2018. június 18., hétfő
Levente névnap

AZ mánia!

Stephen King nem gondolta, mikor megírta kétrészes regényét, hogy a könyv megjelenését követően 31 évvel, majd az eredeti film elkészítése után 27 évvel ismét mindenki AZ lázban ég.

Penny Wise, a táncoló bohóc története - aki gyerekeket rabol el és öl meg - már az 1990-es években megborzongatta az embereket, de idén még inkább a székhez kötött mindenkit. Vagy mondhatnám azt is, hogy ugrasztott fel egy párszor ülőhelyéről.

Aki még nem látta, és szereti a horror filmeket, mindenképp meg kell néznie Stephen King bohóchorrorját, de aki nem igazán van oda értük, ahogy én sem voltam eddig a pillanatig, neki sem szabad kihagynia!

Sohasem féltem a bohócoktól, de abban 1,5-2 órában a moziban nem volt kellemes, még úgy sem, hogy az egyik nagyon kedves barátom ült mellettem. Ha nem vagy kuloulrofóbiás - vagyis nincs róla papírod, hogy rettegsz a bohócoktól- akkor majd az első 5 perc szépen elintézi, hogy nálad is kialakuljon.

A film megtekintését követő néhány napban én is kezdtem rettegni, addig a pillanatig, míg az eredeti filmet, ami a regény 2 részéből készült, nem néztük meg barátommal a minap. Így nem került el minket a „spoiler veszély”, hisz az AZ adaptáció második része csak 2019-ben kerül mozivászonra. Abban a 3 órában mégsem Penny Wise tartott rettegésben, hanem attól tartottam, hogy tényleg elzsibbad a lábam és elgémberedik a nyakam.

Nem szeretem fordított irányba végezni a dolgokat, de AZ történeténél megtettem. Nem volt jó döntés. Az idei film akkora hatást gyakorolt rám, hogy a ’90-es évekbeli alkotás már nem kötötte le annyira a figyelmemet, és csak a negatív dolgokat láttam benne, pedig nem vagyok egy filmkritikus. A regényt is szerettem volna elolvasni, de kétségeim vannak afelől, hogy érdeklődő szívvel tudnám végigbújni a könyvet, habár könyvmolynak inkább mondanám magam, mint filmkritikusnak.

Bohóc itt, bohóc ott

Penny Wise karaktere mindenkit megihletett. Épp idén és épp az AZ premierje előtt induló évad témája lett a bohócok az Amerikai Horror Storyban. Az soorzat alkoti persze az üzeneteket és a bohóckultusz mögötti jelentést emlegetik, ha a témaválasztás folyamatáról kérdezik őket.

Minden évben akad néhány trendi klasszikus, ami a Halloween nagy dobása lehet, és ez idén sincs másképp. A tavalyi évben hódított az Öngyilkos Osztagból jól ismert Harley Quinn jelmez, idén viszont félelmetesebb vizekre evezhetünk, ha megpróbáljuk Pennywise „sminkjét” leutánozni.

Persze a „meme gyárosok” is AZ bűvkörébe kerültek. Kreativitásukat nem hanyagolva gyártották és gyártják a mai napig az AZ meme-ket.