Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Mese a víz fontosságáról

2013. szeptember 27. 23:28 // Forrás: Fotók: Veszprémi Petőfi Színház
Szeptember 29-én, vasárnap 15 órakor debütál a Veszprémi Petőfi Színház és a Klebelsberg Kultúrkúria közös előadása, Hedry Mária Tündér Míra című mesejátéka. A darab játékos elemek mögé bujtatva beszél a víz elengedhetetlenül fontos szerepéről.

- Mi itt a Kárpát-medencében úgy növünk fel, hogy nagyon sok víz vesz minket körül, így szinte fel sem fogjuk, milyen érzés lehet hiányt szenvedni belőle. Pedig mindez könnyen előfordulhat, ahogy az a darabban meg is történik – mondta el az ősbemutató kapcsán Juhász Róza rendező.

A mese szerint ugyanis Holnemvolt országot súlyos veszély fenyegeti: királya egy "jóakarójának" közbenjárására a királyság tavainak és folyóinak vizét arannyá és drágakövekké változtatja, hogy ő lehessen a világ leggazdagabb uralkodója. A gonosz varázsló munkálkodása nyomán a vizek mindenütt elszennyeződnek és mérgezettek lesznek, az élővilág pusztul, a király felesége, Tündér Rózsa eltűnik, kisfia, Danika megbetegszik, lányát, Mírát pedig kitagadják a palotából. A királylány álruhában, titokzatos mese figurák, a család dadusa, az udvari bolond és Jankó, a halászlegény segítségével próbálja megmenteni az országot, miközben a jó és a rossz is összecsap.

Keresztes Gábor, Baranyi Péter (Fotók: Veszprémi Petőfi Színház)Keresztes Gábor, Baranyi Péter (Fotók: Veszprémi Petőfi Színház)

- Az előadás központi gondolata a víz megóvása és védelme, hiszen ez a legnagyobb kincsünk, és hogy ha elhanyagoljuk és nem vigyázunk rá, akár el is tűnhet. Tulajdonképpen ez olyan egyszerű és magától értetődő lenne, de persze nagyon fontos, hogy szót ejtsünk róla – hangsúlyozta a rendezőnő. Juhász Rózának nem ez az első munkája Veszprémben, az előző évadokban A kis herceg és a Mirr-murr című darabokat is ő rendezte, szemben azonban a Mirr-murral, ahol az interaktivitás is nagy szerepet kapott, ezúttal nem vonja be a nézőket a játékba. Most inkább egy együtt érző, élő közönségre számítunk – tette hozzá.

Vecsei László, Gáspár KataVecsei László, Gáspár Kata

Baranyi Péter szerint, aki az előadásban a látszólag kapzsi, valójában azonban csak hiszékeny királyt alakítja, a gyerekek egyébként is nagyon fogékonyak a mese mondanivalójára, így nem hiszi, hogy probléma lenne az értelmezéssel. - „Nagyon nagy felelősség mindannyiunk számára az, amiről ez a darab szól: a király anyagi haszonná teszi a természetet, ami rettentő nagy butaság, pedig sajnos manapság épp ez zajlik körülöttünk. Persze klasszikus mese lévén a lánya később ráébreszti, hogy rossz úton jár, és ez az, amit a gyerekeknek is át kell adnunk, hogy nem szabad készpénznek venni azt, ami itt a földön a miénk és hogy a környezet megóvása mennyire fontos. Ezt nem lehet elég korán elkezdeni hangsúlyozni a kicsiknek, de nagyon jó, hogy a mai generációba már gyakorlatilag bele is van kódolva ez a tudatosság.”

A könnyed befogadást segíti a Libor Katalin megálmodta díszlet is. „Csodálatos látványvilága van a darabnak, minden csillog-villog, találkozhatunk sárkányokkal, csodakúttal, a víz megjelenítése is nagyon szép, úgyhogy bízunk benne, hogy le fogja nyűgözni a gyerekeket ez a világ” – árulta el Gáspár Kata, aki a címszereplőt, Tündér Mírát alakítja. A színésznő korábban már vendégszerepelt a színházban a Kéri Kitty rendezte Tudós nőkben, de ez az első főszerepe itt. Nagyon megszerettem a színházat és az embereket, akikkel találkoztam itt, a próbák alatt is sokan nevetünk. Gyerekdarabban egyébként már nem először szerepelek, nagyon élvezetesnek tartom a készítésüket. Érdekes, mert próbálni ugyanúgy kell, mint egy komolyabb darabot, ugyanannyi energiával és ugyanolyan gondolkodással, ugyanakkor egyszerűségre kell törekedni, hogy a kicsik élvezzék az előadást és ne unják, emellett pedig a humort is erősen elő kell venni – fogalmazott a színésznő. – Ez most sincs máshogy, emellett pedig a darab mondanivalója is finoman ki van bontva.

A produkció további főbb szerepeiben Bajcsay Mária, Nyirkó István, Aref Rabbani Ramses, Morvai Levente, Vecsei László, Keresztes Gábor, Dominek Anna, Terescsik Eszter és Perjési Hilda látható. A bemutató előtt 14 óra 15 perckor Tiszta Balaton címmel a Csalán Környezet-és Természetvédő Egyesület kiállítása nyílik meg a teátrum emeleti társalgójában. A tárlatot Dr. Szalay Tímea, a szervezet elnöke ajánlja a látogatók figyelmébe.

Bertalan Melinda
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.