Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bujtor István – továbbvinni a lángot

2013. szeptember 25. 19:30
Bujtor Istvánra, egykori igazgatójára emlékezett halálának évfordulóján a Veszprémi Petőfi Színház társulata.

Bujtor István, színművész, producer, rendező, mindenki Ötvös Csöpije négy éve intett búcsút végleg a földi életnek. 2008. január 1-jétől haláláig a veszprémi teátrumot igazgatta, szelleme, munkássága mind a mai napig elkíséri a színház dolgozóit. Előtte tisztelegve rendezett egész napos filmvetítést a teátrum, melynek keretében a látogatók Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba című filmeket tekinthették meg az előcsarnokban, majd 16 órától a színházépület előtt tartott, koszorúzással egybekötött rövid ünnepség keretében emlékeztek meg az egykori igazgatóról.

- Elfogódottan állok itt most, érdekes nap volt ez a mai, úgy éreztük, miközben dolgozunk, valami más is van bennünk, rengeteg emlékünk tolult fel Bujtor Istvánról. Nincs olyan hét, hogy ne találkoznánk az ő alakjával és az ő hihetetlen erős emlékével, amit itt hagyott a színház falai között, a városban, Magyarországon – vallotta Oberfrank Pál jelenlegi igazgató.

Bujtor IstvánBujtor István

Bujtor István mindössze másfél évig vezette a színházat, öröksége mégsem elenyésző: erős kézzel igazgatta az intézményt és űzte a szakmáját, képes volt szembenézni a nehézségekkel és megfelelni a kihívásoknak. Anyagilag nem volt könnyű helyzetben a színház, amikor ő átvette a vezetőséget, de meg akarta mutatni, hogy ezt lehet jól is csinálni, és sikerült neki – árulta el fia, Bujtor Balázs.

Oberfrank Pál (A Veszprémi Petőfi Színház fotója)Oberfrank Pál (A Veszprémi Petőfi Színház fotója)

- Ő meg tudta teremteni azt a közeget és azt az anyagi hátteret, amivel egy egész életművet letett az asztalra. Talán erre a képességére lenne most a leginkább szükségünk, hogy hogyan lehet egy intézményt életben tartani. Nagyon hálásak vagyunk neki és igyekszünk, hogy továbbvigyük a lángot – utalt Oberfrank Pál Ady Endre A perc-emberkék után című versének soraira, melyet felvételről hallhattak a jelenlévők magától Bujtor Istvántól.

A megemlékezés végén Oberfrank Pál és Némedi Lajos Veszprém alpolgármestere helyezték el koszorúikat a színház falát díszítő Bujtor emléktáblánál.

Bertalan Melinda
további cikkek
Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54 VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! Petőfi Színház VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! 2024. április 19-20-21. között hetedik alkalommal várja az érdeklődő közönséget a Veszprémi Petőfi Színházban a szíveket, lelkeket feltöltő, aktuális problémákat a színház- és társművészetekkel feldolgozó, segítő, tükröt tartó Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja. 2024. április 10. 11:22 Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz. 2024. április 2. 18:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.