2019. július 17., szerda
Endre, Elek névnap

Kilenc éve hagyott itt bennünket Cseh Tamás

  • Hétvezér
  • 2018.08.07
    15:23
  • Origo, Lehetetlen, Pinterest
Kilenc évvel ezelőtt, ezen a napon ment el Magyarország egyik legismertebb zenésze, itt hagyva nekünk különös hangulatú dalait. A jellegzetes gitár-ének kettősével megteremtett élethelyzeteket megénekelve, újra és újra visszamehetünk nemcsak időben, de térben is.

Akkor irány vissza a hatvanas évek Balatonjához!

Cseh Tamás 1962-ben Balatonalmádiban nyaralt, ahol nap közben gitárjával csábította maga köré az embereket, éjjel pedig egy vitorláson húzta meg magát. A félig-meddig illegális nyaralásnak az lett a vége, hogy kitiltották a településről, mert az embereket fellázítva twist őrület tört ki a strandon.

Sokan nem tartották Cseh Tamást képzett zenésznek, erre egyszer Vámos Miklós kérdezett rá, Lehetetlen című műsorában. A következő beszélgetés hangzott el:

-Mit szólsz ahhoz, hogy egy kritikus azt írta, Cseh Tamás szándékosan nem tud énekelni és gitározni?

-Hát, nem szándékos. Tényleg nem tudok énekelni, tényleg nem tudok gitározni úgy, ahogy illene, de mindkettőt működtetem, mert a kettővel együtt tudok valamit csinálni, amit viszont nagy klasszisú gitárosok, vagy profi énekesek nem csinálnak.

Bár a párbeszédet olvasva kemény indításnak tűnhet Vámos Miklós kérdése, de aki ismeri műsorát, és a műsorvezető (és író) jellegzetes stílusát, az talán el tudja képzelni, hogy ez egy abszolút vidám és jó hangulatú beszélgetés volt.

És Cseh Tamás talán a fent említett mondatával meg is fogalmazta titkát. Valóban nem volt képzett zenész, mégis bejött, mégis szerették, mégis megfogta az embereket, és a mai napig is szeretjük, hallgatjuk.

Fotó: Szeretlek Magyarország

Sokan nem tudják, hogy rajzszeretetének köszönhetően hatszor is jelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára, de nem vették fel, így az Egri Tanárképző Főiskolán kötött ki. Már kiskorától kezdve érdekelte az indiánkultúra, így annak a szokáskörnek eleget téve rendszeresen beöltözött társaival, és kint az erdőben két csapatra osztódva nyilazták egymást. Talán ebből is érződik Cseh Tamás szabadságvágya, és folytonos lázadása a rendszer ellen. Rajongói azt mondják, aki többet meg akar tudni a szocialista rendszerről, az hallgasson végig egy Cseh Tamás albumot. Én azt mondom, ne csak ők tegyék!