2021. január 22.
//
Vince névnap

Irodalmi piknik Nyírő Szabinával

2017. július 29. 8:21
Irodalmi pikniket tartottak tegnap este Gyulafirátóton, a premontrei kolostor romjainál. Az est főszereplője Nyírő Szabina író, költő volt.

Nyírő Szabina gyerekkorától kezdve alkot. Blogjában beszámol az íráshoz való viszonyáról is: középiskolás korában sok verse született, amelyeket több helyen publikált. Majd tizenhat évnyi csend következett, de 2014-től ismét alkot. Azóta is folyamatosan képzi magát írótanfolyamokon.

Beszélgetőtársa ezen az estén Czaun János, önkormányzati vezető volt. Kérdésein keresztül sok minden kiderült az alkotóról: a versen kívül szereti a novellát is. Szeret kiszakadni a hétköznapokból: a műalkotás nála mindig egy hangulatból, egy elkapott témából, részletből születik. Fontos számára a varázslat keresése a mindennapokban. Szereti magát megmérettetni, ezért több pályázaton is indult, és ezekben sikereket is elért. Példaképei Neil Gaiman és Joanne Harris.

Az est nagyon színesre sikeredett. Szabina felolvasta verseit, történeteit. Elhangzott a Március, a Csak egyszer című vers, valamint A lombszöcske című történet is. Az est legjobb műve pedig talán a Rozsda és jég című mese volt két róka érdekes kapcsolatáról.

A 850 éves falak előtt nemcsak Szabina, de a hallgatóság is mikrofon elé állt: elhangzott többek között Juhász Gyula Szerelem című verse, valamint Heltai Jenő Szívem falán című alkotása is. Volt, aki saját művét oszotta meg az érdeklődőkkel. A est végén Szabina megköszönte a támogatók segítségét, s a tartalmas másfél óra után mindenki egy kicsivel többel mehetett haza, mint amivel érekezett.

Tokos Bianka
Bertalan Melinda

További cikkek

A magyar kultúra napja Veszprémben
A magyar kultúra napja Veszprémben
Látványos videó installációval és veszprémi gimnazisták versolvasásával ünnepli Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját.
A diákok az iskolában maradtak, a színészek pedig mentek
A diákok az iskolában maradtak, a színészek pedig mentek
A magyar kultúra napja alkalmából kétnapos turnéba kezdett a Petőfi Színház. A teátrum művészei a helyi iskolákba látogattak el tematikus műsorukkal, amelyben felidéztek verseket, népdalokat, népmeséket és a Himnuszt is.
Nemzetközi társakat kap 2023-ban a Veszprém-Balaton EKF program
Nemzetközi társakat kap 2023-ban a Veszprém-Balaton EKF program
2021 január elsejével lépett hatályba az Európai Parlament és a Tanács határozata, amely szerint az eredetileg 2021-re tervezett Európa Kulturális Fővárosai (a romániai Temesvár és a görögországi Elefsina) 2023-ban viselhetik a címet.
Így ünnepeld meg a magyar kultúra napját a kanapéról
Így ünnepeld meg a magyar kultúra napját a kanapéról
A borongós januárnak volt évről évre fénypontja a magyar kultúra napja koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi műsorokkal. Ez idén sem lesz másként, legfeljebb annyiban, hogy ezúttal a programokat a nappalinkból követhetjük figyelemmel. Válogatásunkban ezekből ajánlunk néhányat.
Egy Concerto a városról
Egy Concerto a városról
Kilián László, író, esszéista írása a Vehíren Veszprémről, ahogy ő látja a Királynék városát.