Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Farsang megyénkben – kerítők és hordólovaglás

2017. február 7. 9:36
A magyar farsangi szokások közül elsőként talán sokunknak a mohácsi busójárás jut eszünkbe, pedig megyénkben is számos, az időszakhoz kötődő hagyomány létezett.

A farsangi időszak vízkereszttől, vagyis január 6-tól a nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart, ami idén március 1-jére esik.

A magyar nyelvterületről a középkorra visszamenőleg vannak adataink a farsang megünnepléséről. A kifejezés a bajor-osztrák Fasching szóból ered; a német hatás a falusi lakosság és a városi polgárok körében volt jelentős; a főurak közt, a királyi udvarban inkább az olasz karnevál terjedt el – mondta el kérdésünkre dr. Pilipkó Erzsébet etnográfus, a Laczkó Dezső Múzeum főmuzeológusa.

Ehhez az időszakhoz számos szokás, köztük időjósló megfigyelés is tartozik. Február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődik az a közismert megfigyelés, miszerint a napsütéses idő hosszú telet vetít előre: ha a medve meglátja az árnyékát, visszabújik a barlangjába. Február 24-én, Mátyás napján is hasonló összefüggést figyeltek meg: ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál – vagyis az enyhe idő ezúttal is a közelgő hideg előjele.

Veszprém megyében is kialakultak a farsanghoz köthető helyi szokások. Városlődön például a vízkeresztet követő első vasárnap rendeztek bált a házasulandó fiatal lányok számára, aminek szervezésében jelentős szerepük volt a kerítőasszonyoknak – az ő feladatuk volt a fiatal lányok és legények összeboronálása. A hagyományos paraszti társadalomban ugyanis fontosnak tartották, hogy mindenki korán megtalálja a maga párját, ezért a farsangi időszakhoz is sok szimbolikus, termékenység-varázsló rituálé kapcsolódik. A lakodalmakat is ebben az időszakban tartották, hiszen télen szüneteltek a mezőgazdasági munkák, ekkor volt idő a szórakozásra.

Az igazán nagy mulatságok a „farsang farkára”, vagyis az időszak utolsó napjaira voltak jellemzőek. Farsangvasárnap szinte a megye összes településén bálokat rendeztek. Márkón a helyi legények szervezték a bált, ők fogadták fel a zenészeket – a lányok a délutáni litánia után érkeztek – a mulatság pedig hétfőn és kedden is folytatódott. A három napig tartó bálozásnak kedd este tizenegykor a bíró vetett véget, aki az egy órán belül beköszöntő böjtre való tekintettel beszüntette a mulatozást. Ilyen háromnapos bálokat rendeztek még Kislődön, Pulán is.

Monostorapátiban, illetve a Szent György-hegy lábánál fekvő Raposkán másfajta szokás, az asszonyfarsang is létezett még a nyolcvanas években is. Az asszonyok összegyűltek egyikük borospincéjében, ahova vittek magukkal ennivalót – kövesztett sonkát, hagymás-húsos fánkot. Férfiembert – a zenészeket kivéve – nem engedtek be ilyenkor. Az asszonyok táncoltak, ugráltak, meglovagolták a hordót – ezek szintén egyfajta termékenység-varázslásra vezethetők vissza.
A farsang utolsó napján, húshagyó kedden számos településen téltemető felvonulásokat rendeztek, több helyen a telet jelképező szalmabábut égettek. Megjelentek maszkos alakoskodók: Rátóton mesterségeket, sok helyütt állatokat jelenítettek meg.

Raposkai asszonyfarsang 1987-ben (Nagyvári Ildikó felvétele, Lackovits Emőke gyűjtése, Laczkó Dezső Múzeum)Raposkai asszonyfarsang 1987-ben (Nagyvári Ildikó felvétele, Lackovits Emőke gyűjtése, Laczkó Dezső Múzeum)

A böjti időszak kezdetéhez kapcsolódó szokás volt Úrkúton, hogy a lányok összegyűltek egyikük házánál, a konyha földes padlójába az asztal alatt vájtak egy gödröt, és oda ástak el egy liter bort, amit majd húsvétkor táncoltak ki, fogyasztottak el. Köveskálon a legények megszórták a lányokat hamuval, amiért cserébe bort és cigarettát kaptak.

A nagyböjt második napja, torkos csütörtök praktikus okokból alakult ki: a farsang farkára készített rengeteg ételből ami megmaradt még a báli időszak végére, azt – hogy ne vésszen kárba – a böjtöt egy napra felfüggesztve, csütörtökön fogyasztották el.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.