2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

EKF szervezetté alakult a Balatoni Korona Zrt.

2018. június 13. 4:00
EKF
A társaság új neve májustól Veszprém-Balaton 2023 Zártkörűen Működő Részvénytársaság, legfőbb feladata pedig Veszprém és a balatoni régió második körbe jutott Európa Kulturális Fővárosa pályázatának továbbfejlesztése.

Az átalakulásra elsősorban a regionális szerepkör erősítése miatt volt szükség: mint ismert, Veszprém a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért nem egyedül, hanem a térséggel együtt pályázik. A sikeres továbbjutás nagyrészt ennek köszönhető, a pályázatokat elbíráló szakmai testület szerint azonban fontos, hogy ez a további előkészítéssel és végrehajtással megbízott szervezet tulajdonosi viszonyaiban is megjelenjen.

Fotók: archívFotók: archív

A pályázat végső fordulójában már egy sokkal kidolgozottabb anyaggal kell előállnia a városnak, amely pontosan tartalmazza az EKF stratégiai prioritásait, a megcélzott eredményeket és azt, hogyan változik a kulturális költségvetések szerkezete a következő néhány évben, Veszprém esetében pedig azt is láttatni kell, miként vihető át a térségi megközelítés a program tartalmába. Ehhez egy olyan világos struktúrára van szükség, amelybe valamennyi regionális partner be tud kapcsolódni gazdaságilag és jogilag is.

A Balatoni Korona Zrt. ehhez kiváló alapot biztosít, hiszen tulajdonosi körében már eddig is megjelent a térségi szemlélet, az átalakítás révén pedig további szereplők is csatlakozhatnak a szervezethez. Ezzel a lépéssel ráadásul a társaság gazdálkodása is javítható: a forgatható térségi utalványok volumene jelenleg nem túl magas, és ez várhatóan a jövőben sem változna, a Balatoni Korona Zrt.-nek 2021-ig viszont mindenképpen működnie kellett volna a kibocsátott utalványok érvényessége és a visszaváltási kötelezettsége miatt. A szervezet átalakulása csak előnnyel jár, hiszen így nem kell létrehozni egy külön szervezetet az EKF pályázathoz – ami értelemszerűen plusz költséggel járna –, a balatoni korona pedig akár a pályázatba is beintegrálható.

Az utalványok megmaradnak, de a szervezet feladati jelentősen átalakulnakAz utalványok megmaradnak, de a szervezet feladati jelentősen átalakulnak

Az elképzelést a tulajdonosok és a közgyűlés is támogatták, így májustól a társaság új neve Veszprém-Balaton 2023 Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a jövőben pedig a balatoni korona kezelése mellett főként rendezvényszervezési és pályázati-tanácsadási tevékenységet lát el. A szervezet feladata így a továbbiakban többek között

 • a Művészeti Tanács munkájának koordinálása,
 • kapcsolattartás az EKF nagykövetekkel és a stratégiai munkacsoporttal,
 • kulturális projektek kidolgozása és a teljes programév részletes megtervezése,
 • a célközönség és a kulturális szféra bevonása,
 • demográfiai vizsgálatok készítése,
 • helyi akciócsoportok kialakítása,
 • közönségfejlesztés és kapacitásbővítés helyben és a térségben,
 • a pályázat átdolgozása és benyújtása a bírálatban foglaltak szerint, a prezentációs csapat felkészítése
 • nemzetközi együttműködések generálása,
 • a pályázat kommunikációja nemzetközi szinten,
 • illetve nyertes pályázat esetén felkészülni a 2023-as programévre és megvalósítani a programokat.

A szervezet jelenlegi tagjai a korábbi részvényesek, akik a pályázat további előkészítésében is vállalták az együttműködést: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, Várpalota Város Önkormányzata, Balatonfüred Város Önkormányzata, Balatonalmádi Város Önkormányzata, Litér Község Önkormányzata, Nemesvámos Község Önkormányzata, Tihany Község Önkormányzata, Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, HoKe Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., Zölderdő 2008 Ingatlanforgalmazó Kft., Kinizsi Bank Zrt.

Mészáros Zoltán az új vezérigazgatóMészáros Zoltán az új vezérigazgató

Az átalakult szervezet vezérigazgatója Mészáros Zoltán, az EKF pályázat programigazgatója és egyben a Művészeti Tanács vezetője lett 2018 végéig, az igazgatóság további tagjai Leitold László, Józsa Tamás, Pál Károly, dr. Tárnoki Richárd és Kerekes Csaba, a felügyelő bizottságban pedig Sövényházi Balázs, Bogdán József, Tósoki Imre és Lukáts Gábor szerepel.

Az átdolgozott, második fordulós EKF pályázat beadási határideje 2018. november 9.

EKF
Bertalan Melinda

További cikkek

Értsük meg: a Balaton sokkal sérülékenyebb annál, hogy önzően használjuk
Értsük meg: a Balaton sokkal sérülékenyebb annál, hogy önzően használjuk
A szakemberek és a tó körül élők, azért felelősséget vállalók körében évek óta folynak beszélgetések a Balaton törékeny ökoszisztémájáról, amelyet ideje lenne figyelembe venni, amikor számolatlanul épülnek a nyaralók a parton, irtják a nádast vagy mesterségesen igyekeznek megnövelni a vízszintet. Az ökológiai kihívásokról szóló párbeszédhez most a VEB2023 EKF is csatlakozott a BALATORIUM nevű összművészeti és edukációs eseménysorozattal.
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
A Balatoni Borok Versenye 2021-ben új fejezethez érkezett: a Balatoni Szövetség megújult formában rendezte meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben. Idén az együttműködés folytatódik, hamarosan újra együtt kóstolhatóak a hat borvidék legjobb borai.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.
Stratégiai partnerként működik együtt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa program minél sikeresebb megvalósítása érdekében. A régió egyik legsikeresebb, világszerte elismert kreatív-ipari vállalkozása és a VEB2023 EKF több olyan területet is megfogalmazott, amelyekben szeretnének együttműködni – ilyen például a 2023. január 21-22-re tervezett megnyitó ünnepség, melyben valamilyen formában mindenképpen részt vesz majd a Herendi Porcelánmanufaktúra.
Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Három év szünet után ismét látogatható a balácai római kori villagazdaság, egy új virtuális valóság fejlesztésnek köszönhetően pedig szinte a saját bőrünkön érezhetjük, milyen lehetett itt az élet a 3-4. században.
Közös tervek kötik össze a Művészetek Házát és az Európa Kulturális Fővárosa szervezőit
Közös tervek kötik össze a Művészetek Házát és az Európa Kulturális Fővárosa szervezőit
Képzőművészeti program megvalósítását tervezi közösen az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program és a Művészetek Háza. A részletekről a Dubniczay-palotában számoltak be szerda délután.