2023. március 21.
//
Benedek névnap

Sokakat vonzott a Jutasi Őrmester túra

2018. június 13. 10:22
A Jutasi Őrmester túra egy nagyhagyományú, eredetileg civil kezdeményezésre létrejött program. Az útvonal áthalad több olyan ponton, ami a Veszprémben 25 évig működő Jutasi Altisztképző Iskola emlékeinek felidézésére is alkalmas.

2014-től hagyományteremtő szándékkal, megújulva és átalakítva az önkormányzat, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Veszprémi Helyőrség közös összefogásával valósul meg, elsősorban veszprémi általános-és középiskolás diákok részére. Az elmúlt években a korosztályonként két távon meghirdetett túra minden alkalommal több száz fő részvételével zajlott.

Az idén a felhívásra kisiskolás csoportoktól a nagygimnazistákig, minden korosztályból, 6 általános iskolából és 8 középiskolából 571 fő diák jelentkezett. Idén először vidéki iskola, a Veszprémi Tankerületi Központ fenntartásában működő Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola is jelentkezett a túrára 19 fővel. A túra kezdő és célállomása a Szentháromság téren volt.

Szerdán 8.00 és 08.55 óra közötti lépcsőzetes túraindítással innen startolt 23 csoport (11 általános iskolai és 12 középiskolai), és a 8,5 km-es (általános iskolások esetében) ill. 13,5 km-es (középiskolások távja) túra teljesítését követően kb. 11 és 15 óra között ide érkezett vissza.

A túra sok-sok érdekes állomása közül ki kell emelni a túra névadóját, az egykori Veszprém-Jutasi Altisztképző Intézetet (a Megyei Levéltár épülete). A katonák támogatásával megvalósuló esemény pedig egyéb érdekességeket (toborzók jelenléte, katonai eszközök bemutatója, altisztképző hallgatók jelenléte) is tartogatott a tanulók számára.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn.
Játsszon sportkvízünkkel és nyerje meg az aláírt Telekom Veszprém mezt!
Játsszon sportkvízünkkel és nyerje meg az aláírt Telekom Veszprém mezt!
A Vehíren már tizenöt éve követjük folyamatosan Veszprém, az ország és a nagyvilág sporteseményeit. Hűséges olvasóinkat most egy játékra hívjuk, hogy értékes nyereményekért próbára tegyék tudásukat a sport világából. Tíz kérdésből álló kvízünkben, aki legalább hat kérdésre helyesen tudja a választ, megnyerheti a Telekom Veszprém csapata által aláírt mezt, valamint a Saiko no Sushi ázsiai étterem 30.000 Ft-os vacsorautalványát.
15 évesek lettünk!
15 évesek lettünk!
2008. március 18-a számunkra egy rendkívül fontos dátum: a Vehíren ekkor jelent meg a legelső cikk, amit azóta közel 100 ezer másik követett. Tizenöt év alatt rengeteg minden változott a világban, benne Veszprémben és persze a médiában is. Egyedül a Vehír szerkesztőségének elhivatottsága nem változott, hogy gyorsan, pontosan, első kézből szállítsa a híreket a veszprémieknek, sőt élményt adjon a tájékoztatással.
Véget ért a téli üzem, nekilát az útburkolat javításának a Magyar Közút
Véget ért a téli üzem, nekilát az útburkolat javításának a Magyar Közút
A következő időszak időjárására tekintettel március 16-án véget ért a téli üzem a Magyar Közútnál. Március 31-ig mérnökségenként még legalább egy, síkosságmentesítésre alkalmas adapterekkel felszerelt gépet bevetésre készen tartanak a szakemberek, de a melegaszfalt keverő telepek nyitását követően már a lokális javítási munkák kerülnek a tevékenység fókuszába – közölte a társaság.