Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sokakat vonzott a Jutasi Őrmester túra

2018. június 13. 10:22
A Jutasi Őrmester túra egy nagyhagyományú, eredetileg civil kezdeményezésre létrejött program. Az útvonal áthalad több olyan ponton, ami a Veszprémben 25 évig működő Jutasi Altisztképző Iskola emlékeinek felidézésére is alkalmas.

2014-től hagyományteremtő szándékkal, megújulva és átalakítva az önkormányzat, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Veszprémi Helyőrség közös összefogásával valósul meg, elsősorban veszprémi általános-és középiskolás diákok részére. Az elmúlt években a korosztályonként két távon meghirdetett túra minden alkalommal több száz fő részvételével zajlott.

Az idén a felhívásra kisiskolás csoportoktól a nagygimnazistákig, minden korosztályból, 6 általános iskolából és 8 középiskolából 571 fő diák jelentkezett. Idén először vidéki iskola, a Veszprémi Tankerületi Központ fenntartásában működő Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola is jelentkezett a túrára 19 fővel. A túra kezdő és célállomása a Szentháromság téren volt.

Szerdán 8.00 és 08.55 óra közötti lépcsőzetes túraindítással innen startolt 23 csoport (11 általános iskolai és 12 középiskolai), és a 8,5 km-es (általános iskolások esetében) ill. 13,5 km-es (középiskolások távja) túra teljesítését követően kb. 11 és 15 óra között ide érkezett vissza.

A túra sok-sok érdekes állomása közül ki kell emelni a túra névadóját, az egykori Veszprém-Jutasi Altisztképző Intézetet (a Megyei Levéltár épülete). A katonák támogatásával megvalósuló esemény pedig egyéb érdekességeket (toborzók jelenléte, katonai eszközök bemutatója, altisztképző hallgatók jelenléte) is tartogatott a tanulók számára.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. ma 21:13 Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya A májusi, rövidre szabott közgyűlésen sem maradtak el a napirend előtti interpellációk, kérdések és felszólalások csütörtökön. ma 20:16 A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán. tegnap 21:58 Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel. tegnap 14:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.