Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Nyár, szabadtér, színház

2016. június 21. 15:09
Nyáron sem feledkezik meg rólunk Thalia: a színházak szerelmeseinek továbbra is kínálnak előadásokat a színházak.

Bár a 2015/16-os évad véget értével nyárra a teátrumok bezárják kapuikat, teljesen nem állnak le, turnézásba kezdenek. Így aki továbbra sem szeretné megfosztani magát a színház élményétől, csatlakozhat hozzájuk – igaz, ehhez időnként ki kell lépni Veszprém városából. Cserébe viszont páratlan élményekben részesülhetünk. A színházak ilyenkor gyakran a szabadtéren játszanak, ez pedig egy hangulatosan kialakított környezetben pont olyan érzést kelthet, mintha az ókori Görögország egyik amfiteátrumán ülnénk, miközben végig követnénk a komédiák, tragédiák, vagy éppen tragikomédiák alakulását.

Veszprémi Petőfi Színház

A szezon végén a Petőfi Színház turnéba kezd az országban és a határokon túl is.

  • Balatonföldvár – június 25. – Love Letters
  • Békéscsaba – július 7. – Múlnak a gyermekévek…
  • Balatonfüred – július 15. – Család ellen nincs orvosság
  • Szarvas – július 30. - Család ellen nincs orvosság
  • Tihany – augusztus 6. - Család ellen nincs orvosság

Július 18-23 között a társulat Erdélyben tartózkodik, ahova a korábbi darabokban feltűnt tehetséges gyerekek is elutaznak.

Nem marad színház nélkül azonban a veszprémi közönség sem: július 9-én érkezik az Arénába Oberfrank Pál rendezésében a Magyar Állami Operaház és a Petőfi Színház közös produkciója, Georges Bizet világhírű Carmen című operája.

CarmenCarmen

Pannon Várszínház

Mozgalmas nyár elé néz a Pannon Várszínház is: közel negyven előadással vágnak neki a legforróbb évszaknak. Fellépnek Budapesten és Kalocsán, több ízben Balatonlelle Szabadtéri Színpadán, az Alsóörsi Amfiteátrumban – itt debütál a jövő évad egyik premier előadása, a Mária evangéliuma is –, az Ajkai Strandszínházban, de a veszprémi Várbörtönben is játszanak.

  • Balatonlelle Szabadtéri Színpad – július 2. (esőnap: július 3.) – A Padlás
  • Alsóörs – Amfiteátrum – július 6. (esőhelyszín: Aréna) – Mária evangéliuma
  • Balatonlelle Szabadtéri Színpad – július 8. (esőnap: július 11.) - Mária evangéliuma
  • Alsóörs – Strandszínház – július 22. – Egy bolond százat csinál
  • Balatonlelle Szabadtéri Színpad – július 28. (esőnap: július 30.) – A dzsungel könyve
  • Veszprém – Várbörtön udvara – július 29. (esőhelyszín: Hangvilla) – A Padlás
  • Veszprém – Várbörtön udvara – július 30. (esőhelyszín: Hangvilla) – Egy darabot a szívemből
  • Alsóörs – Amfiteátrum – augusztus 6. – Mária evangéliuma
  • Balatonlelle Szabadtéri Színpad – augusztus 12. (esőnap: augusztus 15.) – Egy bolond százat csinál
  • Ajka – Strandszínház – augusztus 13. – A dzsungel könyve
  • Balatonlelle Szabadtéri Színpad – augusztus 18. (esőnap: augusztus 21.) – Egy darabot a szívemből

Egy darabot a szívembőlEgy darabot a szívemből

Kabóca Bábszínház

Számos meghívásnak tesz eleget a nyáron a legkisebbek örömét szolgáló Kabóca Bábszínház is: a külföldi helyszínek mellett jelen lesznek a VOLT fesztiválon (július 2. – Állatok farsangja), a budapesti Városmajori Szabadtéri Színpadon (Mosó Masa mosodája – július 3., Az égigérő paszuly – augusztus 14.), Győrben (Az égigérő paszuly – augusztus 14.), de a megyében és a Balaton körül is több helyen megfordulnak.

  • Siófok – július 10. – Mosó Masa mosodája
  • Taliándörögd – július 31. – Volt egyszer egy…
  • Csopak – augusztus 17. – Danny mesél: A fán lakó gyermekek
  • Balatonfenyves – augusztus 18. – Az égigérő paszuly
  • Balatonföldvár - augusztus 18. – Danny mesél: A fán lakó gyermekek
  • Balatonboglár – augusztus 20. – Az égigérő paszuly
  • Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum – augusztus 20. – Az égigérő paszuly
  • Csopak – augusztus 21. – Az égigérő paszuly

Mosó Masa mosodájaMosó Masa mosodája

Megyei fesztiválok

Nemcsak a veszprémi színházak indulnak turnézni, de a nyáron megyénkbe is többen érkeznek Thália követei közül, jórészt fesztiválok keretében.

Mindjárt a jövő héten, június 30. - július 5. között rendezik meg Balatonfüreden a Kisfaludy Színházi Fesztivált. 6 nap, 6 színházi előadás, és számos érdekes kísérőprogram. Látható lesz Kisfaludy Károly A kérők című vígjátéka a Rádiószínház előadásában, a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda közös produkciója, az Aranytó, A hétpróba címmel mesejátékra hívnak a gyerekek aktív részvételével, opera keresztmetszetet hallhat-láthat a közönség Mozart: Figaro házassága című operája nyomán, érkezik a Telefondoktor című egyszemélyes bohózat Göttinger Pál előadásában és a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda közös játéka, az Egyasszony.

A szív hídjaiA szív hídjai

Színes programokat kínál másik balatoni városunk, Tihany is: július 8. és augusztus 27. között rendezik meg a Tihanyi Szabadtéri Játékokat, ahol kicsik és nagyok is megtalálhatják a számításukat. Többek között látható lesz a Thália Színház Ketten egyedül című előadása, az Udvaros Dorottya és a POSZT-on a legjobb főszereplő díját elnyerő László Zsolt főszereplésével készült A szív hídjai, A Dumaszínház előadása, a Mekk Elek az ezermester, a kicsik kedvence, Vuk, és az örök klasszikus Indul a bakterház is. Pontos információk a tihanyiszabadterijatekok.hu oldalon olvashatók.

Bertalan Melinda
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.