Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C

A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak

2024. március 31. 21:20
Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.
 

Amikor gyerek voltam, mindig nagyon szerettem anyukámat meglátogatni a munkahelyén, karácsony környékén. Ő a hivatalban dolgozott, az épület előtti hatalmas fenyőfákat pedig az ünnepre készülődve azokkal a pattogatott kukorica girlandokkal díszítették fel, amelyeket előzőleg mi készítettünk az óvodában. A látvány varázslatos volt, a girlandok készítése mókás, és – mai fejjel visszagondolva – ez az egész egy kicsit azt is üzente, a miénk egy klassz falu.

Fiatal felnőttként aztán, ha nem is úgy gondoltam gyerekkorom színhelyére, mint nem klassz falura, igazából nem éreztem azt, hogy milyen fantasztikus hely. Pedig igazán szép: körbeöleli a Bakony, dimbes-dombos, az erdő közepén még tavunk és kilátónk is van. De élet az kevésbé volt benne. Gyerekkorom izgalmas programjai, a farsangok, a tucatnyi játékkal kecsegtető búcsúk, a szórakoztató falunapok, a húsvétozások eltűntek vagy megkoptak, és a hivatal fáit sem díszítették többé girlandok. Persze én is változtam, a még fellelhető programok nem ütötték meg az ingerszintemet, de valami akkor is elveszett.

Aztán néhány éve valami megváltozott. Ősszel szalmabábuk és tökök lepték el az utcákat és útjára indult a szüreti felvonulás, a korábban üresen álló, kihasználatlan téren pedig szezonális díszítések tűntek fel: halloweeni szellemek és boszorkányok lakta elvarázsolt település, ahol október 31-én közös zsírosdeszkázás volt a program. Télen karácsonyi meseváros épült mézeskalács házikóval, rénszarvassal és Mikulással, nyáron Hófehérke és a hét törpéje költözött be a parkba, meg mindenféle egyéb mesebeli alak. Most pedig, húsvéthoz közeledve nyulak, bárányok, kotlósok és csirkék, meg festett tojásbábok és tojásfa színesíti a teret. Én meg megint örömmel megyek haza.

Nemcsak azért, mert felvidít a látvány, hanem mert ebben az egészben látom a közeledés vágyát is. Nyilván, a régi idők iránti nosztalgiát is, de azt is, hogy az embereknek szükségük van egymásra, szükségük van közösségekre.

Mert bármilyen egyszerű dologról is legyen szó, egy karácsonyi, őszi, tavaszi vagy most épp húsvéti dekoráció elkészítése végül is közösséget teremt. Először csak egy pár ember alkotta magot, azoknak a körét, akik összegyűjtik a falu ezermesterétől a gipszkartont a tojásokhoz, majd megfestik őket. Akik kitömött nyúlbábokat készítenek és a gyerekek kinőtt ruhájával felöltöztetik őket, hogy úgy fessenek, mint Beatrix Potter híres mesehősei. Akik az elszáradt kis fát elszállítják a térre, letűzik és tojásokkal díszítik, akik felállítják a nyúl bábokat is, meg az óriás, szalmából készült kotlóst. Aztán ez a kör szépen szélesedik, ahogy egyre többen jönnek megcsodálni a mesebirodalmat, közben szóba elegyednek a szintén arra járókkal, ismeretséget kötnek vagy újítanak fel. Néhányukban talán még az a gondolat is megszületik, de jó lenne szintén alkotni, és páran nemcsak eljátszanak a gondolattal, hanem megvalósítják, és aztán belőlük lesznek a dekoráló, hagyományőrző csapat újabb tagjai.

De ha így nem is indul el láncreakció, máshogy igen. Mert egy ilyen apróság, a településszépítésnek ez a formája is azt üzeni, hogy itt jó élni. Hogy fontos nekünk ez a hely, az otthonunknak tekintjük, hogy nem akarunk elzárkózni a saját kis elefánttornyainkba, hogy adni szeretnénk egymásnak, egy picit megszépíteni a ti mindennapjaitokat is, sőt, büszkeséggel tölt el bennünket, ha akár a saját alkotásaitokkal ti is csatlakoztok ahhoz, hogy szebbé tegyük a környezetünket.

Talán naiv gondolat, de én ezt is látom ezekben a nyulakban.

Bertalan Melinda
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 Ferenc pápa: a feltámadt Krisztus egy megújult világba vezet Ferenc pápa: a feltámadt Krisztus egy megújult világba vezet A Szentatya délben a bazilika központi loggiájáról mondta el húsvéti Urbi et Orbi üzenetét, melyben a krisztusi megváltás és az abból fakadó reménység jegyében vette sorra a világ jelenlegi konfliktusait – számolt be a Vaticannews. 2024. március 31. 18:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.