2019. április 19., péntek
Emma névnap

Továbbra is működik a kettős mérce a Facebookon

Zuckerberg és csapata már nem csak oldalakat, hanem egyéni felhasználókat is cenzúráz, ha gondolkodásuk nem illik be az általuk képviselt világnézetbe. A gondolatrendőrség ezúttal rám is lecsapott.

Sajnos megszokhattuk, és semmi újdonság nincs abban, hogy a világ legnagyobb oldala, a magát függetlennek és szabadnak tartó Facebook napról-napra hallgattat el a „progresszív-haladó” világnézettel egyet nem értő oldalakat. Erről már több felmérés is született, legutóbb a 444 készített érdekes interjút egy névtelen moderátorral, de már az amerikai kormány is felfigyelt arra, hogy a Facebook és a Spotify is diszkriminálja a republikánus/konzervatív hangokat.

Való igaz, a Facebook egy magánvállalkozás és a regisztrációval elfogadjuk a felhasználási feltételeket (vagyis gyakorlatilag majdnem azt csinál, amit akar), tehát semmi okom nem lehetne arra, hogy meglepődjek azon, hogy törölték egy bejegyzésemet. De mégis, hisz az édeskés álom, hogy itt demokrácia és szólásszabadság van, csupán egy jól hangzó marketingduma. Úgy tűnik, az egyszeri kisembert is eléri a vélemény-diktatúra.

Történt ugyanis, hogy megosztottam egy linket arról, hogy támogatom az itthoni gender-szak megszüntetését, erre másnap reggel ezzel fogadott a Facebook (az már egy másik cikk lenne, hogy elméletben szép dolog a gender-szak, de véleményem szerint gazdasági szempontból nem racionális, kevésbé tudományos, és inkább egy ideológiai és lopakodó szemléletformálás).:

Tehát törölték az általam megosztott linket azért, mert az nem illik bele a közösségi alapelvekbe és kéretlen tartalom. Ezek alapján elmondható, hogy kéretlen tartalom az, ha a Facebook „gondolkodásával” szemben foglalok állást valamiről. Nem illik bele a közösségi alapelvekbe, ha konzervatív megközelítéssel fejtem ki valamiről a véleményem.

Egy életre megtanultam: vagy lenyelem és olyat posztolok, ami „megfelelő”, vagy kuss.

Címlapfotó: Sky News, Getty Images