Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C

Mit várok az új Csillagok Háborújától?

2015. december 15. 21:07
Csütörtök éjfélkor mutatkozik be az Ébredő erő a magyar mozikban, amiről pénteken ugyanebben a rovatban spoilermentes villámkritikát is írok majd, de előtte érdemes néhány sort szentelni annak, hogy mit várok a filmtől.

Azt, hogy ne akarjon több lenni annál, ami.

A Csillagok Háborúja rajongói között konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy az eredeti trilógia zseniális, az előzmény-trilógia viszont katasztrofális. Ennek egyetlen oka van.

Jar-jar.

Na jó, akkor kettő. Az előzmény-trilógia nagy hibája, hogy igazán sci-fi akart lenni, pedig az eredeti filmet az tette sikeressé, hogy „csak” egy űrmese volt. George Lucas egyszerűen fogta az univerzális, kultúráktól független népmesei alapmotívumokat, és futurisztikus környezetbe helyezte őket. Ezt ő maga sem titkolta, sőt, még fel is hívja a néző figyelmét azzal, hogy egy klasszikus népmesei szófordulattal kezdi minden egyes epizódját („réges-régen, egy messzi-messzi királyságban galaxisban”).

A népmesei sémák jól felismerhetők. Ilyenek a személyiség nélküli, klasszikus archetípusokat képviselő papírmasé karakterek, mint a szegény legény (Luke), aki elindul megmenteni a királylányt (Leia), út közben találkozik zsiványokkal (Han), akik eleinte szimpla bűnözőnek tűnnek de kiderül hogy helyén van a szívük; esetleg találkozik beszélő vagy más kunsztokra képes állatokkal (bocs Chewbacca), hogy végül megküzdjön a gonosz varázslóval (Vader), aki rettegésben tartja a négyszögletű kerekerdőt. Ehhez még ízlés szerint hozzá lehet adni egy csipetnyi öreg bölcset, aki lehetőleg meghal a történet első harmadában (később persze visszatérhet), mert ugye a Gyűrűt mégiscsak Frodónak kell elvinnie Mordorba.

Szintén népmesei motívum, hogy a szürkének nincs ötven árnyalata: a fehér fehér, a fekete fekete, és mindig az is volt (a sötét oldal-világos oldal szóhasználattal Lucas ezt is egyértelművé teszi). Ha pedig a fekete véletlenül a Jedi visszatér végére mégis fehérré válna, akkor onnantól kezdve teljesen és megkérdőjelezhetetlenül fehér, és Obi-Wan szelleme is csak barátságosan mosolyog Anakin szellemére, ahelyett, hogy megkérdezné, hogy van képe odamenni közéjük azok után, hogy az összes közös barátjukat a saját kezével végezte ki három résszel korábban.

A fent leírtak a legtöbb filmnél kemény kritikát és csúfos bukást jelentenének, a mese műfajában viszont alapkövetelmények.

Az előzmény-trilógia azon bukott meg (már ha ezt nevezhetjük bukásnak, én pl nagyon szívesen buknék így), hogy sci-fi akart lenni, és a műfajra jellemző stílusjegyeket aggatott magára. Például megmagyarázta a megmagyarázhatatlant, hogy tudniillik midichlorian nevű mikrobák termelik az Erőt. Aztán megpróbált társadalomkritikai észrevételeket tenni a Kereskedelmi Szövetség blokádjával meg a szenátusi jelenetekkel.

Nem is beszélve arról, hogy kísérletet tett Anakin karakterfejlődésének bemutatására, hogy elmagyarázza, hogyan válik egy cuki szőke kisfiúból pszichopata sorozatgyilkos. Igen, a Breaking Bad-nek jól állt a lassan a bűn legmélyebb bugyraiba süllyedés fázisainak ábrázolása, de a mese műfaja ezt nem viseli el.

És persze Jar-jar.

Szóval azt várom, hogy Abrams egy igazi mesét mondjon el papírmasé karakterekkel, erős kontrasztokkal, lehetőleg poros lepusztult helyszínekkel; és külön boldog lennék, ha az eredeti trilógiához képest másféle történetet vázolna másféle archetípusok szerepeltetésével.

Folyt. köv. pénteken ugyanitt.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.