Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
29°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
29°C

1848 a tettekre váltott szavak ünnepe

2016. március 11. 13:01
A Kossuth Lajos Általános Iskola vezetőség és diákjai az 1848-as forradalomról és az intézmény névadójáról emlékeztek meg március 11-én, pénteken.

A tanulók ünnepi műsorában szó esett a Nemzeti dal megszületésének körülményeiről, amely 1848 márciusának örök hitvallásává vált; elhangzott egy részlet Kossuth Lajos szónoklatából, melyben kétszázezer katona és negyvenkétmillió forint megajánlására kérte a képviselőházat, továbbá több vers és ének is színesítette a programot.

Veszprém önkormányzatának képviseletében Brányi Mária alpolgármester intézett beszédet az emlékezőkhöz. Szerinte a márciusi történések nemcsak az új kezdet jelképeként, hanem a megélt tavasz nyitányaként is a nemzet tudatába vésődtek. 1848 tavasza és az azt követő másfél év döntő szerepet játszott a modern Magyarország megszületésében.

A Habsburgok uralma alatt a szabadság és függetlenség eszméje csendes, elfüggönyözött otthonokban és íróasztalok mélyén élt. A forradalom tette lehetővé, hogy a gondolatok tettekben is testet ölthessenek.

Az iskola előtt található Kossuth-mellszobornál koszorút helyeztek el az önkormányzat, illetve a Kossuth Lajos Általános Iskola vezetőségének nevében.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.