Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jegykendő, vőfélybot, rozmaring

2016. február 2. 13:36
A paraszti lakodalom tárgyi világa Veszprém megyében előadás és tárgybemutató a Házasság hete alkalmából. Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.). Időpont: 2016. február 11., csütörtök 16.30. Előadó: Schleicher Vera néprajzos muzeológus (LDM).

„Az egykori paraszti esküvők tárgyi világa és folklórja számos olyan elemet tartalmazott, amely mára feledésbe merült. A fekete menyasszonyi ruha kifehéredett, eltűnt a mágikus célzatú rozmaring, a jelképes értelmű gyöngykoszorú, a menyasszonysirató, és eltűntek a finom falatokra ácsingózó tátogatók is.

Az esküvő ma is közösségi esemény, számos, régmúltra visszatekintő mozzanattal. Világképe azonban alapvetően különbözik az egykori falusi lagziétól, amely sokkal inkább volt az egész faluközösség ünnepe, mint az egymáshoz kényszerített ifjú páré.

Bemutatónk a paraszti eljegyzés és házasságkötés múzeumunkban megőrzött tárgyait tárja az érdeklődők elé, felidézve az egykori lakodalmak világát.

Schleicher Vera néprajzos muzeológus (LDM)”

vehir.hu
további cikkek
Koncept a hatvanas évekből Koncept a hatvanas évekből Attalai Gábor munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. ma 21:24 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.