2020. január 27. // Angelika névnap

2020-ra megépül a veszprémi várlift

2018. december 19. 10:08
VEHIR, MTI
Uniós forrásból, közel 1,4 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés részeként épül panorámalift és turisztikai központ a vár keleti oldalán.

A vár észak-keleti oldalán egy 2x20 fő befogadóképességű panorámaliftet és egy hozzá tartozó 300 m2-es fogadóközpontot építenek 2020 év végéig Veszprémben - jelentette be szerda reggel Porga Gyula polgármester a városházán.

Ezen felül a veszprémi várfal, illetve a Hősök Kapuja, a Szent Imre Piarista- és Helyőrségi templom, a Szent Mihály bazilika, az Érseki palota, a volt várbörtön és a volt piarista gimnázium is díszkivilágítást kap. A fejlesztéshez kapcsolódóan parkoló is épül, valamint felújítanak egy, a várba vezető használaton kívüli lépcsőrendszert.

A közel 1,4 milliárd forint értékű fejlesztési projektet az Európai Unió finanszírozza.

Porga Gyula december 19-én a veszprémi városháza kossuth termébenPorga Gyula december 19-én a veszprémi városháza kossuth termében

A polgármester a nyertes projekttel kapcsolatban elmondta, régi álom valósul meg Veszprémben, hisz az állatkert mellett a veszprémi vár a leglátogatottabb desztináció a városban. A mostani fejlesztés pedig nem csak a vár, hanem az EKF2023 cím színvonalának növeléséhez is hozzájárul.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő azt mondta, a most bejelentett fejlesztések azt szolgálják, hogy még sikeresebb lehessen Veszprém Európa 2023-as kulturális fővárosaként.

Ovádi Péter a várlift bejelentésének sajtótájékoztatójánOvádi Péter a várlift bejelentésének sajtótájékoztatóján

A veszprémi várlift megépítése része annak az uniós fejlesztési csomagnak, melynek során 2020-ig 40 milliárd forint értékben építenek turisztikai attrakciókat Magyarországon.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, négy kiemelt térségben 35 program nyert vissza nem térítendő támogatást. A Balatonnál 18 program valósulhat meg közel 22 milliárd forintból, Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és a Tisza-tó térségében 4 program indul több mint 6 milliárd forint értékben, Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség területén 8 program kezdődik 13 milliárd forint értékben, Sopronban és a Fertő-tónál pedig 4 program kapott támogatást 2 milliárd forint értékben.

A vár másik oldalára építenek panorámaliftetA vár másik oldalára építenek panorámaliftet

Hozzátette: a 2020 harmadik negyedévére elkészülő fejlesztésektől azt várják, hogy egymillióval növelik a négy térség turisztikai forgalmát. Emellett cél volt, hogy az akadálymentes és családbarát módon megvalósuló beruházások csökkentsék a szezonalitást és növeljék a térségek versenyképességét.

guller zoltán, a Magyar turisztikai ügynökség vezérigazgatójaguller zoltán, a Magyar turisztikai ügynökség vezérigazgatója

Guller Zoltán kiemelte: a turizmus a nemzetgazdaság tíz százalékát állítja elő, több mint 400 ezer embernek ad munkát. Októberben csak a belföldi turizmus tíz százalékot nőtt, ami azt jelenti, hogy októberben az egy évvel ezelőttinél 53 ezerrel többen mentek el üdülni Magyarországon.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

A Balaton az egyik legizgalmasabb turisztikai terület
A Balaton az egyik legizgalmasabb turisztikai terület
Ötödik alkalommal rendezték meg hétfőn a Pannon Egyetemen a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet szakmai konferenciáját a régiót érintő legújabb kutatások kapcsán. A téma az EKF érintettség kapcsán különösen érdekes.
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken Siófokon.
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Semmi sem tágítja annyira a horizontunkat, mint az idegen tájak és különböző kultúrák megismerése, de önmagában már az a tény, hogy a bolygónk egy gyönyörű hely, elég erős érv, hogy 2019-ben minél többször kerekedjünk fel. Mutatok tíz izgalmas úti célt az irányadó utazási magazinok, a hellomagyarorszag.hu és a saját véleményem alapján.
Megújult a bakonybéli plébániatemplom
Megújult a bakonybéli plébániatemplom
Átadták a felújított bakonybéli Szent Mauríciusz és vértanútársai plébániatemplomot szombaton.
Október 23: még van hely, de már a karácsonyra is érdemes gondolni
Október 23: még van hely, de már a karácsonyra is érdemes gondolni
Erős forgalom várható a hosszú hétvégéken a szállodákban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint. Nem lesz teltház, de közben már nagy az érdeklődés az év végi ünnepek iránt is.
2020. január 27. // Angelika névnap