2018. június 19., kedd
Gyárfás névnap

A hétköznapi mítosszá növelése érdekel

  • kult
  • 2017.11.18
    04:00
A Művészetek Háza Olvasólámpa című rendhagyó irodalmi programsorozatának novemberi vendége Szentmártoni János költő, író volt csütörtök este a Dubniczay-palotában.

Az Olvasólámpa programsorozat célja, hogy a szerzők szájából hangozzanak el a saját műveik, ezt a közvetlen utat találva az olvasókhoz - mondta Kilián László, az est szervezője és moderátora. A felolvasások között azonban teret kapnak a kérdések is.

Szentmártoni János 1975-ben született költő, író, a Magyar Írószövetség elnöke. 1989-1996 között a Stádium Fiatal Írók Körének alapító tagja. 2000-től a Magyar Írószövetség lapjának, a Magyar Napló folyóirat versrovatának és a Magyar Napló Könyvkiadónak felelős szerkesztője. 2004-től a Magyar Írószövetség Költői Szakosztályának elnökségi tagja lett. 2006-tól megválasztották a Tokaji Írótábor kurátorává, 2009-től a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiumának, 2010-től pedig a Móricz Zsigmond-ösztöndíj kuratóriumának elnökségi tagja. Nyolc évig szerkesztette a Magyar Napló Könyvkiadó Az év versei című reprezentatív antológiát. Első kötetéért Gérecz Attila-díjat kapott. Több kiadónál jelentek meg művei.

A Miféle földet című, 2014-ben megjelent, régi és új verseket tartalmazó kötetből olvasott fel verseket. Az első és a harmadik ciklusba új írások kerültek be, az elmúlt négy év terméséből, a középső ciklusban régebbiek olvashatók. Mint elmondta, a versek számára a hétköznapi dolgok, az apró események mítoszokká növelését, a hétköznapiság líraiságának kiaknázását jelentik. Tavaly megjelent, Szomjúság című kisregénye hosszú évekig készült a folyamatos újraírás, javítás miatt, s reményei szerint lesz folytatása.