Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Emberek, akik életüket adták a szabadságért – október hatodikára emlékeztek

2018. október 7. 3:43
A tizenhárom tábornok kivégzésének százhatvankilencedik évfordulóján emlékeztek, koszorúztak a városban.

A TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad műsorával kezdődött a megemlékezés, október 6-án, a Török Ignác utcában. A verses-zenés összeállítás - Rábai Zsanett, Lohonyai Zoltán, és Felföldi Gábor közreműködésével - kellőképpen megadta a hangulatot a közös múltidézésre.

A műsort a köszöntő beszédek követték: Némedi Lajos alpolgármester üdvözölte a megjelent gyászolókat, megemlékezőket, kifejezve tiszteletét a hős tábornokaink és miniszterelnökünk iránt, akik az életüket adták a nemzet szabadságáért. Ünnepi szavai a magyarság sorsáról szóltak: „A Földön kevés olyan nemzet van, akinek ilyen sok jutott osztályrészül a harcból. Október hatodika a fájdalom és a büszkeség napja, emlékezzünk méltósággal elődjeinkre, akik azt tanították nekünk, hogy a haza szabadsága mindenekelőtt való.”

A továbbiakban az Örmény Diaszpóra részéről az Örmény Kultúráért Alapítvány veszprémi szervezetének önkéntese köszöntötte a megjelenteket: Lázár Vilmos és Kiss Ernő örmény származású tábornokok voltak, akik szintén vérüket adták a magyar nép szabadságáért.

Szabó György alezredes úr, református tábori lelkész tette fel a kérdést: „Miért kell emlékezni a múltra? A mai magyar ember képes a folyamatos előre tekintés mellett visszafelé pillantani?” Szabó György szerint egy nemzet csak úgy létezhet, hogyha múltja, jelene és jövője is van. Az a nép, amely megtagadja múltját, elveszíti létjogosultságát.

A beszédek után a jelenlévők tiszteletet adva elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője augusztus 20 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője Szent István a magyarok közös nevezője. Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban. 2023. augusztus 20. 13:30 Az erőnk az odafigyelésben rejlik Az erőnk az odafigyelésben rejlik Ötvenéves jubileumát ünnepelte a Vadvirág Körzeti Óvoda. A jóhangulatú rendezvény péntek délután zajlott, amikor is az intézmény jelenlegi és egykori dolgozói találkoztak. 2023. május 13. 10:32 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. 1848 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztek meg ünnepi műsorral a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden. Az iskola 7. osztályos tanulóinak versszavalása után Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg beszédével a magyarság számára egyik legfontosabb történelmi esemény megemlékezését. A városi megemlékezések délután Kádártán folytatódtak, szintén az alpolgármester, valamint helyi kisgyermekek részvételével. 2023. március 14. 23:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.