2018. június 18., hétfő
Levente névnap

Lustává tesz minket a 21. századi technika?

A techcégek termékei hasznosak és jók, viszont az agyunkat nemigazán kell használni hozzájuk.

Már nem újdonság, hogy a telefonunkkal fizetünk a boltban, vagy hogy felmegyünk az Airbnb-re és bérlünk lakást egy vadidegentől egy távoli országban. A 3D nyomtatás sem számít nagy kunsztnak, és az sem, hogy a Spotify-jal gyakorlatilag bármilyen zenét letölthetünk az eszközeinkre. A Teslának már önvezető autója van, az IBM-nek pedig olyan szoftvere, amelyik másodpercek alatt képes elvégezni egy jogász munkáját, és ad jogi tanácsot. Az internetnek és a technológiai fejlődésnek köszönhetően szó szerint a kezünkben van minden, a kényelmi megoldások száma gyakorlatilag végtelen.

A Mercedes vezérigazgatójával nemrég készítettek interjút, amelyben azt jósolta meg, hogy a technológia fejlődésével hogyan változhat meg az életünk az elkövetkező 20-30 évben.

Dieter Zetsche elmondta, hogy számukra például ma már nem a többi autógyártó jelenti a konkurenciát, hanem a Tesla, a Google, az Apple és az Amazon. Szerinte az elkövetkező évtizedekben a szoftverek alaposan át fogják alakítani a hagyományosnak mondott iparágakat, amelynek egyik következménye az lehet, hogy a munkahelyek 90%-a vagy gyökeresen megváltozik, vagy eltűnik.

A Concord Fordítóiroda részletesebben is szemlézte az eredeti cikket, melyből a legérdekesebb jóslatokat átemelem ide:

Az Airbnb napjainkban úgy a legnagyobb szállodaüzemeltető, hogy nem rendelkezik ingatlannal

Mesterséges Intelligencia: A számítógépek exponenciális fejlődést mutatnak a világ megértésének terén. Idén egy számítógép legyőzte a világ legjobb Go játékosát – – a vártnál 10 évvel korábban.

– Amerikában a fiatal jogászok nem kapnak munkát. Az IBM Watson jóvoltából másodpercek alatt kaphat az ember jogi tanácsot (egyelőre csak egyszerűbb kérdésekben). Ezek a tanácsok 90%-ban beválnak, szemben az „emberi” tanácsok 70%-os mutatójával.

– Tehát ha jogásznak tanul, érdemes lehet elgondolkodni a pályaváltásról, ugyanis a jövőben 90%-kal fog csökkenni az ügyvédek száma, és csak a specialista szakemberek tudnak majd a pályán maradni.

– Az IBM szuperszámítógépe, a Watson már a rákdiagnosztikában is fontos szerepet tölt be: a program által felállított diagnózis négyszer olyan pontos, mint az orvosok általi.

- A Facebook mintafelismerő szoftvere jobban felismeri az emberi arcokat, mint az emberek. 2030-ra a számítógépek okosabbak lesznek, mint az emberek.

– Önvezető autók: 2018-ban hozzák forgalomba az első önvezető autókat. 2020-ra az ipar egésze át fog alakulni. Senki nem szeretne majd saját autót, mert egyszerűbb lesz telefonon hívni egyet, amely felvesz minket a megadott helyen, és elszállít a célállomásra. Nem kell majd parkolóhelyet keresni, csak a megtett táv alapján fizetni, és utazás közben foglalkozhatunk mással is. Gyermekeinknek nem lesz jogosítványuk és saját autójuk sem.

– A legtöbb autógyártó cég csődbe fog menni. A hagyományos autógyártók szimplán csak jobb autót szeretnének gyártani, míg a tech vállalatok (Tesla, Apple, Google) négy keréken guruló számítógépeket terveznek.

– Egészség: A Tricorder X (A Tricoder név a Star Trekből ered), árát még idén nyilvánosságra hozzák. Egyes vállalkozások olyan orvosi eszközt fejlesztenek majd ki, amely kompatibilis telefonjával, alkalmas retinaszkennelésre, vérmintát vesz és elemzi a kifújt levegőt.

-Az idei év végére az új okostelefonokkal lehetőség nyílik 3D szkennelésre. Az arra alkalmas eszközökkel beszkennelhetjük lábfejünket, és kinyomtathatjuk a számunkra tökéletes cipőt.

-3D nyomtatással Kínában egy hatemeletes irodaházat építettek fel. 2027-re minden tizedik terméket 3D nyomtatással fognak előállítani.

A „moodies” nevű alkalmazás képes meghatározni, hogy milyen kedvünkben vagyunk. 2020-ra olyan applikációk lesznek elérhetők, amelyek az arckifejezésünkből megállapítják, hogy hazudunk-e.

-Mezőgazdaság: Egy mezőgazdasági robotnak köszönhetően a harmadik világbeli országok termelőinek már nem kell a földeken dolgozni, elegendő a gépe(ke)t irányítani.

-Ha okostelefonnal nem kompatibilis az ötlet, felejtse el! Egy utolsó tanács: ha huszadik századi fejjel gondolkodunk, akkor a 21. században nem járhatunk sikerrel.

Ugyan Elon Musk és Mark Zuckerberg heti szinten pingpongoznak, hogy miképp alakítja majd életünket a mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés, felmérni ezeket egyelőre nehéz. A fejlesztések nagy része arról szól, hogy minél kényelmesebb életet éljünk a világ szerencsésebbik felében.

A fenti listával lehetne ugyan vitatkozni, de az tisztán látszik, hogy gyakorlatilag lassan alánk lesz/van tolva minden, gondolkoznunk nem sokat kell, megdolgozni a dolgokért meg pláne.

Kérdés, hogy mennyire jó az, ha az innovációk hosszútávon techfüggővé és lustává tesznek minket?

Valóban szükség van például arcunkat 3D-ben szkennelő mobilokra? Vajon merre tartunk?