a Kisfaludy Turisztikai Programban. A projekt új szakaszába lépett, amelynek keretében összesen 60 milliárd forintból újulhatnak meg a legfeljebb 8 szobával rendelkező vidéki magán és egyéb szálláshelyek országszerte, köztük Veszprémben is.
2,6 milliárdból újulnak meg balatoni strandok
2,6 milliárdból újulnak meg balatoni strandok
Az idén 2,7 milliárd forint értékben 67 strand újul meg a Balatonnál - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese pénteken Zánkán a községi strand fejlesztéseinek átadásán.
3 lélegzetelállító kaland a nyárra
3 lélegzetelállító kaland a nyárra
A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint idén nyáron még akkor is inkább a belföldi turizmus mellett döntünk, ha a járvány csendesedésével egyetemben egyre több külföldi ország teszi lehetővé a beutazást. Magyarország egyik legszebb régiójában élve biztosak is lehetünk benne, hogy idehaza is bőven találni felfedeznivalót, de ha még nincs tippetek, mit csináljatok a nyaralás alatt, mutatunk három felejthetetlen kalandot.
2020. július 7. // Appolónia névnap