Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

A cél a kultúra ápolása és szinten tartása

2017. szeptember 27. 4:25
Immáron harmadik alkalommal rendezik meg a Pannon Unifest egyetemi összművészeti fesztivált október 9. és 15. között. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezvény két főszervezőjével, Szeles Józseffel és Deli Kittivel.

- Honnan jött a Pannon Unifest ötlete?

- A Hallgatók a Művészetért Egyesület négy évvel ezelőtti megalakulásáig nyúlik vissza a Pannon Unifest története, amikor színpadra állítottuk az István a királyt 40 fiatal közreműködésével. Akkor láttuk, hogy ezt a vonalat tovább kell vinni, és úgy szervezni a jövőben, hogy egy rendszeres, évről évre megrendezendő program legyen. Így jött az ötlet, hogy csináljunk egy olyan összművészeti fesztivált, melyen a fiatalok szakmai zsűri előtt mutathatják meg tehetségüket. Már a kezdetek óta olyan nagy nevek álltak a rendezvény mögé, mint Oberfrank Péter, a Magyar Művészeti Akadémia vagy a Fesztiválportál.

- Milyen lesz az idei rendezvény? Lesz benne újítás ez előző évekhez képest?

- Az első két év sikere után gondoltuk, hogy harmadszorra is megugorjuk azt a bizonyos lécet, és belevágunk ismét az Unifest megszervezésébe. Minden évben szeretnénk újdonságokat belevinni a rendezvénybe, ez idén sem lesz másképp. Bővítettük a nevezési csoportokat, és a képzőművészet több ágában – fotó, rajz, festés – is lehet versenyzőként indulni.

Szeles JózsefSzeles József

- Kifejezetten csak egyetemistáknak szól a rendezvény, vagy középiskolások és részt vesznek akár fellépőként, akár a közönség soraiban nézőként az eseményeken?

- Lényegében egyetemistáknak terveztük ezt a rendezvényt, de mint azt tudjuk, az egyetemistákat nehéz kimozdítani az albérleti vagy kollégiumi szobájukból. Ezért már a legelső rendezvényen teret engedtünk a középiskolásoknak is, pontosan azzal a céllal, hogy mikor majd egyetemisták lesznek, beidegződésként már maguktól jöjjenek a rendezvényre. Tavaly nagyon sok középiskolás vett részt a programokon, és reméljük, hogy majd 5-6 év múlva, mikor ők lesznek egyetemisták, akkor már tényleg mondhatjuk az egyetemisták rendezvényének. Addig pedig szeretnénk egy kultúra- és művészetápoló generációt kinevelni a középiskolásokból. A leendő egyetemistáknak megmutathatjuk, hogy szabadidejükben nemcsak a tanulmányaikkal tudnak foglalkozni, hanem számos szabadidős tevékenységen is részt vehetnek.

- A Pannon Unifest szervezői gárda több tagból áll, melynek tagja Deli Kitti is, akit már a Veszprémi Egyetemi Napokról is ismerhetünk. Ha jól tudom idén nagyobb szerepet kap a szervezést illetően. Mesélnél erről a változásról?

Az István a király színpadra állítása után próbáltuk nyitogatni szárnyainkat a szervezés terén. Több kisebb művészi estet szerveztünk Balatonfüreden, melyeknek Kitti volt a lebonyolítója és szervezője. A Pannon Unifest második évében, mikor a résztvevői létszám az elsőhöz képest jóval több lett, és a határon túli magyarok is vendégeink voltak, akkor kértük fel Kittit, hogy a gardedam szerepét vállalja. Mivel idén nekem is egyre több elfoglaltságom van, ezért kértem meg őt a közös múltra való tekintettel, hogy vállalja a főszervezői pozíciót.
Lényegében az operatív feladatokat Kitti vette át.

Deli KittiDeli Kitti

- Vannak-e valamilyen újító terveid a rendezvénnyel kapcsolatosan? Mit csinálnál esetleg másképp az előző két évhez képest?

A tervem a Pannon Unifest-tel, hogy egy stabil rendezvény legyen, és minél több emberrel – egyetemistával és középiskolással egyaránt – megismertetni. Úgy gondolom, hogy a mai világban, amikor kezdenek elveszni a morális értékek, illetve sok mindent az anyagias világ irányít, nagyon fontos az olyan morális értékek megőrzése, ápolása és szinten tartása, mint a kultúra. Sokunk anyagi helyzete nem teszi lehetővé azt, hogy ezek a tevékenységek elérhetők legyenek számunkra mind utazás mind belépőjegyárak szempontjából, de ezen a fesztiválon lehetőség nyílik a hallgatóknak arra, hogy megismerkedhessenek különböző művészeti ágak alkotásaival ingyen, ráadásul saját társaik előadásában a komfort zónájukon belül, hiszen a rendezvénynek az egyetem ad otthont.

- Mivel lehet inspirálni a hallgatókat, hogy részt vegyenek versenyzőként az Unifesten?

- Nem az a célja és lényege az Unifestnek, mint például az X-faktornak, hogy sztárokat gyártsunk, ezért is nincsenek előválogatók sem. Ez a rendezvény arra van, hogy megmutassa valaki a tehetségét vagy egy művészeti ág iránti szeretetét. Viszont igen fontos az inspiráció a hallgatók számára, így mi olyan nyereményekkel készülünk, mint például egy Sziget Fesztivál belépő, ami miatt talán azt mondhatja valaki, aki nagyon jól zongorázik, hogy megéri eljátszanom egy Bach darabot, és közben jól is érzem magam. Ettől az évtől lesznek minősítések: arany, ezüst és bronz fokozatot lehet elérni egy-egy kategóriában.

- Reméljük, hogy idén még több hallgatónak meghoztuk a kedvét a Pannon Unifesten való részvételhez. Hogyan lehetnek „versenyzői” a rendezvénynek?

- Mindenkit biztatunk arra, hogy jelentkezzen a rendezvényre, hiszen vesztenivalója senkinek sincsen. A jelentkezést október 2-ig lehet megtenni a rendezvény hivatalos oldalán. (www.pannon-unifest.eu)

Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.