Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
21°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
21°C

Kiállítással egybekötött ünnepi műsor a Pannon Egyetemen

2016. március 11. 19:45
Idén is megrendezték a Pannon Egyetem hagyományos 1848-as megemlékezését március 11-én, pénteken az Egyetem B aulájában.

Ahogy azt Felföldi Gábor közművelődési titkár elmondta, az ünnepség története során láthatott már a közönség néptáncbemutatót vagy színdarabot, ám arra még nem volt példa, hogy az ünnepi műsort kiállítással kapcsolták volna össze.

Miután Marosvölgyi Gergő egyetemi hallgató elszavalta Petőfi Sándor Isten csodája című költeményét, dr. Gelencsér András rektor is megosztotta ünnepi gondolait a jelenlévőkkel. Felidézte Schilller szavait, melyek szerint vannak az ember életében pillanatok, amikor közelebb áll a világszellemhez, mint máskor. A rektor szerint az 1848-as események pont ilyen állapotot idéztek elő a magyar történelemben. Ekkor kezdett testet ölteni egy független, önálló ország és a felelős kormány felállításának gondolata. A nemzetet összekovácsolta egy közös cél, melyért akartak és tudtak is tenni.

A szabadság sosem egy állam területéről szól, hanem annak lakosairól. Gelencsér András szerint nekünk, akik örökül kapták a szabadságot, kötelességünk óvni azt, amelyért elődeink életüket áldozták.

Ha a ’48-as szabadságharcról beszélünk, elengedhetetlen, hogy szót ejtsünk a huszárokról, akiket a forradalom „szemeként és füleként” tartottak számon, s akik sosem tétlenkedtek, ha a haza védelméről és a bajtársak bátorításáról volt szó.

Az április 4-ig megtekinthető, huszárgrafikákból álló tárlat Somogyi Győző, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő kiváló művész anyagait mutatja be, aki szenvedélyesen kutatja a magyar hadtörténetet, zászlókat és viseleteket rekonstruál, s nem utolsó sorban a huszárok tanulmányozásával is sokat foglalkozott.

A közönség elé tárt portrékat Sashalmi István rendezte össze, a tárlat megvalósulásához pedig a Pannon Nyomda járult hozzá.

További kísérő programként március 16-án Gajdács Pál és Sashalmi István veszprémi huszárokról szóló, Nyergelj, fordulj! című könyvének bemutatóján, március 22-én pedig Hermann Róbert hadtörténész 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről szóló előadásán vehetnek részt az érdeklődők.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.