Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Rogán: sürgős eljárással fogadhatják el a Btk. szigorítását

2015. augusztus 19. 15:57 // Forrás: mti
Sürgős eljárásban fogadhatja el a parlament a büntető törvénykönyv (Btk.) illegális bevándorlással összefüggő szigorítását, a Fidesz és a KDNP szeptember 3-ára és 4-ére javasolja összehívni az Országgyűlést.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: legyen letöltendő börtönbüntetéssel szankcionálható bűncselekmény a határ törvénytelen átlépése, a határzár megrongálása, és szabjanak ki különösen példás büntetést, gyors bírósági eljárásban az embercsempészekkel szemben. A kormánypárti képviselőcsoport vezetője a szigorítást azzal indokolta, hogy Magyarországon átlépte a 130 ezret a törvénytelenül belépők száma, és az Európai Uniótól sem érkezik érdemi segítség, Magyarországnak magának kell megvédenie határait. A hatóságok visszajelzéseire hivatkozva azt is elmondta, hogy a határsértők egyre követelőzőbbek és agresszívabbak velük szemben. A Btk. módosítását az igazságügyi és a belügyi tárca dolgozza ki és terjeszti a Ház elé - mondta, jelezve, hogy a parlament összehívásához a két kormánypárti frakció megteszi a szükséges lépéseket.

Rogán Antal azt is elmondta: a rendkívüli ülésen javasolják elfogadni azt is, hogy töröljék el az adóazonosító jel szükségességét a gyermekek utáni adókedvezmények igénybe vételéhez. Január 1. után csak ennek birtokában lehetett volna kérni a családi adókedvezményt, azonban még mintegy 200 ezren nem rendelkeznek vele. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete egy konzultáción felesleges bürokratikus tehernek minősítette az adóazonosító jel szükségességét, így a kormánypárti frakciók a kötelezettség eltörlésére tesznek javaslatot - tette hozzá. A fideszes politikus azt is kiemelte: ezt csak akkor tudja elfogadni a parlament, ha a kormánypártok megkapják az ellenzék támogatását. Viszonylag kevés sürgősségi eljárásra nyílik lehetőség, így ha az ellenzék nem támogatja a Btk. szigorítását, akkor a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja kérni fogja a sürgősségi tárgyalást, a szigorításról mindenképpen szavazni fognak. Ellenzéki támogatás hiányában a gyermekesek utáni kedvezményt érintő indítványnak csak a tárgyalását tudják megkezdeni, szavazás pedig a parlament későbbi rendes ülésén lehet - fejtette ki.

A kormánypárti politikus a tájékoztatón rendkívül fontos döntésnek minősítette az autó- és fogyasztási hitelek forintosítását, ami szavai szerint a családoknak és Magyarországnak is jó. Megtörténhet a devizahitelek végleges kivezetése, megszűnik az árfolyamkockázat - összegzett. Üdvözölte azt is, hogy piaci árfolyamon, de a jelenlegi piaci feltételeknél kedvezőbben megy a forintosítás. Példaként hozta, hogy minden svájci frank után 31 forint támogatást ad az állam és a Bankszövetség, és a legtöbb adós tehercsökkenéssel kalkulálhat. Rogán Antal kitért arra is, hogy bankok elszámoltatásának újabb szakaszaként augusztus végéig a forinthiteles ügyfelek is megkapják az elszámoló leveleket, és visszajárnak az indokolatlanul felszámolt költségek. A folyamatról a parlament gazdasági bizottsága részletesen tájékozódik majd. A frakcióvezetőt kérdezték az amerikai fegyverek Magyarországra telepítéséről szóló sajtóhírekről is. Azt felelte: nem tud róla, hogy a kormány ilyen hivatalos felkérésről döntött volna, és a parlamenti bizottságokat sem tájékoztatták erről.

Megkérdezték arról is, mi a véleménye Boross Péter Magyar Hírlapnak adott interjújáról, amelyben a volt miniszterelnök egyebek mellett azt mondta: "a bevándorlás nem kulturális és civilizációs, hanem etnikai probléma. Ugyanis különböző nyelvű népek, az európaitól eltérő bőrszínű emberek érkeznek milliószámra Európába." Rogán Antal azt válaszolta: a nyilatkozatot nem olvasta. Mint mondta, Magyarországon is vannak, akik eltérő bőrszínnel, fizikai vagy szellem adottságokkal születnek, ezeket tiszteletben kell tartani. A bevándorlók esetében a törvények tudatos kijátszását nevezte meg problémaként, utalva arra, hogy Magyarországra törvényesen is be lehet lépni, a bevándorlók 99,9 százaléka viszont a zöldhatáron teszi ezt meg.

vehir.hu
további cikkek
Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak A magyar kormány legújabb fiatalokat támogató intézkedése szeptember 1-től lépérvénybe. 2024. március 14. 12:35 Orbán Viktor: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei Orbán Viktor: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei A miniszterelnök optimista a következő két év gazdaságpolitikáját illetően; Orbán Viktor hétfőn Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági évnyitó rendezvényen azt mondta: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei. 2024. március 4. 15:22 A pedagógusok és a szakápolók bérének emelését jelentette be Gulyás A pedagógusok és a szakápolók bérének emelését jelentette be Gulyás A parlamenti ciklus végére megduplázzák a tanárok bérét, és márciustól pedig átlagosan húsz százalékkal növelik a szakápolói alapbéreket – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. 2024. január 18. 11:48 Kulcsszerepe lesz Navracsics Tibor új minisztériumának a magyar gazdaság sikerességében Kulcsszerepe lesz Navracsics Tibor új minisztériumának a magyar gazdaság sikerességében 2024. január 1-jén ugyanúgy kelt fel a nap, mint bármikor máskor, de a magyar közigazgatásban, azon belül a kormány intézményrendszerében mégis fontos változások mentek végbe. A száraz adminisztráción kívül az egyik ilyen változás hamarosan a hétköznapi emberek életét is érintheti, ráadásul egy veszprémi politikusnak, Navracsics Tibornak kell levezényelnie. 2024. január 9. 14:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.