2021. október 17.
//
Hedvig névnap

Térségi összefogás segíti Veszprém EKF pályázatát

2017. november 11. 13:10
Együttműködési megállapodást kötöttek Veszprém város, a Balatoni Kör, a MOL Nagyon Balaton program, az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület és a Pannon Egyetem képviselői az EKF pályázat sikerességének elősegítésére a pénteken II. alkalommal megrendezett közéleti minikonferencia keretében.

Porga Gyula polgármester az esemény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Veszprém a kezdetektől fogva számolt azzal, hogy csak akkor lehet erős és sikeres Európa Kulturális Fővárosa-pályázó, ha a lehető legszélesebb együttműködést tudja létrehozni.

– Az elmúlt másfél-két évben sikerült kialakítani egy nagyon fontos bizalmi kört, aminek tagjai mind az ötletelésben, mind remélhetőleg a végrehajtásban részt vesznek: magánszemélyeket, civil szervezeteket, vállalkozásokat, intézményeketnyertünk meg a pályázathoz. Az sem titok, hogy Veszprém nem egyedül szeretne indulni, hanem térségi összefogásra törekszik, így a decemberben benyújtandó anyagban is térségi problémák és azok lehetséges megoldása szerepel – fogalmazott a polgármester.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke elsőként írt alá stratégiai megállapodást Veszprémmel a pályázat kapcsán, a támogatók sorához pedig további négy szereplő is csatlakozott: a MOL Nagyon Balaton program szervezői, a Balatoni Kör, az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület és a Pannon Egyetem vezetői.

Lobenwein Norbert, Fülöp ZoltánLobenwein Norbert, Fülöp Zoltán

Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a MOL Nagyon Balaton alapítói rendezvénysorozatukról szólva elmondták: öt évvel ezelőtt olyan új eseményeket szerettek volna megvalósítani a balatoni régióban, amelyekre Magyarország büszke lehet, és ami a hazai és külföldi turisták számára is vonzerővel bír. Másrészt a már működő projektek egy fedél alá vonásával azt is bizonyíthatták, mennyi sikeres produkció köthető a Balatonhoz – többek között a VeszprémFest és az Utcazene Fesztivál, amelyek kiemelkedő pontjai programsorozatuknak is.

Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke és az EKF nagykövete kiemelte: deklarált céljuk, hogy a Kör szellemiségét és korábbi projektjeit az EKF-pályázat részeként is megmutassák. Egy olyan társadalmi-gazdasági egységnek kell létrejönnie a Balaton körül, ahol a szereplők a legmagasabb színvonalat képviselik, a helyi termékek kereskedelmével és helyi hasznosításával pedig kialakul egy hatékony gazdasági körforgás. Veszprém részvétele ezt a célt nagyban erősítheti, a Balaton megjelenése pedig izgalmas kiegészítő programlehetőségként szolgálhat a turisták számára a pályázatban.

Laposa BenceLaposa Bence

A Balaton-felvidék a világ egyik legszebb tája, amelynek azonban nemcsak megélhetést kell biztosítania, de élhetőnek is kell maradnia. Ezen ügyködik a 2008-ban létrejött ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület, amely ma már 59 település bevonásával dolgozik a helyi termékek elismertségének növekedéséért, a turisztikai és kulturális programok bővítéséért, a fiatalok megtartásáért, valamint a termelés és a szolgáltatás színvonalának növekedéséért, amelyet 2013 óta a „Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyrendszer kialakítása is szolgál. Rédei Zsolt elnök maga is úgy látja, a programok sikeres kivitelezése érdekében mindkét oldalnak szüksége van az összefogásra, éppen ezért is érzik nagy megtiszteltetésnek, hogy együtt dolgozhatnak Veszprémmel.

Rédei Zsolt, Gelencsér András, Kovács GyulaRédei Zsolt, Gelencsér András, Kovács Gyula

A város elképzeléseinek támogatása a Pannon Egyetem számára is magától értetődő, így az EKF koncepció kidolgozásában is jelentős szerepet vállalt az intézmény. Mivel kultúra és tudomány az intézmény elképzelése szerint együtt jár, számos tudományos eredményeket bemutató programot is beemeltek a pályázat kínálatába, mindamellett igyekeznek minél több fiatalt bevonni a kultúrafogyasztásba és a külföldi hallgatók számának növekedésével Veszprém hírét vinni – számolt be a részletekről Gelencsér András rektor.

A jelenlévő felek a további támogatás megerősítéseként egy együttműködési megállapodást is aláírtak Veszprém és a négy szervezet partnerségéről.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Az EKF program keretében Veszprém után Tapolcán is megtartották a gyermekek környezettudatos nevelését célzó szemléletformáló edukációs órát.
Nyílt Napot tartottak a Pannon Egyetemen
Nyílt Napot tartottak a Pannon Egyetemen
Nagy sikerrel, sok érdeklődővel zajlott az Egyetem B épületének aulájában a nyílt nap szerda délelőtt.
Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem
Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem
Az „egyetemváros” jelzővel nem egy közigazgatásilag különálló települést szoktak illetni, mégis jellemző ezekre a területekre, hogy önálló városként működnek a városban, ahol nem csak a szolgáltatások garmadáját lehet elérni, hanem megfelel a városokkal szemben támasztott egyik legfontosabb kritériumnak is: nyitott bárki előtt. A világ egyetemei közül számos példát tudunk felhozni ilyen megoldásokra, ráadásul a Pannon Egyetem is jó úton halad, hogy egyetemvárossá nője ki magát.
Fiatalokat kérdeztek a klímasemlegességről
Fiatalokat kérdeztek a klímasemlegességről
A Pannon Egyetemen egyeztetett veszprémi fiatalokkal Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár kedd délután.
Október végéig ismét várja a kreatív művészeti-kulturális ötleteket az EKF
Október végéig ismét várja a kreatív művészeti-kulturális ötleteket az EKF
Október eleje óta ismét nyitva a pályázati kapu: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program várja azokat az ötletterveket, kreatív kezdeményezéseket, amelyek tovább tudják majd színesíteni a felvezető 2022-es év kulturális kínálatát és ezzel jó alapot adnak a 2023-as programévhez. A felhívás több újdonságot is tartalmaz, amelyek egyrészről gyorsítják és megkönnyítik a programgazdák előkészítő munkáját, másrészről azt segítik, hogy a pályázatok minél jobban kapcsolódjanak az EKF célkitűzéseihez, elveihez.