Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C

Az Ébredő Erőről spoilermentesen

2015. december 18. 4:04
Megnéztem a filmet, elmondom a véleményem, igyekszem nem lelőni egy poént sem.

Sokáig úgy gondoltam, hogy a Csillagok Háborúja lesz számomra az idei év legmeghatározóbb sci-fi élménye. Aztán a Doctor Who új évada olyan magasra tette a lécet, amiről sejtettem, hogy az Ébredő Erő nem lesz képes megugrani – így azzal az előítélettel vettem meg a jegyet az éjféli premierre, hogy kellemes, de nem katartikus moziélményt kapok a pénzemért.

Hát, nem volt katartikus, ez tény.

Pedig minden olyan jól indult, a stáb igyekezett nem CGI-re alapozni mindent, visszatértek az alapokhoz, amit csak lehetett megépítettek modellben, a Pinewood Stúdióban életnagyságban felhúzták a Millennium Falcont, és úgy általában a látvány újra a régi filmekben megszokott koszos-poros-rozsdás lett. Egyetlen pillanatra sem emlékeztetett a hangulat az előzmény-trilógiára, és ezért óriási piros pont jár a vizuális felelősöknek.

Abrams bátran használta a csendet, kifejezetten jót tettek azok a jelenetek, amelyekben egy-két percig senki nem szólal meg. A film dinamikája okosan kiszámított, és az ilyen csendes jelenetek tökéletes alapot jelentenek két látványos zúzás között, hogy egy pillanatra megálljunk, megvessük a lábunkat és elrugaszkodjunk újra a következő akciójelenet felé.

A csend azért is jó, mert a párbeszédek néha a középsulis korunkban írt rajongói történetek szintjét idézik – nem is beszélve az olyan hibákról, mint amikor az egyik szereplő nevén szólítja a másikat, majd utána rögtön megkérdezi, hogy hívják.

A következő bekezdésben a történetvezetéssel foglalkozok, és bár semmi konkrétat nem írok, azt javaslom, aki minden infót szeretne elkerülni, ugorjon eggyel lejjebb.

A narratíva számos párhuzamot mutat Az Új Remény történetvezetésével. Ezt eleinte nagy pozitívumnak tartottam, mintha a készítők kikacsintanának a régi rajongókra, mintha azt sugallnák, hogy igen, egy ismerős utazásra indulunk, és ez – itt és most – egy új kezdet. A film második felében viszont egyre inkább zavart a sok párhuzamosság, ugyanis a korábbi epizódok ismeretében könnyen kikövetkeztethetővé váltak a fordulatok, nemcsak nagy vonalakban, hanem egész konkrét részletekre vonatkozóan is. Végtelen lehetőség állt Abrams előtt, akármerre elindíthatta volna az új trilógiát, de ő ahelyett, hogy egy új történetet talált ki, egyszerűen újraforgatta az Új Reményt.

A két főszereplő közül inkább a Rey-t alakító Daisy Ridley-t dicsérném, végre van egy olyan nőkarakter a Csillagok Háborújában, akinek életszerű személyiségfejlődést írtak, szép ívet rajzoltak annak, ahogy az epizód elején látott állapotból eljut a zárójelenetig, és Ridley egész jól hozta a karaktert. Finn – John Boyega – ellenben idegesítő, hisztérikus, és borzasztó izzadságszagú az az igyekezet, hogy a karakterből egy új Han Solót faragjanak, aki eleinte inkább a saját bőrét mentené, kimaradna a harcokból, aztán persze mégis a becsületes utat választja. Különösen gyenge a szereplő úgy, hogy végig ott van mellette az igazi Han Solo. Ez a film ugyanis Harrison Ford egyszemélyes játszótere, a teljes szereplőgárdát lemossa a színről, az ember 73 évesen olyan karizmatikus, hogy uralja az összes jelenetet, amiben szerepel.

Mindent összevetve sajnos csalódottan álltam fel a székből a film végén. A kiszámítható sztori megölte a katarzissal kecsegtető pillanatokat, és bár voltak pillanatok, amik rajongóként megdobogtatták a szívem – mint a Millennium Falcon első feltűnése, és az azt követő üldözős jelenet –, de ezek a pillanatok nem tudták ellensúlyozni a negatívumokat.

De legalább Jar-jar nem tűnt fel.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.