Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C

Sorozatajánló: Éjszakai szolgálat

2016. március 2. 22:49
Egy kémregény tévés feldolgozásában tért vissza a képernyőre Hugh Laurie.

John le Carré 1993-ban megjelent Éjszakai szolgálat című regényéből készített nyolcrészes sorozatot a BBC. Habár le Carré könyvét kémregénynek neveztem, magát a sorozatot pedig a port.hu például akciófilm-sorozatnak kategorizálta, senki ne számítson az amerikai szériákban és közönségfilmekben megszokott látványos akciójelenetekre és villámgyorsan pörgő eseményekre. A brit televíziózásra egyébként is jellemző, hogy fix élettartamú, néhány részből álló minisorozatokat készítenek, így a stábon nincs az a nyomás, hogy minél nagyobb közönséget kell megszólítania annak érdekében, hogy a tévétársaság újabb évadokat rendeljen be, és még évekig megélhetési forrást jelentsen az adott produkció. Lehet művészkedni meg komolykodni, nincs mit veszíteni.

Szóval a The Night Manager inkább egy lassan hömpölygő dráma, mint egy pörgős akciófilm, a CGI-robbantások helyett inkább a kidolgozott karakterizálás dominál. A készítők modernizálták le Carré 1993-as regényét, végső soron elég nagyot változott a világ a Szovjetunió összeomlása óta. A történet szerint az egykori katona, Jonathan Pine vígan éli békés életét különböző drága szállodák éjszakai recepciósaként, mígnem kairói tartózkodása során belecsöppen az arab tavaszba. Amíg azon ügyködik, hogy a szálloda vendégeit biztonságban tudja, a keze ügyébe kerül egy elég egyértelmű bizonyíték arról, hogy a köztiszteletnek örvendő üzletember, Richard Roper fű alatt a legkülönbözőbb pusztítóerejű fegyverekkel kereskedik.

Pine egyre inkább belekeveredik az ügybe, olyannyira, hogy beépül Roper csapatába, hogy első kézből szerzett bizonyítékokkal vigye földre a fegyverkereskedőt. Márpedig Roper nem ostoba, és ahhoz, hogy bárkit közel engedjen magához, azt kell látnia, hogy egy ligában játszanak, a másik legalább akkora szemétláda, mint ő maga.

„Olyan mélyen benne leszel, hogy azon aggódsz majd, vajon valaha ki tudsz-e mászni belőle? Egy porcikád sem lesz, amit ne kellene felhasználnod, egy órád sem lesz, amikor ne kellene rettegned.”

Ez pedig olyan erkölcsi dilemmához vezet, amit a sorozat kitűnően érzékeltet.

Ha ahhoz, hogy megállíts egy rossz embert, aki borzasztó dolgokat művel, magadnak is rossz emberré kell válnod, aki borzasztó dolgokat művel, vajon mennyivel lennél jobb nála?

A két vezető színész kiváló alakítást nyújt. A főhőst alakító (sokak számára a Marvel-filmek Lokijaként ismerős) Tom Hiddleston olyan hiteles a könyörtelen ügynök szerepében, hogy a britek máris azért kardoskodnak, hogy ő vegye át a James Bond szerepéből frissen visszavonult Daniel Craig helyét a 007-es filmekben. A főgonoszt játszó Hugh Laurie-t pedig talán nem is kell bemutatni, ezúttal sem múlja alul a House-ban tőle megszokott magas színvonalat.

Aki eredeti nyelven szeretné élvezni a sorozatot, az vasárnap 22 órától láthatja az új részeket a BBC One csatornán (ami online is nézhető például a Filmon.com oldalon), a magyar csatornák közül pedig az AMC vetíti a friss epizódokat az angol premier másnapján, hétfőnként 21 órától.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.