2020. november 25.
//
Katalin névnap

Irodalmi piknik Nyírő Szabinával

2017. július 29. 8:21
Irodalmi pikniket tartottak tegnap este Gyulafirátóton, a premontrei kolostor romjainál. Az est főszereplője Nyírő Szabina író, költő volt.

Nyírő Szabina gyerekkorától kezdve alkot. Blogjában beszámol az íráshoz való viszonyáról is: középiskolás korában sok verse született, amelyeket több helyen publikált. Majd tizenhat évnyi csend következett, de 2014-től ismét alkot. Azóta is folyamatosan képzi magát írótanfolyamokon.

Beszélgetőtársa ezen az estén Czaun János, önkormányzati vezető volt. Kérdésein keresztül sok minden kiderült az alkotóról: a versen kívül szereti a novellát is. Szeret kiszakadni a hétköznapokból: a műalkotás nála mindig egy hangulatból, egy elkapott témából, részletből születik. Fontos számára a varázslat keresése a mindennapokban. Szereti magát megmérettetni, ezért több pályázaton is indult, és ezekben sikereket is elért. Példaképei Neil Gaiman és Joanne Harris.

Az est nagyon színesre sikeredett. Szabina felolvasta verseit, történeteit. Elhangzott a Március, a Csak egyszer című vers, valamint A lombszöcske című történet is. Az est legjobb műve pedig talán a Rozsda és jég című mese volt két róka érdekes kapcsolatáról.

A 850 éves falak előtt nemcsak Szabina, de a hallgatóság is mikrofon elé állt: elhangzott többek között Juhász Gyula Szerelem című verse, valamint Heltai Jenő Szívem falán című alkotása is. Volt, aki saját művét oszotta meg az érdeklődőkkel. A est végén Szabina megköszönte a támogatók segítségét, s a tartalmas másfél óra után mindenki egy kicsivel többel mehetett haza, mint amivel érekezett.

Tokos Bianka
Bertalan Melinda

További cikkek

Nem tehetünk úgy, mintha nem változna a világ
Nem tehetünk úgy, mintha nem változna a világ
A héten zajló VI. Pannon Unifest hétfői vendégei Simon Marci költő és Kemény Zsófia forgatókönyvíró, slammer voltak.
Elhunyt Mihály Tamás, az Omega együttes basszusgitárosa
Elhunyt Mihály Tamás, az Omega együttes basszusgitárosa
Elhunyt Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa - közölte az együttes a hivatalos közösségi oldalán szombaton. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Mihály Tamást saját halottjának tekinti.
Fortepan: app-teszt Veszprémben és a képekről eltűnő emberek
Fortepan: app-teszt Veszprémben és a képekről eltűnő emberek
A Cooltusz csapata a Fortepan megálmodójával, Tamási Miklóssal beszélgetett a digitális és az analóg világ előnyeiről és hátrányairól, valamint a Fortepan közelgő fejlesztéséről, a Fortepan GO-ról a Pannon Unifest első napján.
Halljuk meg a női írók hangját is!
Halljuk meg a női írók hangját is!
Elég figyelmet kapnak-e a női írók napjainkban, mennyire befogadó a közeg és egyáltalán meg lehet-e élni írásból? Többek között ezeket a kérdéseket is feszegette a vállalkozó nők világnapja alkalmából szervezett azonos című online konferencia.
Több mint 1000 évig feküdtek Veszprém határában, most fény derül a kilétükre
Több mint 1000 évig feküdtek Veszprém határában, most fény derül a kilétükre
Még a honfoglalásunk előtt temették el azokat az embereket, akiknek a sírjai most előkerültek a 8-as út építési munkálatai során. A hét sírból álló avar-kori temető számos régészeti kincset rejtett, de hogy pontosan mit találtak a múzeum munkatársai és kik is voltak az avarok, abban S. Dr. Perémi Ágota főmuzeológus-régész segített tájékozódni.