2021. szeptember 28.
//
Vencel névnap

Fiatalok az internetes zaklatás ellen

2017. október 17. 4:00
A Lélektér Alapítvány által koordinált Erasmus+ program keretében Magyarországra érkező külföldi diákok rendeztek flashmobot az ún. cyber bullying, azaz internetes zaklatás ellen hétfő délután a Szent Imre téren.

A 2009-ben létrehozott Lélektér Alapítvány munkájának középpontjában a fiatalok állnak. Vallják, hogy a gyermekvédelmi ellátórendszerben, az oktatási intézmények keretén belül nincs elég kapacitás közösségek teremtésére, illetve a családban torzult, sérült értékek generálódnak, így a fiatalok, gyerekek nem kapnak stabil normarendszert, mely a tudatos társadalmi felelősség vállalásukat elősegítené.

Az alapítvány célja elsősorban, hogy Veszprém megyében és vonzáskörzetében lehetőséget biztosítson gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek, illetve a velük foglalkozó szakmai szférának hatékony és professzionális önismeret szerzésére, problémamegoldó és asszertivitási modellek elsajátítására, egészséges életmód szemlélet kialakítására és fejlesztésére, saját eszközrendszerük felhasználásával. Ezen kívül cél a megyei segítő szervezetek összefogása, nemzetközi tapasztalatok gyűjtése, szakmaközi együttműködés megvalósítása, személyes kompetenciáik fejlesztése. Jelmondatuk: „Fiatalokkal, fiatalok bevonása nélkül nem érdemes dolgozni”.

A Lélektér Alapítvány 2014. év eleje óta foglalkozik az Erasmus+ programokkal. Veszprém városában jelenleg harmadik alkalommal rendezték meg a hét európai uniós ország fiataljainak részvételével zajló 9 napos ifjúsági cserét. A program a Safety Zone nevet viseli.

Jelenlegi projektjük az online zaklatás veszélyeire és a biztonságos internethasználat fontosságára hívja fel a fiatalok figyelmét. A projekten minden országból 6 fő résztvevő van jelen (görög, török, olasz, litván, lengyel, máltai és magyar), akik 18-30 éves korosztály tagjai. A projekt résztvevői a hétfői napon a Szent Imre téren egy flashmob segítségével hívták fel a lakosság figyelmét a téma fontosságára. A fiatalok énekeltek, táncoltak, free hug-os táblákkal vonultak fel, szabad volt tehát az ölelés.

Dordzsceren Csingisz, nemzetközi koordinátor elmondta, a program október 9-től 17-ig tart, ennek keretein belül a fiatalok megismerték Budapestet és Veszprémet, szakember bevonásával pedig elmélyültek az internetes zaklatás és biztonságos internethasználat világában. Hátra van még a disszeminációs folyamat, amelynek lényege, hogy a diákok hazaérve megosszák tudásukat a fiatalokkal, a projekt eredményeit széles körben terjesszék, láthatóvá tegyék.

Az internetes zaklatás alatt azt értjük, amikor hosszabb ideig fennálló szándékos sérelem okozás áldozatává válik egy tinédzser az interneten. Lehet ennek célja a fiatal megalázása, fenyegetése, nevetségessé tétele, kiközösítése, lejáratása, negatív színben feltüntetése. Sokféle formája előfordulhat, pl. bántó, sértő üzeneteket kap a fiatal a facebokon az üzenőfalán vagy személyes üzenetben, vagy lejárató üzeneteket, kommenteket írnak róla nyilvános üzenőfalakon, előfordulhat, hogy egy „álprofilt” hoznak létre, ahol az ő nevében írnak, vagy adatokat, információkat adnak meg róla. Előfordul az is, hogy feltörik az e-mail jelszavát, vagy a közösségi profil jelszavát, és az ő nevében írnak ismerőseinek olyan üzeneteket, amiket ő vállalhatatlannak tart, vagy közzéteszik a titkait stb. Feltehetnek róla olyan képet, videót, ami kényelmetlen helyzetbe hozza, terjeszthetnek róla álhíreket, rosszindulatú pletykákat. (forrás: kek-vonal.hu)

Tokos Bianka
Szalai Csaba

További cikkek

Kötetlenül és fiatalosan a döntéshozókkal
Kötetlenül és fiatalosan a döntéshozókkal
Kötetlenül és baráti hangulatban szórakozhattak együtt a fiatalok a helyi döntéshozókkal, ahol feltehették az őket érintő legfontosabb kérdéseket is.
Fiatalok tanácskoztak arról, mi számít részvételnek és mikor beszélhetünk döntésről
Fiatalok tanácskoztak arról, mi számít részvételnek és mikor beszélhetünk döntésről
Folytatódott az előkészítése annak a veszprémi projektnek, amely az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 címet célozta meg. Szerda délután a fiatalokból összeállt kerekasztal a döntéshozatali részvétel kérdéskörét vitatta meg.
Szájdoboló fiatalok a Kossuth utcán
Szájdoboló fiatalok a Kossuth utcán
Bár elképzelhető, hogy sokaknak csak furcsa hangzású dobszólóra emlékeztetett az a performansz, ami szombat kora este megtöltötte a Kossuth utcán a Hotel mögötti lépcsők környékét, valójában a veszprémi fiatalok tartották az úgynevezett beatbox-versenyüket. A beatboxnak, azaz szájdobolásnak jóval nagyobb kultúrája van bizonyos underground körökben, mint elsőre gondolnánk.
Rácz Zsófia: a fiatalok készek önzetlenül segíteni
Rácz Zsófia: a fiatalok készek önzetlenül segíteni
A fiatalokért felelős helyettes államtitkárt a múltheti veszprémi látogatása során kérdeztük az önkéntességről. Szerinte a nagyvállalatok körében is egyre népszerűbb az önkéntesség támogatása.
Az ifjúság európai fővárosává válhat Veszprém 2024-ben
Az ifjúság európai fővárosává válhat Veszprém 2024-ben
Kisjenő, Gent, és Lviv mellett Veszprém is bejutott a második fordulóba az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 pályázaton. A projekttel jobban bevonnák a helyi fiatalokat a döntéshozatalba.