Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

EKF szervezetté alakult a Balatoni Korona Zrt.

2018. június 13. 4:00
A társaság új neve májustól Veszprém-Balaton 2023 Zártkörűen Működő Részvénytársaság, legfőbb feladata pedig Veszprém és a balatoni régió második körbe jutott Európa Kulturális Fővárosa pályázatának továbbfejlesztése.

Az átalakulásra elsősorban a regionális szerepkör erősítése miatt volt szükség: mint ismert, Veszprém a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért nem egyedül, hanem a térséggel együtt pályázik. A sikeres továbbjutás nagyrészt ennek köszönhető, a pályázatokat elbíráló szakmai testület szerint azonban fontos, hogy ez a további előkészítéssel és végrehajtással megbízott szervezet tulajdonosi viszonyaiban is megjelenjen.

Fotók: archívFotók: archív

A pályázat végső fordulójában már egy sokkal kidolgozottabb anyaggal kell előállnia a városnak, amely pontosan tartalmazza az EKF stratégiai prioritásait, a megcélzott eredményeket és azt, hogyan változik a kulturális költségvetések szerkezete a következő néhány évben, Veszprém esetében pedig azt is láttatni kell, miként vihető át a térségi megközelítés a program tartalmába. Ehhez egy olyan világos struktúrára van szükség, amelybe valamennyi regionális partner be tud kapcsolódni gazdaságilag és jogilag is.

A Balatoni Korona Zrt. ehhez kiváló alapot biztosít, hiszen tulajdonosi körében már eddig is megjelent a térségi szemlélet, az átalakítás révén pedig további szereplők is csatlakozhatnak a szervezethez. Ezzel a lépéssel ráadásul a társaság gazdálkodása is javítható: a forgatható térségi utalványok volumene jelenleg nem túl magas, és ez várhatóan a jövőben sem változna, a Balatoni Korona Zrt.-nek 2021-ig viszont mindenképpen működnie kellett volna a kibocsátott utalványok érvényessége és a visszaváltási kötelezettsége miatt. A szervezet átalakulása csak előnnyel jár, hiszen így nem kell létrehozni egy külön szervezetet az EKF pályázathoz – ami értelemszerűen plusz költséggel járna –, a balatoni korona pedig akár a pályázatba is beintegrálható.

Az utalványok megmaradnak, de a szervezet feladati jelentősen átalakulnakAz utalványok megmaradnak, de a szervezet feladati jelentősen átalakulnak

Az elképzelést a tulajdonosok és a közgyűlés is támogatták, így májustól a társaság új neve Veszprém-Balaton 2023 Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a jövőben pedig a balatoni korona kezelése mellett főként rendezvényszervezési és pályázati-tanácsadási tevékenységet lát el. A szervezet feladata így a továbbiakban többek között

  • a Művészeti Tanács munkájának koordinálása,
  • kapcsolattartás az EKF nagykövetekkel és a stratégiai munkacsoporttal,
  • kulturális projektek kidolgozása és a teljes programév részletes megtervezése,
  • a célközönség és a kulturális szféra bevonása,
  • demográfiai vizsgálatok készítése,
  • helyi akciócsoportok kialakítása,
  • közönségfejlesztés és kapacitásbővítés helyben és a térségben,
  • a pályázat átdolgozása és benyújtása a bírálatban foglaltak szerint, a prezentációs csapat felkészítése
  • nemzetközi együttműködések generálása,
  • a pályázat kommunikációja nemzetközi szinten,
  • illetve nyertes pályázat esetén felkészülni a 2023-as programévre és megvalósítani a programokat.

A szervezet jelenlegi tagjai a korábbi részvényesek, akik a pályázat további előkészítésében is vállalták az együttműködést: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, Várpalota Város Önkormányzata, Balatonfüred Város Önkormányzata, Balatonalmádi Város Önkormányzata, Litér Község Önkormányzata, Nemesvámos Község Önkormányzata, Tihany Község Önkormányzata, Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, HoKe Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., Zölderdő 2008 Ingatlanforgalmazó Kft., Kinizsi Bank Zrt.

Mészáros Zoltán az új vezérigazgatóMészáros Zoltán az új vezérigazgató

Az átalakult szervezet vezérigazgatója Mészáros Zoltán, az EKF pályázat programigazgatója és egyben a Művészeti Tanács vezetője lett 2018 végéig, az igazgatóság további tagjai Leitold László, Józsa Tamás, Pál Károly, dr. Tárnoki Richárd és Kerekes Csaba, a felügyelő bizottságban pedig Sövényházi Balázs, Bogdán József, Tósoki Imre és Lukáts Gábor szerepel.

Az átdolgozott, második fordulós EKF pályázat beadási határideje 2018. november 9.

EKF
Bertalan Melinda
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.