Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elkezdődött a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat

2016. január 22. 22:31
Veszprém és Iszkaszentgyörgy megosztva viselheti a Finnugor Kulturális Főváros címet 2016-ban. A rendezvénysorozatot pénteken nyitották meg a Hangvillában.

Az eseményen Porga Gyula veszprémi polgármester elmondta: először 2013-ban neveztek meg finnugor kulturális fővárost, és azóta jellemzően Veszprémnél lényegesen kisebb települések töltötték be ezt a feladatot. Idén két olyan magyar önkormányzat nyerte el ezt a címet, ahol erősek a finnugor hagyományok. Veszprémnek több mint negyvenéves kapcsolata van Tartuval és Rovaniemivel, barátságok alakultak ki, és ezekre a testvérvárosi kapcsolatokra is építkezik az idei program.

Porga GyulaPorga Gyula

A kínálat összeállításában fontos szempont volt, hogy – jelentős részben alapozva a már meglévő kulturális értékeinkre – lehetőleg minden művészeti ágban tudjunk valami érdekeset mutatni, és a finnugor partnereinket is megismertessük a magyar kultúrával.

A kultúra mellett a tudományos életben is szeretnének csatlakozni a kezdeményezéshez, ebben a Pannon Egyetem lesz az önkormányzat partnere.

Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere szerint büszkeség és megtiszteltetés a cím birtoklása a 25 milliós finnugor világban, amihez Iszkaszentgyörgynek is komoly kötődése van. 1944-ben ezen a településen működött a Finn Nagykövetség a budapesti bombázások idején; van észt és finn testvértelepülésük is, és a finn köztársasági elnök is ellátogatott már a településre.

Gáll AttilaGáll Attila

Elindítottak egy ösztöndíjprogramot, melynek keretében egy udmurt lány látogatott el a településre. Weboldalukon észt, finn, udmurt nyelven is igyekeznek a magyar kultúrát megismertetni a nyelvrokonainkkal. Gáll szerint ez az év lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk magunkat, pozitív hírt adjunk magunkról világnak.

Petri Tuomi-Nikula finn nagykövet levélben köszöntötte a megjelenteket. Megköszönte a két önkormányzat munkáját, és kívánta, hogy az idei programok segítsenek tovább gazdagítani a magyarok és a finnugor nemzetek közötti kapcsolatokat. A programsorozat elemeként megnyitották a Reguly-társaság vándorkiállítását, egy udmurt porta felépítését bemutató fotókiállítást, ami dr. Salánki Zsuzsanna nyelvész, kutató munkája.

Pohárköszöntőt mondott dr. Szoboszlai András, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület elnöke. Kijelentette: szeretnék eljuttatni a finnugor világ értékeit "azokhoz is akik hisznek benne, és azokhoz is akik nem", ezek a népcsoportok mind több száz, ha nem több ezer éves kultúrával, hagyományokkal rendelkeznek, amit érdemes bemutatni. Hozzátette: reméli, hogy ez az év ablak lesz a világra, amin kitekintve megismerhetjük a finnugor értékeket, és amin keresztül Európa is megismerhet minket.

A megnyitón közreműködtek a Csermák Antal Zeneiskola növendékei.

Porga Gyula és dr. Szoboszlai AndrásPorga Gyula és dr. Szoboszlai András

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   ma 22:10 Jazzfesztivál novemberben! Jazzfesztivál novemberben! Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. ma 12:59 Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Európa Kulturális Fővárosa Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Dubrovnikban többek közt a Trónok harca miatt korlátozták az óvárosba a belépést. Tartuban pedig van egy hónap, amikor majdnem féláron lehet étterembe menni. Érdekes turisztikai megoldásokkal találkoztunk, amikor a két város vezetőivel interjúztunk veszprémi látogatásuk alkalmával. ma 11:53 “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” irodalom “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” Varga Richárd, az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserének neve a legtöbb olvasónak ismerősen csenghet: sokan a slam poetry kiváló művelőjeként ismerték meg, sokan nagyszerű tanárként, vannak, akik a Godot Workshop frontembereként, és sokan költőként. Most elsősorban az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserét kérdeztük arról, megmaradnak-e a nevéhez is köthető nagyobb fesztiválok, mint például a Holtszezon, de költő énjének is feltettünk néhány kérdést, hiszen a közelmúltban verses kötete jelent meg… tegnap 16:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.