Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

A fiatalok az idei költségvetés fókuszában

2016. február 12. 12:34
Elkészült a város idei költségvetése. A főbb irányokról pénteken délelőtt Porga Gyula polgármester számolt be, a büdzsét jövő héten a bizottságok, majd 25-én a közgyűlés tárgyalja.

A 2016-os költségvetés „biztonságos, stabil működést tesz lehetővé, és ambiciózus, gazdag jövőt alapoz meg” – fogalmazott a polgármester.

Az idei átmeneti év lesz abból a szempontból, hogy az új uniós ciklus támogatásai csak a második félévtől érkeznek, így igazán látványos beruházásokra csak jövőre lesz lehetőség – igaz, ehhez az idén végrehajtandó tervező munkára is szükség van.

A korábbi ígéreteknek megfelelően csökkentek az adóterhek, összesen 45 millió forintot hagynak a vállalkozásoknál és a veszprémi családoknál a telekadó és a helyi iparűzési adó újragondolásának köszönhetően.

Nem változik az intézményrendszer, továbbra is „a megszokott magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítják”, és létszámbeli változást sem terveznek; ugyanakkor a rendszer finomhangolásáról a polgármester hamarosan egyeztetéseket kezd az intézményvezetőkkel.

A városüzemeltetésben több forrás áll rendelkezésre, mint tavaly, és olyan új szolgáltatásokat is bevezettek, mint a házhoz menő szelektív hulladékszállítás.

Az autósok számára jó hír lehet, hogy a gépjárműadóból befolyó, nagyságrendileg 200 millió forintot teljes egészében az úthálózat javítására, karbantartására fordítják.

Nem sérülnek az önként vállalt feladatok, így az idősek bérlettámogatása, a sporttámogatás, a kiemelt művészeti egyesületek és fesztiválok támogatása sem csökken, sőt tízmillió forintot fordítanak egy új kulturális elem, a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat megrendezésére.

A korábban már említett tervezési munkák között a Pápai úti kerékpárút, a Henger utca meghosszabbítása, az OTP és a kórház előtti csomópontok körforgalmainak tervezése is szerepel. Két új óvodát építenek: az Egry úti és a Kastélykert óvoda is új épületbe költözik, ezek tervezése is az idei év feladata lesz. Megújul az Aprófalvi Bölcsőde épülete, bővítik a kapacitásait.

Megoldják a csapadékkvíz-elvezetés problémáit a Dózsavárosban és az Ady utca környéki kertvárosi területen. Elindul az uszodaépítési beruházás, és az önkormányzat intézményeinél energetikai fejlesztések várhatók.

Porga Gyula szerint az idei a fiatalok költségvetése, ugyanis ifjúsági programokra, ifjúsági civil szervezetek, diákönkormányzatok támogatására 10 millió forintot biztosítanak, megnégyszerezik az ifjúsági ház működési támogatását, tanulmányi ösztöndíjrendszert indítanak el a felsőoktatásban tanuló veszprémi fiatalok támogatására. Folytatódik a kisgyerekes bérlet program, és a lakásépítésben gondolkodó fiatalok számára kedvező feltételek mellett tudnak építési telket biztosítani.

A költségvetés főösszege 12.352.784.000 Ft.

A költségvetés pontos számairól a bizottsági munkát követően részletesen is beszámolunk.

Schöngrundtner Tamás
Ge. Á.
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.