Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A nemzet szabadságvágya volt a közös nevező ’56-ban

2018. október 23. 10:16 // Forrás: MTI / hirado.hu
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezik ezekben a napokban a magyarság.

Országszerte megemlékezések zajlottak az ünnep előestéjén

A hivatalos programok már hétfőn, az ünnep előestéjén megkezdődtek a Műegyetemnél. Boross Péter volt miniszterelnök az egyetem hősi halottainak emléket állító tábla megkoszorúzása után arról beszélt: Az 1956-os forradalom egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt. Hozzátette: minden olyan törekvés bukásra van ítélve, amely a magyaroktól el akarja venni a függetlenséget. Van tűréshajlam e nemzetben, de ki is tud robbanni belőle, ha érzékenységét, nemzettudatát, önérzetét, magyarság mivoltát állandóan, nap mint nap megsértik. És reménytelen minden olyan vállalkozás, amelyik a magyar lelket kozmopolita, internacionalista irányba akarja torzítani – mondta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kiemelte: a magyar népnek sosem lehetett kívülről megmondani, hogy mi a nemzet érdeke. Éppen ezért Magyarország ma ugyanúgy ellenáll a megfélemlítésnek és a nyomásgyakorlásnak, mint 1956-ban.

Amíg megfélemlítéssel, erőszakkal, erőszakos nyomásgyakorlással próbálják a magyar emberek érdekével szemben a magyar kormányt meghajlítani, vagy az álláspontját megváltoztatni, nem érnek el sikert nem csak közép-európai szinten, európai szinten sem. Magyarország nem egy kiskorú nemzet, hanem nagykorú. És nem csak 1956 óta, hanem 1100 éve – mondta a politikus.

Fáklyás felvonulás a Bem térre

A Műszaki Egyetem épülete elől ezután elindult a már hagyományos fáklyás felvonulás a Bem térre, ott Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: egy szabad országban egy szabad nemzet ünnepel, amelyet a közös nyelv, a kultúra és a történelem sorsközössége egy évszázad szétszakítottsága után is megőrzött és összetartott.

’56 forradalmárai azért harcoltak, hogy szabadok legyünk és magunk határozhassunk szabad sorsunkról. Ma amikor a globalizált világban annyi külső befolyás ér minket, mégis összességében immáron lassan három évtizede mi dönthetünk a saját sorsunkról. Azoknak köszönhetjük ezt, akik 1956-ban életüket adták a szabadságért – fogalmazott a politikus.

Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt

Az ünnep kapcsán október 23-án is számos program vár mindenkit. Kedd reggel katonai tiszteletadással, Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Az ünnepségen a kormány több tagja mellett jelen voltak katonai és állami szervezetek képviselői és a diplomáciai testület több tagja. A központi programok kiemelt rendezvényét 15 órakor a Terror Háza Múzeumnál tartják, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Az országos eseményekkel párhuzamosan Veszprémben is elkezdődtek a megemlékezések: délelőtt a Megyei Rendőr-főkapitányságon koszorúztak, majd az Alsóvárosi temetőben tisztelegtek a hősi halottak előtt. A városi központi ünnepséget este 18 órakor tartják a Megyeház téren Brusznyai Árpád emlékművénél, ahol Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára mond beszédet.

Az 1956-os forradalomról és szabadságharcokról nemcsak ünnepi programokon esik szó, de a Nemzeti Emlékezet Bizottságának kutatói is folyamatosan vizsgálják a témát. Müller Gabriella történész ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott az M1 műsorában, hogy 1956 legfőbb jellegzetessége a kor többi megmozdulásához viszonyítva a spontán jellegéhez kapcsolódik. Akkoriban, október 23-án több száz ember vonult az utcákra, békésnek induló demonstrációval akarták kifejezni a demokrácia, a szabadság és a függetlenség iránti vágyukat.
Ettől a magyar politikai vezetés teljes pánikba esett, majd órák alatt összeomlott az egész sztálini hatalmi rendszer. Az első sortűz Debrecenben dördült el, majd Budapesten is fegyveres összecsapásokra került sor. Az emberek, akik nem is ismerték egymást, összeszerveződnek, kialakulnak az első fegyveres csoportok – ebben a spontaneitásban rejlik 1956 nagyszerűsége – vélekedett a szakember.
Nagyon komoly volt az emberekben a nemzeti függetlenség iránti vágy, ez volt a közös nevező. A forradalom hatalmas társadalmi támogatottságot élvezett, egy szűk kommunista csoporton kívül minden társadalmi réteg képviseltette magát a forradalom ügye mellett. A békés tüntetés akkor fordult át felkelésbe, amikor fegyvertelen emberek tömegébe kezdett lövetni a hatalom. A visszavágás jogos volt.

vehir.hu
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.