Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re

2019. január 9. 4:00
Semmi sem tágítja annyira a horizontunkat, mint az idegen tájak és különböző kultúrák megismerése, de önmagában már az a tény, hogy a bolygónk egy gyönyörű hely, elég erős érv, hogy 2019-ben minél többször kerekedjünk fel. Mutatok tíz izgalmas úti célt az irányadó utazási magazinok, a hellomagyarorszag.hu és a saját véleményem alapján.

Az útkönyvek toplistásai

A világ egyik legnívósabb útikönyv kiadója és utazási magazinja minden évben összeállít egy ranglistát azokról az országokról, városokról és régiókról, amelyeket érdemes felkeresni az adott esztendőben. Ha végig akarjuk járni a harmincas listát, gyorsan akasszuk le a bakancsunkat a szögről – én azonban most csak három helyszínt hoztam, mindegyik kategóriából egyet.

A legjobb város – Koppenhága

Nyhavn, az új kikötő nevét és látványát már valószínűleg mindenki megjegyezte, a színes házakkal körbeölelt csatornák mellett azonban nem érdemes kihagyni az isteni skandináv étkeket, a szabad városként emlegetett hippinegyedet, Christianit és az Európa második legöregebb vidámparkjának számító Tivoli Gardenst sem, amely télen ráadásul igazi téli csodaországgá változik. Ha nyáron mennénk, biciklizni kötelező.

A legjobb régió – Piemont, Olaszország

Talán az olasz rajongók között is egy kicsit idegenül hangzik Olaszország második legnagyobb régiójának neve, az Alpok árnyékában megbúvó kincsesbánya azonban nem csak jó borokat kínál. A régió központja, Torino Leonardo da Vinci különleges önarcképe mellett rengeteg képzőművészeti kiállítóteret és elektronikus zenei klubot is rejt, míg a várost elhagyva számos bukolikus hangulatú falu csalogatja a felfedezőket.

A legjobb ország – Srí Lanka

Teaültetvények, ősi vallási kegyhelyek és a MÁV békebeli kék kocsijait idéző vonat, melyből itt is ott is ámuló arcok kandikálnak ki. A tipikus srí lanka-i kép egyre többször tűnik fel az Instagram utazóbloggereinek profilján is, az indonéz sziget feletti lelkesedés azonban nem alaptalan: az Indiai-óceán éke annyi lenyűgöző tájat, múlt századi emléket és olyan színpompás állat-és növényvilágot rejt, amiért tényleg megéri kiköhögni azt a nem kis összeget, amit az idejutás jelent.

Járjuk be keresztül-kasul Magyarországot!

A Magyar Turisztikai Ügynökség az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy felhívja a figyelmünket, idehaza is számos kaland várhat bennünket. A hellomagyarorszag.hu oldalon ráadásul nemcsak ők ajánlanak izgalmas úti célokat az országban, de mi is megtehetjük ugyanezt – ezekből válogattam most négyet.

Balatonboglári Gömbkilátó

Négy év után 2018 nyarán ismét megnyílt a gömbkilátó, amit a MOL Nagyon Balaton programsorozat egy fergeteges piknikkel ünnepelt augusztusban. Az éjjeli kivilágításban fürdő, piknikezőkkel teli kilátó képe akkor bejárta a világhálót, és bár az még kérdéses, lesz-e hasonlóra alkalom idén is, egy hétvégi kirándulásra bármikor érdemes beiktatni a helyet.

Megyer-hegyi tengerszem

Azt hihetné az ember, hogy valahol Kanadában vagy legalább Horvátországban jár, a valóságban azonban a Megyer-hegyi tengerszem alig több mint 4 órányi autóútra fekszik csak tőlünk. A 70 méter magas sziklákkal körülölelt tengerszem helyén korábban kőbánya működött, 1907-ben azonban bezárták a bányát, melynek üregét aztán az esővíz folyamatosan feltöltötte. A természetvédelmi terület ma már az ország egyik legszebb túracélpontja, amit késő tavasszal-kora nyáron a legjobb megközelíteni.

Prédikálószék

Miseruhára nem lesz szükség, egy jó túrabakancsra viszont igen, ha oda akarunk állni a Prédikálószékhez: a Visegrádi-hegység legmagasabb pontját rejtő attrakció tetején 12 m magas fa kilátóból tekinthetjük meg hazánk egyik legszebb panorámáját a Dunakanyarral, Visegrád látképével és a távolban a Börzsöny csúcsaival. A kilátó közelében piknikezésre is van lehetőség, de ha inkább felfedeznénk, irány a környéken található Rám-szakadékhoz!

Szigligeti vár

A sziklabércen magasodó szigligeti várban igazi várvédőnek érezheti magát mindenki, aki ellátogat ide, és erről nemcsak az a tudat gondoskodik, hogy ez az egyike azon kevés várunknak, amit a török nem tudott bevenni, hanem a romok között kialakított történeti és fegyverkiállítás is. A rekonstruált várkonyhán túl extra a Balatonra és a badacsonyi tanúhegyekre nyíló panoráma.

TOP 3 úti cél szerintem

Három hely, ami nem okozott csalódást vagy ami abszolút bakancslistás.

Nápoly és a Vezúv

Igaz, hogy Nápoly hatalmas és nyüzsgő, a helyi közlekedés pedig egy külön fogalom, a rémhírekkel ellentétben mégis magával ragadó, sugárzik belőle a helyiek büszkesége és életszeretete, amely különösen a Spanyol Negyed színes utcácskáiban érezhető. Ha erre járunk, ne hagyjuk ki az egyedi, hajtogatott pizzájukat és a Vezúv megmászását sem (természetesen szem előtt tartva azt a tényt, hogy egy aktív vulkánról van szó). Szép idő esetén csodálatos fentről a kilátás, a természet ereje pedig önmagában is lenyűgöző.

Banff Nemzeti Park

Ha Kanada, akkor nemzeti parkok, azon belül is az abszolút toplistás a Banff Nemzeti Park. Akár télen van szerencsénk ellátogatni ide, akár nyáron, a hely mindig csodás arcát mutatja: alpesi hegységek, gleccserek, tavak, folyók és patakok, végtelen erdők és füves területek váltják egymást, ha pedig mindez nem lenne elég, több száz emlős- és madárfaj él itt. Ha nyugodt kikapcsolódásra vágyunk, itt ez garantált.

Vácrátóti Botanikus Kert

Az ország legnagyobb botanikus kertjében, 27 hektáron közel 13 ezer növényfaj található: az üvegházak trópusi növényei mellett többek között 25 magashegységi virágot is felfedezhetünk, de a tavasszal virágzó ötvenezer tulipán látványa sem utolsó: bizonyosan felveszi a versenyt a holland tulipánföldekkel.

Bertalan Melinda
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.