2020. július 7. // Appolónia névnap

2020-ra megépül a veszprémi várlift

2018. december 19. 10:08
VEHIR, MTI
Uniós forrásból, közel 1,4 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés részeként épül panorámalift és turisztikai központ a vár keleti oldalán.

A vár észak-keleti oldalán egy 2x20 fő befogadóképességű panorámaliftet és egy hozzá tartozó 300 m2-es fogadóközpontot építenek 2020 év végéig Veszprémben - jelentette be szerda reggel Porga Gyula polgármester a városházán.

Ezen felül a veszprémi várfal, illetve a Hősök Kapuja, a Szent Imre Piarista- és Helyőrségi templom, a Szent Mihály bazilika, az Érseki palota, a volt várbörtön és a volt piarista gimnázium is díszkivilágítást kap. A fejlesztéshez kapcsolódóan parkoló is épül, valamint felújítanak egy, a várba vezető használaton kívüli lépcsőrendszert.

A közel 1,4 milliárd forint értékű fejlesztési projektet az Európai Unió finanszírozza.

Porga Gyula december 19-én a veszprémi városháza kossuth termébenPorga Gyula december 19-én a veszprémi városháza kossuth termében

A polgármester a nyertes projekttel kapcsolatban elmondta, régi álom valósul meg Veszprémben, hisz az állatkert mellett a veszprémi vár a leglátogatottabb desztináció a városban. A mostani fejlesztés pedig nem csak a vár, hanem az EKF2023 cím színvonalának növeléséhez is hozzájárul.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő azt mondta, a most bejelentett fejlesztések azt szolgálják, hogy még sikeresebb lehessen Veszprém Európa 2023-as kulturális fővárosaként.

Ovádi Péter a várlift bejelentésének sajtótájékoztatójánOvádi Péter a várlift bejelentésének sajtótájékoztatóján

A veszprémi várlift megépítése része annak az uniós fejlesztési csomagnak, melynek során 2020-ig 40 milliárd forint értékben építenek turisztikai attrakciókat Magyarországon.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, négy kiemelt térségben 35 program nyert vissza nem térítendő támogatást. A Balatonnál 18 program valósulhat meg közel 22 milliárd forintból, Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és a Tisza-tó térségében 4 program indul több mint 6 milliárd forint értékben, Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség területén 8 program kezdődik 13 milliárd forint értékben, Sopronban és a Fertő-tónál pedig 4 program kapott támogatást 2 milliárd forint értékben.

A vár másik oldalára építenek panorámaliftetA vár másik oldalára építenek panorámaliftet

Hozzátette: a 2020 harmadik negyedévére elkészülő fejlesztésektől azt várják, hogy egymillióval növelik a négy térség turisztikai forgalmát. Emellett cél volt, hogy az akadálymentes és családbarát módon megvalósuló beruházások csökkentsék a szezonalitást és növeljék a térségek versenyképességét.

guller zoltán, a Magyar turisztikai ügynökség vezérigazgatójaguller zoltán, a Magyar turisztikai ügynökség vezérigazgatója

Guller Zoltán kiemelte: a turizmus a nemzetgazdaság tíz százalékát állítja elő, több mint 400 ezer embernek ad munkát. Októberben csak a belföldi turizmus tíz százalékot nőtt, ami azt jelenti, hogy októberben az egy évvel ezelőttinél 53 ezerrel többen mentek el üdülni Magyarországon.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
Száll a füst, sípol a gőzös
Száll a füst, sípol a gőzös
Nosztalgiavonatokat közlekedtet a Balaton északi partján a MÁV a nyári hónapok első hétvégéin.
73 magánszálláshely újulhat meg Veszprémben
73 magánszálláshely újulhat meg Veszprémben
Panziók, szállodák, balatoni vízi csúszdák és kalandparkok fejlesztése valósult meg az elmúlt években a Kisfaludy Turisztikai Programban. A projekt új szakaszába lépett, amelynek keretében összesen 60 milliárd forintból újulhatnak meg a legfeljebb 8 szobával rendelkező vidéki magán és egyéb szálláshelyek országszerte, köztük Veszprémben is.
2,6 milliárdból újulnak meg balatoni strandok
2,6 milliárdból újulnak meg balatoni strandok
Az idén 2,7 milliárd forint értékben 67 strand újul meg a Balatonnál - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese pénteken Zánkán a községi strand fejlesztéseinek átadásán.
3 lélegzetelállító kaland a nyárra
3 lélegzetelállító kaland a nyárra
A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint idén nyáron még akkor is inkább a belföldi turizmus mellett döntünk, ha a járvány csendesedésével egyetemben egyre több külföldi ország teszi lehetővé a beutazást. Magyarország egyik legszebb régiójában élve biztosak is lehetünk benne, hogy idehaza is bőven találni felfedeznivalót, de ha még nincs tippetek, mit csináljatok a nyaralás alatt, mutatunk három felejthetetlen kalandot.
2020. július 7. // Appolónia névnap