Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

A szabadság honvédjeire emlékeztek

2016. október 21. 12:12
Ünnepi állománygyűlésen tisztelegtek 1956 szabadságharcosai előtt a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred tagjai pénteken az Agórában.

Évek óta hagyomány, hogy Veszprém Helyőrség katonai szervezetei ünnepi állománygyűlésen emlékeznek meg 1956-ról. Különösen helytálló ez, hiszen a forradalom napjaiban nemcsak a hivatásos katonák, de minden civil, aki felvette a harcot az elnyomó hatalmi rendszer ellen, a szabadság honvédjévé vált – vélekedett Porga Gyula polgármester ünnepi beszédében.

A világ akkor legnagyobb hadserege, a szovjet hadsereg ellen küzdöttek, a hős Maléter Pál vezetésével a Magyar Honvédség tagjai valódi honvédő háborút folytattak hazánk területi egységének, szabadságának és függetlenségének védelmében, s értek el jelentős sikereket. Bár november 4-én, amikor betörtek a szovjet katonai tankok, mind tudták, hogy katonai értelemben Magyarország elveszett, mégis harcoltak – sokan mindhalálig. November 4-e ezért nemcsak a gyász, hanem az újjászületés napja is volt a magyar véderő számára, akik egy emberként álltak ki elveik mellett.

Új hősök születtek, új csillagok fénye ragyogott fel azon a napon, akiknek nemzeti elkötelezettsége, felkészültsége, elszántsága, szívvel-lélekkel való küzdésük példát mutat a ma katonáinak is. Meglehet, a szabadságharc azokban a napokban elbukott, szellemi értelemben viszont a magyarság egyik legnagyobb győzelmét aratta egy vészterhes időben – hangsúlyozta a polgármester.

Október 23-a és a 60 éves évforduló kapcsán dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Huszár János vezérőrnagy, Szűcs József ezredes és Zentai László ezredes megbízásából Zentai László ezredes és Szűcs József, a Légivezetés parancsnoka elismeréseket adott át a Helyőrség tagjainak több éves kiváló szolgálatuk, illetve a migrációs válság ideje alatt nyújtott helytállásukért.

Az ünnepi parancsok ismertetése után a Táncsics Mihály Szakközépiskola növendékeinek műsorát tekinthették meg a jelenlévők.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője augusztus 20 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője Szent István a magyarok közös nevezője. Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban. 2023. augusztus 20. 13:30 Az erőnk az odafigyelésben rejlik Az erőnk az odafigyelésben rejlik Ötvenéves jubileumát ünnepelte a Vadvirág Körzeti Óvoda. A jóhangulatú rendezvény péntek délután zajlott, amikor is az intézmény jelenlegi és egykori dolgozói találkoztak. 2023. május 13. 10:32 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. 1848 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztek meg ünnepi műsorral a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden. Az iskola 7. osztályos tanulóinak versszavalása után Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg beszédével a magyarság számára egyik legfontosabb történelmi esemény megemlékezését. A városi megemlékezések délután Kádártán folytatódtak, szintén az alpolgármester, valamint helyi kisgyermekek részvételével. 2023. március 14. 23:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.