Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem lehet felkészülés nélkül nekimenni az érettséginek

2017. április 7. 11:48
A közelgő érettségivel kapcsolatban arról beszélgettünk Schultz Zoltánnal, a Lovassy László Gimnázium igazgatójával, hogyan készül az intézmény a vizsgákra.

A középszintű érettségit évről évre érik kritikák – hol azért, mert túl könnyűek a feladatok, hol azért, mert túl nehezek. Schultz Zoltán szerint ez csak nézőpont kérdése. „Minden iskolában ugyanazt a feladatsort írják, vannak intézmények, aminek a diákjai könnyebbnek érzik, és vannak, ahol nehezebbnek. A Lovassy tanulói jól teljesítenek a középszintű érettségin, de felkészülés nélkül sehol nem lehet megoldani a feladatokat.” Hozzátette: az országos eredményeket vizsgálva nem jelenthető ki, hogy a feladatsor nagyon könnyű lenne.

Fotó: Babják Tamás / vportre.huFotó: Babják Tamás / vportre.hu

A HVG által évente összeállított középiskolai rangsorban rendre előkelő helyen szereplő Lovassy diákjai közül sokan tesznek emelt szintű vizsgát, elsősorban azokból a tárgyakból, amelyeket a felvételi során pontokra válthatnak. ”Az érettségi vizsgák körülbelül negyede az, amit emelt szinten tesznek le a diákjaink” – árulta el az igazgató. A legnépszerűbb tárgyak a matematika, a biológia, fizika, informatika és a német nemzetiségi nyelv- és irodalom. Nem véletlen, hogy a vizsgajelentkezésnél a felvételi követelményeket szem előtt tartva döntenek a tanulók: a gimnáziumból a jelentkezők 95 százaléka a felsőoktatásban folytatja tanulmányait, csak egy-két olyan tanuló akad minden évben, aki meg sem próbálkozik a jelentkezéssel.

Fotó: MTIFotó: MTI

Az érettségi azonban nemcsak a diákoknak ad feladatot: az intézményt is logisztikai kihívások elé állítja. Reggel hét óra körül vehetik át az érettségi tételeket, amiket aztán az iskolába visszatérve bonthatnak fel. A Lovassy több tárgyból – matematika, fizika, német nyelv és irodalom, angol nyelv, informatika, földrajz, fizika, francia – emelt szintű vizsgákat is szervez, ezeken a napokon a különböző szinten vizsgázó diákokat az épület különböző részeiben helyezik el, már csak azért is, hogy ne zavarják egymást, hiszen a középszintű vizsga jellemzően hamarabb véget ér. A diákok fél nyolcra érkeznek, az ügyelő tanárok a tantermekben ellenőrzik a tanulók személyazonosságát, ekkor bontják fel a feladatsorokat tartalmazó borítékokat is, és nyolc órától indulhat a feladatmegoldás.

Fotó: MTIFotó: MTI

A felvételi szabályokat tartalmazó kormányrendelet értelmében 2020-tól a felsőoktatási felvételi alapkövetelménye lesz a nyelvvizsga. Megkérdeztük Schultz Zoltánt arról is, hogy ez a változás miként befolyásolja majd a diákok helyzetét? „A felsőoktatásba bekerült diákok jelentős része nem rendelkezik nyelvvizsgával, ebből is látszik, hogy lesznek olyan intézmények és tanulók, akiknek ez nehézséget okoz majd. A mi diákjainknak ez kicsi valószínűséggel okozhat problémát, hiszen az összes képzésünk nyelvi előkészítővel indul, a diákjaink túlnyomó többsége rendelkezik nyelvvizsgával – nemcsak középfokúval, hanem felsőfokúval is –, mire elhagyja az iskolát. A végzősökre vetítve átlagosan másfél nyelvvizsga jut egy diákra, tehát úgy gondolom, hogy nem a nyelvi előkészítőkkel rendelkező iskolákban fog ez problémaként felmerülni.”

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. tegnap 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.