2023. március 30.
//
Zalán névnap

Fiatalok az internetes zaklatás ellen

2017. október 17. 4:00
A Lélektér Alapítvány által koordinált Erasmus+ program keretében Magyarországra érkező külföldi diákok rendeztek flashmobot az ún. cyber bullying, azaz internetes zaklatás ellen hétfő délután a Szent Imre téren.

A 2009-ben létrehozott Lélektér Alapítvány munkájának középpontjában a fiatalok állnak. Vallják, hogy a gyermekvédelmi ellátórendszerben, az oktatási intézmények keretén belül nincs elég kapacitás közösségek teremtésére, illetve a családban torzult, sérült értékek generálódnak, így a fiatalok, gyerekek nem kapnak stabil normarendszert, mely a tudatos társadalmi felelősség vállalásukat elősegítené.

Az alapítvány célja elsősorban, hogy Veszprém megyében és vonzáskörzetében lehetőséget biztosítson gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek, illetve a velük foglalkozó szakmai szférának hatékony és professzionális önismeret szerzésére, problémamegoldó és asszertivitási modellek elsajátítására, egészséges életmód szemlélet kialakítására és fejlesztésére, saját eszközrendszerük felhasználásával. Ezen kívül cél a megyei segítő szervezetek összefogása, nemzetközi tapasztalatok gyűjtése, szakmaközi együttműködés megvalósítása, személyes kompetenciáik fejlesztése. Jelmondatuk: „Fiatalokkal, fiatalok bevonása nélkül nem érdemes dolgozni”.

A Lélektér Alapítvány 2014. év eleje óta foglalkozik az Erasmus+ programokkal. Veszprém városában jelenleg harmadik alkalommal rendezték meg a hét európai uniós ország fiataljainak részvételével zajló 9 napos ifjúsági cserét. A program a Safety Zone nevet viseli.

Jelenlegi projektjük az online zaklatás veszélyeire és a biztonságos internethasználat fontosságára hívja fel a fiatalok figyelmét. A projekten minden országból 6 fő résztvevő van jelen (görög, török, olasz, litván, lengyel, máltai és magyar), akik 18-30 éves korosztály tagjai. A projekt résztvevői a hétfői napon a Szent Imre téren egy flashmob segítségével hívták fel a lakosság figyelmét a téma fontosságára. A fiatalok énekeltek, táncoltak, free hug-os táblákkal vonultak fel, szabad volt tehát az ölelés.

Dordzsceren Csingisz, nemzetközi koordinátor elmondta, a program október 9-től 17-ig tart, ennek keretein belül a fiatalok megismerték Budapestet és Veszprémet, szakember bevonásával pedig elmélyültek az internetes zaklatás és biztonságos internethasználat világában. Hátra van még a disszeminációs folyamat, amelynek lényege, hogy a diákok hazaérve megosszák tudásukat a fiatalokkal, a projekt eredményeit széles körben terjesszék, láthatóvá tegyék.

Az internetes zaklatás alatt azt értjük, amikor hosszabb ideig fennálló szándékos sérelem okozás áldozatává válik egy tinédzser az interneten. Lehet ennek célja a fiatal megalázása, fenyegetése, nevetségessé tétele, kiközösítése, lejáratása, negatív színben feltüntetése. Sokféle formája előfordulhat, pl. bántó, sértő üzeneteket kap a fiatal a facebokon az üzenőfalán vagy személyes üzenetben, vagy lejárató üzeneteket, kommenteket írnak róla nyilvános üzenőfalakon, előfordulhat, hogy egy „álprofilt” hoznak létre, ahol az ő nevében írnak, vagy adatokat, információkat adnak meg róla. Előfordul az is, hogy feltörik az e-mail jelszavát, vagy a közösségi profil jelszavát, és az ő nevében írnak ismerőseinek olyan üzeneteket, amiket ő vállalhatatlannak tart, vagy közzéteszik a titkait stb. Feltehetnek róla olyan képet, videót, ami kényelmetlen helyzetbe hozza, terjeszthetnek róla álhíreket, rosszindulatú pletykákat. (forrás: kek-vonal.hu)

Tokos Bianka
Szalai Csaba

További cikkek

Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén.
Erősítették a csapatszellemet a jobboldali fiatalok
Erősítették a csapatszellemet a jobboldali fiatalok
A Fidelitas, valamint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) tagjai találkoztak helyi és országos politikusokkal a héten Veszprémben. A találkozón a veszprémi fiatalokat érintő ötletek és kritikák is megfogalmazódtak.
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Kovács Örs korábban a VEDIÖK elnökeként, jelenleg pedig Veszprém ifjúsági tanácsadójaként eddig is azon dolgozott, hogy a fiatalok minél inkább szót kapjanak az őket érintő döntésekben, a továbbiakban pedig az Ifjúsági Kerekasztal alelnökeként is ezen munkálkodhat.
Teret a tehetségnek
Teret a tehetségnek
Teret a tehetségnek címmel rendezte meg a Veszprémi Középiskolai Kollégium az ’És Te mit viszel magaddal’, alapítványi projekt évzáró gáláját, Némethné Takács Cecília intézményvezető-helyettes ötlete nyomán. Az EKF támogatással megvalósult projekt, a kollégium falain túlmutató pályázat kiírásával indult a tanév elején, amelyet Miklós Judit mestertanár állított össze. Képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, irodalom és zene kategóriákban jelentkezhettek az érdeklődők.
Fiatalok bevonásával újítják meg az ifjúsági koncepciót
Fiatalok bevonásával újítják meg az ifjúsági koncepciót
A város 52 578 euró vissza nem térítendő támogatáshoz jutott európai uniós forrásból – az összeget a közelmúltban indult, ReYouth című projektre fordítják, amelyben összekötik a fiatalokat a döntéshozókkal és bevonják őket az önkormányzat ifjúsági koncepciójának megújításába.