Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C

Farsang megyénkben – kerítők és hordólovaglás

2017. február 7. 9:36
A magyar farsangi szokások közül elsőként talán sokunknak a mohácsi busójárás jut eszünkbe, pedig megyénkben is számos, az időszakhoz kötődő hagyomány létezett.

A farsangi időszak vízkereszttől, vagyis január 6-tól a nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart, ami idén március 1-jére esik.

A magyar nyelvterületről a középkorra visszamenőleg vannak adataink a farsang megünnepléséről. A kifejezés a bajor-osztrák Fasching szóból ered; a német hatás a falusi lakosság és a városi polgárok körében volt jelentős; a főurak közt, a királyi udvarban inkább az olasz karnevál terjedt el – mondta el kérdésünkre dr. Pilipkó Erzsébet etnográfus, a Laczkó Dezső Múzeum főmuzeológusa.

Ehhez az időszakhoz számos szokás, köztük időjósló megfigyelés is tartozik. Február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődik az a közismert megfigyelés, miszerint a napsütéses idő hosszú telet vetít előre: ha a medve meglátja az árnyékát, visszabújik a barlangjába. Február 24-én, Mátyás napján is hasonló összefüggést figyeltek meg: ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál – vagyis az enyhe idő ezúttal is a közelgő hideg előjele.

Veszprém megyében is kialakultak a farsanghoz köthető helyi szokások. Városlődön például a vízkeresztet követő első vasárnap rendeztek bált a házasulandó fiatal lányok számára, aminek szervezésében jelentős szerepük volt a kerítőasszonyoknak – az ő feladatuk volt a fiatal lányok és legények összeboronálása. A hagyományos paraszti társadalomban ugyanis fontosnak tartották, hogy mindenki korán megtalálja a maga párját, ezért a farsangi időszakhoz is sok szimbolikus, termékenység-varázsló rituálé kapcsolódik. A lakodalmakat is ebben az időszakban tartották, hiszen télen szüneteltek a mezőgazdasági munkák, ekkor volt idő a szórakozásra.

Az igazán nagy mulatságok a „farsang farkára”, vagyis az időszak utolsó napjaira voltak jellemzőek. Farsangvasárnap szinte a megye összes településén bálokat rendeztek. Márkón a helyi legények szervezték a bált, ők fogadták fel a zenészeket – a lányok a délutáni litánia után érkeztek – a mulatság pedig hétfőn és kedden is folytatódott. A három napig tartó bálozásnak kedd este tizenegykor a bíró vetett véget, aki az egy órán belül beköszöntő böjtre való tekintettel beszüntette a mulatozást. Ilyen háromnapos bálokat rendeztek még Kislődön, Pulán is.

Monostorapátiban, illetve a Szent György-hegy lábánál fekvő Raposkán másfajta szokás, az asszonyfarsang is létezett még a nyolcvanas években is. Az asszonyok összegyűltek egyikük borospincéjében, ahova vittek magukkal ennivalót – kövesztett sonkát, hagymás-húsos fánkot. Férfiembert – a zenészeket kivéve – nem engedtek be ilyenkor. Az asszonyok táncoltak, ugráltak, meglovagolták a hordót – ezek szintén egyfajta termékenység-varázslásra vezethetők vissza.
A farsang utolsó napján, húshagyó kedden számos településen téltemető felvonulásokat rendeztek, több helyen a telet jelképező szalmabábut égettek. Megjelentek maszkos alakoskodók: Rátóton mesterségeket, sok helyütt állatokat jelenítettek meg.

Raposkai asszonyfarsang 1987-ben (Nagyvári Ildikó felvétele, Lackovits Emőke gyűjtése, Laczkó Dezső Múzeum)Raposkai asszonyfarsang 1987-ben (Nagyvári Ildikó felvétele, Lackovits Emőke gyűjtése, Laczkó Dezső Múzeum)

A böjti időszak kezdetéhez kapcsolódó szokás volt Úrkúton, hogy a lányok összegyűltek egyikük házánál, a konyha földes padlójába az asztal alatt vájtak egy gödröt, és oda ástak el egy liter bort, amit majd húsvétkor táncoltak ki, fogyasztottak el. Köveskálon a legények megszórták a lányokat hamuval, amiért cserébe bort és cigarettát kaptak.

A nagyböjt második napja, torkos csütörtök praktikus okokból alakult ki: a farsang farkára készített rengeteg ételből ami megmaradt még a báli időszak végére, azt – hogy ne vésszen kárba – a böjtöt egy napra felfüggesztve, csütörtökön fogyasztották el.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.