Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C

Hóhelyzet régiónkban

2013. március 14. 18:15
Pénteken se induljon útnak senki! 15 elzárt település megyénkben. Régiós helyzetjelentésünk folyamatosan frissül!

7:52 - Tizennyolc elzárt település Fejér megyében

(MTI) - Tizennyolc település megközelíthetetlen, szinte az összes közút járhatatlan Fejér megyében. Csütörtök reggel óta ötezer embert mentettek ki a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentőszolgálat szakemberei - közölte a Fejér megyei védelmi bizottság operatív munkaszervezete pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint megközelíthetetlenné vált Iszkaszentgyörgy, Zámoly, Gánt, Csókakő, Csákberény, Nagyveleg, Csákvár, Vértesboglár, Bodmér, Szár, Újbarok, Gánt, Magyaralmás, Bakonycsernye, Balinka, Bodajk, Fehérvárcsurgó és Kincsesbánya. Az elzárt útszakaszok száma mintegy negyven. Csütörtök reggel óta mintegy ötezer embert mentettek ki, közülük négyezret a Fejér megye harminc településén kialakított ideiglenes melegedőhelyen szállásolták el. Ellátásukról a katasztrófavédelem gondoskodik.

Péteken kora reggel kinyittattak Székesfehérváron egy élelmiszer-áruházat, onnan kenyeret és konzerveket szállítanak a szükségszállásokra.Jelezték, hogy péntek reggel nem indulnak el a helyközi és távolsági autóbuszok Fejér megyében, és késnek a vonatok is.Fejér megye nagy részén továbbra is a legmagasabb harmadfokú, piros meteorológiai riasztás van érvényben az erős hófúvás miatt, a szél magas hótorlaszokat emel.

A 64-es főúton Dég és Enying között, a 81-es főúton Mór és Székesfehérvár között, valamint Úrhida térségében dolgoznak a csaknem 24 órája a bent rekedt emberek kimentésén. Enying és Dég között, Szabadbattyánban, az M7-es autópályán, valamint a 81-es főúton tizenkét melegedőbuszt helyeztek üzembe az utakon rekedt állampolgárok részére.A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrségi törvény alapján csütörtök 20 óra 30 perctől visszavonásig teljes gépjárműtilalmat rendelt el a móri, a bicskei, a székesfehérvári, a gárdonyi és az enyingi járásban. Az érintett járások közútjain minden típusú jármű közlekedését megtiltották. Emellett csütörtökön 18 órától az egész megyében kamionstopot rendelt el a rendőrség az egy és a két számjegyű főutakra, a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik nem közlekedhetnek. Csütörtökön kora este megindult a szülés egy kismamánál Bodajkon, a magzat farfekvéses volt. A nőt a katasztrófavédelem székesfehérvári hivatásos tűzoltóegysége a bodajki vasútállomásra szállította, onnan a MÁV együttműködésével Székesfehérvárra vitte egy mozdony, majd a mentőszolgálat a Fejér Megyei Szent György Kórházba szállította. A kismama és kisbabája is jól van. 


7:46 - Délig nem indulnak Volánbusz-járatok a Dunántúlra

(MTI) - A rendkívüli időjárás miatt a Volánbusz Zrt. előreláthatólag péntek délig nem indít járatokat Budapestről a Dunántúlra. Az elővételben megvásárolt menetjegyeket a társaság visszaváltja - közölte az MTI-vel Szalayné Kotroczó Eszter, a cég szóvivője. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint mintegy százötven út járhatatlan és harmincnál több település megközelíthetetlen a dunántúli megyékben.


7:45 - Útviszonyok Veszprém megyében

Lezárt, vagy járhatatlan útszakaszok Veszprém megyében:

A 8.sz. főút a megye teljes szakaszán a nap folyamán bekövetkezett több baleset és elakadás miatt részleges lezárásra került. Kritikus pontok a főúton Inota-Hajmáskér közötti szakasz, Bakonygyepes, és Somló környéke. A délelőtti órákban lezárásra került a 73.sz. főút Nosztori emelkedő elakadások miatt, majd a 7219.j. ök. út Felsőörs és a 73.sz. főút közötti szakaszán, délutánra sikerült felszabadítani. 7301.j.ök. út Veszprém és Tapolca közötti szakasza elakadások, hóátfúvások, és az erős széllökések miatt.

A kamion forgalom elől lezárt utak:

- 82.sz.főút Veszprém-Veszprémvarsány közötti szakasza
- 83.sz. főút teljes szakasz.
- 8216.j. ök. út Zirc- Csetény között járhatatlan

Járhatatlan utak 20.00 órától:

- 7339.j.ök.út Ajka-Kolontár között
- 710.sz. főút 0+000 – 12+500 km
- 7301.j. ök. út 45 – 54 km sz. között, 0 – 10 km között
- 8216. j. ök. út Zirc-Csetény
- 7317.j.ök.út Zalahaláp-Tapolca

A Pápáról kivezető utakat lezárták. 8302, 8303, 8305, 8402, 8403, 8404, 8406 j. ök. utak. 82108.j. Tés bk. út

Elzárt települések:

Tés, Jásd, Nagyesztergár, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Káptalantóti települések vannak elzárva.

Veszprém megyében, Veszprém, Várpalota, és Pápa városát a Veszprém Megyei Rendőrkapitányság a kritikus hó és úthelyzet miatt 23.20 órától lezárta. Reggelig semmilyen gépjárművet nem engednek ki e három városból.

Lezárt főutak 03.15 02.00 órától

- 8 sz. út 57+000 – 65+000 km Veszprém – Herend között
- 8 sz. út 97+000 – 110+000 km Somlóvásárhely – Vas megye határ között


7:40 - Az elmúlt 24 óra krónikája - a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye

Veszprém megyében a hajnali óráktól kezdődően, folyamatosan – változó intenzitással - havazott. A felerősödő szél helyenként viharossá vált, így a friss hóból hófalakat, - hótorlaszokat emelt. A kezdetben narancssárga riasztást a délutáni órákban piros riasztásra módosította az OMSZ. A viharossá fokozódó szél, ezáltal a hóátfúvások rendkívül megnehezítették a beavatkozó egységek dolgát. A nap folyam a megyében minden egységünket mozgósítani kellett, bevonva a mentésekbe az Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokságokat, valamint az Önkéntes Tűzoltó Egyesületeket, valamint a Bakony mentőszervezet egységeit is. Összesen 25 gépjárműfecskendő113 fő tűzoltóval segédkezett a megyei útjain, főleg elakadt teher-, és személygépjármű mentéseknél. Több mint 150 beavatkozást végeztünk, de volt, ahol egy jelzésre több feladatot is el kellett végeznünk Több esetben mentettünk menetrendszerinti buszjáratokat, vagy baleset résztvevőit, elszenvedőit. 18 könnyű, és 1 súlyos sérültet adtunk át a mentőszolgálat munkatársainak. Az esti órákra sem hagyott alább a szél, sem a havazás, melynek eredményeként több kilométeres dugók, torlódások alakultak ki. 30 melegedő került megnyitásra , ahol jelenleg is 650 ember várja az idő jobbra fordulását. A mentéseket nehezíti, hogy legalább 100 autó vesztegel a megye útjain a hó fogságában. Számtalan esetben nyújtottunk segítséget az átlagosnál is nagyobb bajban lévő honfitársainknak. Hajmáskérnél inzulinos gyermekeknek segítettünk mihamarabb a veszprémi kórházba jutni. Bakonynánáról a tűzoltók segítségével tudtak átadni a mentőknek egy szülő nőt, majd még egyszer kisegítették a mentősöket, amikor újra elakadt autójuk a hóban. Vese dialízisre induló betegeket mentettünk Devecser körzetéből. Eddig az időpontig érvényben van a piros riasztás megyénkben. Egységeink jelenleg is
mentéseket végeznek a megye több pontján.

Továbbra is felhívjuk az utazó közönség figyelmét: NE INDULJANAK ÚTNAK!


7:33 - Több mint 8 ezer embert kellett elhelyezni átmeneti szálláson

(MTI) - A rendkívüli időjárási körülmények miatt mostanáig több mint ezer helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek. Több mint 8 ezer embert kellett átmeneti szálláson elhelyezni, több mint 100 ezer ember maradt áram, mintegy tízezer pedig vízszolgáltatás nélkül. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) péntek reggeli, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint országszerte fennakadásokat okozott a rendkívüli időjárás. A katasztrófavédelem megerősített ügyeleteire az érintett megyékben az intenzív havazás következtében több ezer segélyhívás érkezett. Több mint százan sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben - írta az OKF.


7:32 - Százötven út járhatatlan és harmincnál több település megközelíthetetlen

(MTI) - Mintegy 150 út járhatatlan és harmincnál több település megközelíthetetlen - közölte a közútkezelő péntek reggel az MTI-vel, továbbra is hangsúlyozva, hogy a hófúvásokban érintett megyékben senki ne induljon útnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: országszerte több megyében sok fő- és mellékút vált járhatatlanná a viharos széllökések nyomán kialakult hófúvások miatt. Az Útinform számításai szerint Somogyban 17, Zalában 21, Komárom-Esztergomban 18, Tolnában 10, Veszprémben 17, Győr-Moson-Sopronban 30, Fejérben 26, Vasban 1, Borsod-Abaúj-Zemplénben 7, Szabolcs-Szatmár-Beregben 2 és Bács-Kiskun megyében 2 úton van érvényben teljes útzár. Emellett számos nagyon nehezen járható útszakasz van ezekben a megyékben - tették hozzá.

A teljes útlezárások miatt elzárt település a zalai Zalaszentmárton, Belezna, Rezi, a tolnai Szakadát, a veszprémi Tés, Jásd, Nagyesztergár, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékkálla és Káptalantóti, a Fejér megyei Iszkaszentgyörgy, Magyaralmás, Zámoly, Gánt, Csókakő, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Szár és Újbarok. Emellett a rendőrség lezárta a Veszprémből, Várpalotáról és Pápáról kivezető utakat - olvasható a közútkezelő összegzésében.

Az ország nyolc megyéjében továbbra is piros, vagyis a legmagasabb fokú riasztás van érvényben az erős hófúvás miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar, valamint Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megye legtöbb térségében továbbra is arra kell készülni, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet. A veszélyes időjárási jelenségek délután kezdhetnek mérséklődni.


7:30 - ELMARADNAK A MEGEMLÉKEZÉSEK

Veszprémben minden március 15-i rendezvényt töröltek. Részletek hamarosan.



6:50 - Munkagéppel érkezett a segítség szüléshez Bakonynánára

Nemcsak Fejérben okozott riadalmat egy megindult szülés, Veszprém megyében is volt hasonló eset a megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint. A születendő gyermek 14-én késő este egyértelműen jelezte, hogy a zord idő ellenére világra akar jönni. A rendőrségre érkezett bejelentés, hogy egy szülés előtt álló nőnek elfolyt a magzatvize, a mentő azonban nem tud bejutni Bakonynánára. A Zirci Rendőrőrs parancsnoka, Hajba Zsolt r. alezredes azonnal telefont ragadott és elkezdte szervezni az asszony kórházba szállítását. Végül közreműködésével egy munkagép érkezett az anya megsegítésére, amely Nagyesztergárig haladt a hófúvásban. A várandós nő itt tudott átszállni a mentőautóba, amely kórházba szállíotta.


6:45 - Vonat szállította kórházba a gyermekét váró nőt

Ahogy korábban (0:30-kor) írtuk, csütörtökön kora este elindult a szülés egy kismamánál Bodajkon, akinek a hasában lévő magzata farfekvéses, ezért mindenképpen kórházba kellett mielőbb szállítani. A kismama mentéséhez több irányból mentőegységek indultak, végül a katasztrófavédelem székesfehérvári hivatásos tűzoltó egysége a bodajki vasútállomásra szállította, ahonnan a MÁV hatékony együttműködésével Székesfehérvárra vitte egy mozdony, ahol a mentőszolgálat várta, és azonnal a Fejér Megyei Szent György Kórházba szállította. Az orvosi vizsgálatok alapján a kismama és kisbabája is jól van. 


6:26 - Nyolc megyében továbbra is piros riasztás van érvényben

(MTI) - Az ország nyolc megyéjében továbbra is piros, vagyis a legmagasabb fokú riasztás van érvényben az erős hófúvás miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar, valamint Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megye legtöbb térségében továbbra is arra kell készülni, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet.A hófúvás, valamint a viharos szél miatt a Dunántúl nagy részén, de az ország keleti felében és a középső területein, köztük a budapesti kistérségben is riasztás van érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: erős hófúvás továbbra is a Dunántúl középső sávjában és az északkeleti megyékben várható. A legerősebb széllökések általában továbbra is 60-90 kilométer/óra között várhatók, de a Bakony és a Balaton térségében reggel és délelőtt továbbra is számítani kell 100-110 kilométer/óra körüli széllökésekre is. A sokfelé viharos északnyugati szél északkeleten a déli óráktól, a Dunántúlon csak a délután második felétől kezd jelentősen mérséklődni. A havazásból a Tiszántúlon újabb 5-10, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti felén nagyjából legfeljebb 5 centiméter friss hó hullhat. Késő délután mindenütt megszűnik a csapadék - olvasható az előrejelzésben. Jelenleg az egész országban fagypont alatti a hőmérséklet. A nappali órákban mínusz 4 és plusz 1 fok között alakulhatnak a maximumok. 


6:25 - Megmozdult az M1

Az M1-es autópályán, a Budapesttől Győr felé vezető oldalon a 99 kilométeres szelvénynél elakadt kamion műszaki mentése befejeződött, a forgalom egy pályán lassan elindult a katasztrófavédelem munkatársainak péntek hajnali tájékoztatása szerint - adta közzé a Kék Duna Rádió.

A pályának azon a szakaszán a késő esti órák óta állt a forgalom, miután a kamion keresztbe fordult.
Az ütemes haladást mindazonáltal a tájékoztatás szerint nagymértékben lassítják az időközben a veszteglő személygépjárművek előtt és mellett kialakult hótorlaszok, illetve a tükörjég, amely az autópálya útburkolatát borítja.


6:15 - Járhatatlan utak megyénkben

Az Útinform tájékoztatása szerint a következő útszakaszok járhatatlanok megyénkben:

- 8408-es jelű, Pápa-Szilsárkány összekötő út, 11+300 - 13+55 km, Marcaltő
- 8409-es jelű, Pápakovácsi-Ganna-Döbrönte összekötő út, 0+0 - 4+200 km, Pápakovácsi
- 8412-es jelű, Várkesző-Vönöck összekötő út, 0+0 - 1+0 km, Marcaltő
- 83-es jelű, Városlőd-Pápa-Győr másodrendű főút, 39+184 - 39+184 km, Takácsi
- 73144-es jelű, Káptalantóti-Nemesgulács bekötő út, 1+200 - 2+500 km, Káptalantóti
- 73135-es jelű, Szentbékálla-Mindszentkálla bekötő út, 2+0 - 3+0 km, Szentbékkálla
- 7301-es jelű, Veszprém-Tapolca összekötő út, 51+200 - 54+100 km, Tapolca
- 7317-es jelű, Devecser-Tapolca összekötő út, 23+0 - 25+0 km, Zalahaláp
- 7316-es jelű, Badacsonytomaj-Tapolca összekötő út, 10+500 - 11+800 km, Badacsonytomaj
- 8216-es jelű, Zirc-Mór összekötő út, 0+0 - 13+0 km, Zirc


6:10 - Fejér és Komárom-Esztergom megyében leállt a buszközlekedés

(mti) - Fejér és Komárom-Esztergom megyében a Vértes Volán nem indítja el a helyközi járatait, Fejérben egyetlen autóbusz sem közlekedik - tájékoztatta a Vértes Volán kommunikációs munkatársa az MTI-t.

Pruzsina Alice közölte, hogy Tatabányán a helyi közlekedés is szünetel, az 1-es és 5-ös vonalon óránként elindul egy-egy járat, de valószínűleg jelentős késéssel ér az egyes megállókhoz. A havazás és az erős szél miatt járhatatlan utakon több helyen elakadtak autóbuszok, így nem áll rendelkezésre a teljes eszközpark. Az esztergomi térségben csak az Esztergom-Pilisvörösvár közötti szakaszon közlekednek a Volán-járatok, valamint a Kesztölc-Piliscsaba-Pilisvörösvár vonalon a vonatpótló buszok. 


6:06 - Elzárt települések megyénkben

Nagyesztergár, Tés, Jásd, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékálla, Káptalantóti, Csetény, Lókút, Bakonynána, Szápár, Dudar, Felsőpere.


6:05 - Rendőrségi helyzetjelentés megyénkből

Az egy napja tartó ítéletidőben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai 14 busz mentésében közreműködtek, a hóakadályból összesen 55 járművet mentettek ki. A járművek utasai között több cukorbeteg is rosszul lett, az ő mentésükre különös figyelmet fordítottunk, ennek köszönhetően mindegyikük időben megkapta a szükséges ellátást. Munkánk során mindvégig szoros együttműködésben voltunk a polgárőrséggel, a katasztrófavédelemmel, mentőszolgálattal, az E-ON diszpécserével és a járási hivatalokkal is. A közös munka a következő órákban sem állhat meg, hiszen Veszprém megyében nem csillapodott a rosszidő, továbbra is viharos szél okoz hóátfúvásokat, és csökkenti szinte nullára a látótávolságot.

A rendkívüli időjárás miatt Veszprémben rekedt járművek utasai számára főkapitányságunk megnyitotta színháztermét, ahol jelenleg 18 férfi, 6 nő és egy gyermek várja az idő javulását. A balatonkenesei kultúrház is fogadta az M7 autópályán elakadt járművek utasait, akiket a Balatonalmádi Rendőkapitányság rendőrei kísértek a biztonságos menedékre. Megyénkben a 30 megnyitott melegedőre 14-e délután óta több mint 650 főt kísértek a mentésben résztvevő személyek, köztük a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. A megye útjain még kb. 100 autó vesztegel, a mentés folyamatos.

Kérjük, a további balesetek elkerülése érdekében még NE INDULJON ÚTNAK!


6:00 - Újra indul a közvetítésünk

Jó reggelt kívánunk minden kedves olvasónknak, a vehir.hu regionális közvetítése a hóhelyzetről folytatódik.


2:30 - ÖSSZEFOGLALÓ

Tisztelt Olvasóink! Mivel jó ideje nem érkezett már új információ, a vehir.hu felfüggeszti közvetítését. Veszprém megyében a legutóbbi tájékoztatás szerint 11 utat le kellett zárni, 13 település megközelíthetetlen, a Veszprém és Pápa városokból valamint a megyéből kivezető utakat mind lezárták. Fejér megye több járásában határozatlan ideig, Komárom-Esztergom megye több járásában hétfőig közlekedési tilalmat rendeltek el. Az éjszaka során folyamatosan zajlik az úton rekedtek mentése, a bajbajutottakat ideiglenes melegedőhelyeken fogadják. Régiónkban több ezer ember töltötte az éjszakát ilyen kényszerszállásokon és az utakon. 

A vehir.hu péntek reggeltől ismét a nemzeti ünnep megemlékezéseiről és a márciusi hóhelyzetről is naprakész és rendszeresen frissülő információkkal várja majd olvasóit. 



1:50 - Útviszonyok a megyében, újabb elzárt települések!

Veszprém megyében jelenleg az alábbi útlezárásokra, korlátozásokra kell számítani a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint.

Lezárt utak:

- Veszprém megye területén a 7,5 tonnás járművek előtt továbbra is le van zárva a 83-as és a 82-es főút.
- Megyénkből továbbra sem lehet felhajtani az M7-es autópályára (Balatonkenesénél), ott ugyanis a balesetek miatt teljesen megállta a forgalom.
- Tapolca-Zalahaláp közötti út hóátfúvás miatt lezárva.
- Tapolca Gyulakeszi közötti út továbbra is lezárva.
-7301-es út teljes hosszában lezárva.
- 710-es út lezárva.
- Le kellett zárni minden, Pápáról kivezető utat.
- Továbbra sem lehet közlekedni a 84. sz. főút Sümeg-Sárvár közötti útszakaszán Sárvár felé, az ellenkező irányban megy a forgalom.
- Veszprémből kivezető utak lezárva.
- A 8-as főút Devecsernél Vas Megye irányában lezárva.
- A Veszprém megyéből kivezető utak lezárva.

Elzárt települések:

Nagyesztergár, Tés, Jásd, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkála, Szentbékála, Káptalantóti, Csetény, Lókút, Bakonynána, Szápár.

Rendőreink a mentésben résztvevő és más szervekkel, együttműködőkkel kiemelt figyelmet fordítanak az úton lévők és az otthon várakozók tájékoztatására, támogatására. Kérdezzék őket bátran a továbbhaladás lehetőségeiről, vagy akár a kialakított melegedőkről, pihenőkről. A legfontosabb, hogy mindenki tartsa a kapcsolatot ismerősével, családjával és szükség esetén kérjen segítséget!


1:30 - Megtelt a Technika Háza, új melegedőt nyitottak Fehérváron

Megtelt a Technika Háza is - adta hírül a Vörösmarty Rádió. Aki elindult oda (1.27 PERC VAN), az még mehet, de aki még messze jár, menjen az új helyszínre: Kodály Zoltán Általános Iskola, Székesfehérvár, Béke tér 1. (Vasútállomással szemben). A Vörösmarty Rádió továbbra is élő adással, friss információkkal segíti a Fejér megye útjain rekedteket az FM 99,2 frekvencián.


1:25 - Több mint hatszáz embert helyeztek el melegedőkben Veszprém megyében

(MTI) - Több mint hatszáz olyan ember elhelyezéséről gondoskodott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, aki a mostoha időjárási viszonyok miatt nem tudott hazatérni - tájékoztatta az igazgatóság szóvivője péntek hajnalban az MTI-t. Révész András azt írta: a bajbajutottakat Dudaron, Tótvázsonyban, Hajmáskéren, Barnagon, Balatonkenesén, Veszprémben, Devecserben, Kolontáron, Ajkán, Kapolcson, Taliándörögdön, Sümegen, Pápán, Vaszaron, Takácsiban, Litéren, Királyszentistvánon, Csetényben és Várpalotán helyezik el, a létszámok folyamatosan változnak a mentésektől függően. Az elakadt személyautók, autóbuszok mentésén folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, de a viharos erejű szél továbbra is megnehezíti a munkájukat. A megye legkritikusabb pontján, a Hajmáskér-Öskű körzetében lévő torlódást sikerült felszámolni - ott mintegy ötven jármű vesztegelt -, mindenkit Veszprémbe vittek, melegedőkben vagy rokonoknál helyezték el őket - tette hozzá a szóvivő. A rendőrség péntek hajnalban azt közölte a honlapján, hogy a Veszprémből, a Veszprém megyéből kivezető utakat, valamint a 8-as főutat Devecsertől Vas megye felé lezárták.
 


1:15 - "Kab-hegy: 166,68 km/h széllökés, -8°C." - olvashatjuk a VMeteo.hu oldalon.



1:00 - Veszprém megyei melegedőhelyek

Veszprém városában a következő melegedő helyeket vehetik igénybe:
- Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedő Veszprém, Jutasi u. 32. , ahol 100 főt tudnak befogadni.
- Veszprém Megyei Rendőrkapitányság rendezvényterme, Veszprém, Bajcsy Zs.u.2., szintén 100 fő befogadására alkalmas.

A megye egyéb útjain elakadtak a következő melegedő helyeket vehetik igénybe.

Dudar Művelődési Ház
Tótvázsony, Hajnal u.1.
Hajmáskér, Kultúrház, Vasútállomás
Barnag, Fő u. 40.
Balatonkenese Sportcsarnok
Veszprém Helyőrségi Művelődési Központ
Devecser Általános Iskola
Kolontár Művelődési Ház
Ajka Buszpályaudvar
Ajka Vasútállomás
Ajka Bánki Kollégium
Kapolcs Óvoda
Taliándörögd Művelődési Ház
Sümeg Gimnázium
Pápai Kóter Turistaszálló
Pápa Buszpályaudvar
Pápa Vasútállomás
Pápa Türr István Gimnázium
Vaszar Óvoda
Takácsi Óvoda
Litér Kultúrház
Királyszentistván Faluház
Csetény Polgármesteri Hivatal
Barnag Orvosi Rendelő
Várpalota Nőtlen szálló
Várpalota Faller Szakközép Iskola


0:54 - Miközben ezrek rekedtek az utakon, Esztergomban dolgozik az önkormányzat: A Fidesz-KDNP-frakció módosító indítványaival fogadta el a képviselő-testület Esztergom költségvetését csütörtök éjjel, a törvényes határidő előtti napon.


0:50 - Nem lehet elhagyni a megyét

"Le kellett zárni a Veszprém megyéből kivezető utakat!" - tájékoztatott a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság. - "Vas megyeirányába a 8-as főutat Devecsernél zárjuk. A korábban közölt korlátozások közül egy helyen történt változás: a 72-es út járhatóvá vált."

FONTOS! Az M7-es autópályáról Balatonkenesénél a balatonalmádi, balatonkenesei, litéri és balatonfőzfői melegedőkre irányítják az úton lévőket. (Balatonalmádi - Pannónia, Balatonkenese - sportcsarnok, Litér - művelődési ház, Balatonfűzfő - kultúrház) 


0:45 - Kétezer embert szállásoltak el Fejérben

Fejér megyében körülbelül kétezer embert szállásoltak el húsz településen. A melegedőhelyeken percről percre nő a befogadottak száma. A rendőrség folyamatosan tereli le a forgalmat azokról az útszakaszokról, ahol jelentős kocsisor torlódott fel, és az utasokat a közeli település melegedőhelyein helyezik el. A mentésben négy honvédségi jármű is részt vesz, közülük kettő a 7-es főúton Lepsénynél, kettő a 81-es főúton. A hivatásos tűzoltók folyamatosan dolgoznak a hó fogságában rekedt emberek kimentésén. A kritikus helyszínek: 7-es főút és 71-es főút csomópontja, Polgárdi-Lepsény térsége, a 64-es főút Enying-Lajoskomárom térsége, a 81-es főút Fejér megyei szakasza, Úrhida-Sárszentmihály-Székesfehérvár térsége. Az M7-es autópályáról folyamatosan tereli le a rendőrség a forgalmat, a járműveket a közeli településekre kísérik.Az úton rekedtek mentésével párhuzamosan a Fejér Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervezete gondoskodik a súlyos betegek kimentéséről A kijelölt melegedőhelyek listája elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján: http://fejer.katasztrofavedelem.hu



Ezekben a percekben is áll a sor az M1-en (Fotó: Időkép)


0:30 - Szüléshez sietnek a mentők Fejérben

A segélyhívón keresztül bejelentés érkezett arról 2013. március 14-én éjszaka, hogy Bodajkon egy kismamánál - akinek hasában lévő magzata farfekvéses - megindult a szülés, és a hóhelyzet miatt nem tud elindulni a kórházba. Így a rendőrökből, a Katasztrófavédelem munkatársaiból, illetve a Mentőszolgálat orvosából és ápolóiból álló mentőegység a hölgy segítségére indult. - tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a Vörösmarty Rádiót. A rádióadó egyébként jelenleg is élő adással tájékoztatja a Fejér megyében az utakon veszteglőket az FM 99,2 frekvencián.


0:25 - Lezárták a Veszprémből kivezető utakat

A folyamatos havazás és a térségben kialakult útviszonyok miatt a Veszprémből kivezető utak lezárása vált szükségessé.A korábban elrendelt útzárak és korlátozások továbbra is élnek. Városlőd belterületén egy autóbusz árokba borult, az elsődleges információk szerint személyi sérülés nem történt. A mentést a katasztrófavédelem végzi - tájékoztatott a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.


0:02 - Tűzoltók mentették a betegeket az elakadt buszokról Veszprém megyében

(MTI) - Tűzoltók mentették a betegeket az elakadt buszokról Veszprém megyében; a 8-as főúton Hajmáskér térségében mintegy ötven jármű vesztegel - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese csütörtök éjjel az MTI-t. Sztanke Zoltán elmondta: mintegy félszáz gépjármű - személyautó, teherautó, busz - vesztegel balesetek miatt a 8-as főúton Öskü és Hajmáskér között, valamint Hajmáskér belterületén. Az elakadt kocsisorban buszok is vannak, krónikus betegségekkel küzdő betegekkel, közöttük gyermekekkel: őket a tűzoltók saját autóikon a veszprémi kórházba szállították - tette hozzá. Tájékoztatása szerint ez a megye legkritikusabb pontja, a bajba került utasok mentésén folyamatosan dolgozik a katasztrófavédelem.


0:00 - Hat elzárt település Fejér megyében

(MTI) - Iszkaszentgyörgy, Magyaralmás, Zámoly, Gánt, Csókakő és Csákberény községek megközelíthetetlenné váltak - közölte a Fejér megyei védelmi bizottság operatív munkaszervezete csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok és a rendőrség is megerősített szolgálattal folyamatosan dolgozik a hó fogságában rekedt emberek kimentésén. A közútkezelő folyamatosan végzi az utak takarítását, más megyéből is érkeztek hókotrók Fejérbe. Áll a forgalom az M7-es Fejér megyei szakaszán, a 62-es úton Seregélyes-Szőlőhegynél, a 64-es úton Dég és Enying között, a 81-es út Fejér megyei szakaszán, valamint a 7202-es út Sárkeszi-Sárszentmihály-Úrhida között. Ezeken az útszakaszokon mintegy száz jármű került a hó fogságába. Ezenkívül a megyében mintegy harminc utat vagy útszakaszt zártak le a forgalom elől. A védelmi bizottság a megye valamennyi településén kijelölt melegedőhelyeket, a lista a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján megtalálható. Az emberek ellátásáról a katasztrófavédelem intézkedett, szendvicset és teát visznek minden szükségszállásra. Az operatív munkaszervezet korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrségi törvény alapján csütörtökön 20 óra 30 perctől visszavonásig teljes gépjárműtilalmat rendelt el több járás területén. Közleményük szerint a móri, a bicskei, a székesfehérvári, a gárdonyi és az enyingi járás közútjaira terjed ki a tilalom, vagyis a települések között minden típusú jármű közlekedése tilos. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a megyei rendőrkapitány rendészeti helyettese csütörtökön 18 órától Fejér megyében kamionstopot rendelt el az egy és a két számjegyű főutakra. Ez azt jelenti, hogy a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik nem közlekedhetnek.


23:55 - Közlekedési tilalom Tatabánya térségében is!

(Kék Duna Rádió) - Az M1-es autópályán a tehergépjárművek és a személygépkocsik mindkét oldalon a 43-as, az 54-es, az 57-es és a 64-es km szelvényben lévő parkolókban állhatnak meg, ahol védőitalt, élelmet tudnak vásárolni és illemhely is a rendelkezésükre áll.

A rendkívüli időjárási- és útviszonyok miatt a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság megtiltotta a közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya és térségeik területén.

Bábolnán, Komáromban, Tatán és Tatabányán a bajba jutott állampolgárok részére az alábbi helyeken nyitottak meg átmeneti szállásokat:
Tatabányán a középfokú kollégiumban, a Földi Imre Sportcsarnok, a Váci Mihály általános iskola
Bábolnán az idősek klubjában
Bicskén a Csokonai iskolában (Szent István utca)
Tatán az Eötvös Gimnázium Vaszary és az Ady Endre általános iskolában
Oroszlányban az idősek átmeneti otthonában, a családi átmeneti otthonban és a hajléktalan szállón
Kisigmándon a faluházban (Fő út 1.)
Nagyigmándon az általános iskolában (Fácán út 2/A)
Komáromban a kiképző és raktárbázison( Beőthy út 3.), az Alapy Gáspár kollégiumban és karrier szállóban
Bokodon az erőmű tanácstermében
Ácson a Gárdonyi általános iskolában
Kocson a faluházban
Bakonysárkányban a faluházban 



Fotó: Időkép


23:47 - Lánctalpasok a 81-esen

Vajda Kristóf szerint ezekben a percekben vetik be a 81-esen a lánctalpas katonai járműveket a katasztrófavédelem járműveinek kimentésére - írja az Időkép.


23:45 - Senki ne induljon útnak!

(MTI) - A csütörtök éjszakai órákra a téli időjárás okozta közlekedési helyzet még kritikusabbá vált - közölte a közútkezelő, kiemelve: az éjszaka folyamán senki ne induljon útnak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtök este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az orkán erejű széllökések nyomán csütörtök éjjelre még több szakasz vált járhatatlanná. A közútkezelő folyamatos munkája ellenére a szél visszahordja a havat a burkolatra, emiatt az utak nehezen járhatók, továbbá jelentősen csökkent a látótávolság. Ráadásul a sorozatos balesetek miatt munkagépeik is a feltorlódott sorokban vesztegelnek, ezért nem tudják ellátni feladatukat - tették hozzá. Mint írták, több megyében ideiglenes melegedőket nyitnak, hogy az elakadt járművek utasait biztonságos helyre szállítsák. Az ország Dunától keletre eső területein ónos eső nehezíti a közlekedést. Az Útinform késő esti összesítése alapján Somogy, Zala, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyében számos út járhatatlan, több település megközelíthetetlen. 'A helyzet percről-percre változik, negatív irányban' - fogalmazott Pécsi Norbert Sándor, a közútkezelő szóvivője.


23:37 - Szálláslehetőségek

(index) - Az Időkép olvasója gyűjötte össze őket:

Átmeneti szállások Komárom-Esztergom megyében és környékén: Enying (Művelődési ház), Polgárdi (Gondozási Központ), Lepsény (Általános Iskola), Fehérvárcsurgó (Művelődési Ház), Csór (művelődési Ház), Lovasberény (Művelődési Ház), Zámoly (Általános Iskola). Komárom és Tatabánya esetében is a segélyt kérőket a város melegedőiben szállásolják el. További információ, segélykérés az önkormányzat ingyenes hívható zöld számán: 06-80-102-653

Székesfehérvár (Civil Központ (volt Technika Háza).Szabadbattyán műv ház, Siófok: Somogyi TISZK Baross Gábor Közép és Szakiskola. Móron a Wekerle Sándor Szabadidőközpontban, Kisigmándon a faluházban (Fő út 1.), Nagyigmándon az általános iskolában (Fácán út 2/A) és Komáromban a Beőthy út 3. szám alatt. Bokodon az Erőműben a konferencia terem (a volt ebédlő felett) a kijelölt melegedő. Szabadbattyánban a Móricz Zsigmond Művelődési Ház megnyílt az ott rekedtek számára. Forró teával várják az embereket az Árpád u. 10-ben. Érdeklődni a következő telefonszámon: 06-30-432-93-42



Fotó: MTI


23:25 - Régiószerte szinte minden településen nyitottak kényszerszállásokat. Székesfehérváron a Sziget Utcai Általános Iskola már meg is telt, további szabad helyek a Civil Központban (Rákóczi u. 25.).


22:40 - Szükségszállások Fejérben

Szükségszállások: Enying (Sportcsarnok), Polgárdi (Gondozási Központ), Lepsény (Általános Iskola), Fehérvárcsurgó (Művelődési Ház), Csór (művelődési Ház), Lovasberény (Művelődési Ház), Zámoly (Általános Iskola).


22:25 - A honvédség járműveit riasztották egy elakadt busz mentésére

(MTI) - A honvédség járműveit riasztották egy Gyulafirátót és Hajmáskér között elakadt busz mentéséhez csütörtök este - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóügyelete az MTI-vel. Az elakadt buszon egy inzulinos beteg és egy csecsemő is van. A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központjából Várpalotáról két Ural teherautó indult a mentésükre - tette hozzá az ügyeletes.


22:12 - ORFK: lezárják M1-M7 fővárosból kivezető közös szakaszát

(MTI) - A rendkívüli időjárásra tekintettel, közlekedésbiztonsági okok miatt este tíz órától lezárják az M1-M7 autópályák fővárosból kivezető közös szakaszát - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján. András Tamás rendőr főhadnagy az MTI-nek elmondta, ha valaki a zárást követően a pályán halad, és rendőrautót lát, akkor kövesse azt, és levezetik az autópályáról.


22:10 - Kilencre emelkedett az elzárt települések száma Veszprém megyében

(MTI) - Hétre emelkedett az elzárt települések száma Veszprém megyében - közölte honlapján a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön. Tájékoztatásuk szerint a havazás elzárta a külvilágtól Nagyesztergárt, Tést, Jásdot, Sáskát, Zalahalápot, Taliándörögdöt, Mindszentkállát, Szentbékkállát és Káptalantótit. A rendőrség azt kéri az ott élőktől, ha olyan emberről van tudomásuk, aki hiányt szenved élelmiszerben, tüzelőben, támogassák, vagy kérjenek segítséget az önkormányzattól, a helyi mentőszolgálattól, rendőröktől, katasztrófavédelemtől vagy segélyszervezettől, senkit ne hagyjanak egyedül, és a településeken rekedt utazóknak nyújtsanak menedéket éjszakára. A rendőrség tájékoztatása szerint újabb utat zártak le a megyében: elakadt autók miatt a 7301-84-es kereszteződését Lesencetomajnál, hóátfúvás miatt Monostorapátinál a 7301-est, valamint Ajka és Kolontár között a 7329 számút. A 8-as főút a 72-es út kereszteződéstől Hajmáskérig nem járható, s továbbra is zártak az M7-es autópályára felvezető megyei utak - közölték.


21:55 - Szinte járhatatlan az M1-es Komárom-Esztergom megyei szakasza

(MTI) - Az M1-es autópályán Győr felé, a 34-es kilométerszelvénynél továbbra is áll a forgalom egy keresztbefordult kamion miatt. Szintén Győr felé, a 83-84-es szelvények között hótorlaszt emelt a szél, ezért Tatáig áll a forgalom - tájékoztatta csütörtök este a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-t. A sajtószolgálat közölte: Győr felé, a 99-es kilométernél is elakadt egy kamion, emiatt szintén áll a forgalom. A Budapest felé vezető oldalon Tatabánya-Újvárosnál három kamion akadt el, a forgalmat az 1-es számú útra terelik. A 13-as számú főút lezárása miatt az autópályáról nem lehajtani Komárom felé és ugyanitt felhajtani Budapest irányába. Az M1-es autópályán a tehergépjárművek és a személygépkocsik mindkét oldalon a 43-as, az 54-es, az 57-es és a 64-es kilométerszelvényben lévő parkolókban állhatnak meg, ahol ételt és italt tudnak vásárolni, és illemhely is a rendelkezésükre áll - tették hozzá. Kisigmándon a faluházban, Nagyigmándon az általános iskolában és Komáromban a Beőthy út 3. szám alatt pihenőhelyet rendeztek be azoknak, akik nem tudtak hazajutni. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság azt kéri, hogy senki ne induljon útnak. 


Fotó: időkép


21:40 - Veszprémi katasztrófavédelem: tartsák benn a cégek a délutános műszakot!

(MTI) - Lehetőség szerint tartsák benn a cégek azokat a dolgozókat, akiknek este jár le a műszakja, mivel a tömegközlekedéssel ingázók hazatérése nem megoldott - kérte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. A tömegközlekedéssel három műszakban munkába járókat a délutános műszak végén lehetőség szerint helyezzék el "házon" belül - javasolta a cégvezetőknek, műszakvezetőknek a katasztrófavédelmi igazgatóság. A megyében több főutat lezártak vagy korlátozták rajta a forgalmat, emiatt több Volán-társaság sem indít járatokat a kritikus szakaszok irányába - magyarázták kérésüket. Hozzátették: azok, akik autóval járnak munkába, mielőtt este hazaindulnak, tájékozódjanak körültekintően.


21:30 - Veszprém megyében a kritikus időjárás miatt több elzárt település is van

Kérjük, Nagyesztergár, Tés, Jásd, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkála, Szenbékála, Káptalantóti
településeken fokozottabban figyeljenek egymásra az ott élők. Amennyiben olyan személyről van tudomásuk, aki hiányt szenved élelmiszerben, tüzelőben, őt támogassák, vagy kérjenek segítséget az önkormányzattól, a helyi mentőszolgálattól, rendőröktől, katasztrófavédelemtől vagy segélyszervezettől. Senkit ne hagyjanak egyedül, a településeken rekedt utazóknak nyújtsanak menedéket éjszakára! 


21:25 - Teljes gépjármű-tilalom Fejér megyében!

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője március 14-én 20 óra 30 perctől visszavonásig teljes gépjármű tilalmat rendelt el a rendőrségi törvény alapján az alábbi járások területére:

Móri járás
Bicskei járás
Székesfehérvári járás
Gárdonyi járás
Enyingi Járás

Az érintett járások közútjaink minden típusú jármű közlekedését megtiltja a rendőrség.


21:05 - Újabb utakat zártak le Veszprém megyében, Pápáról nem lehet kihajtani

(MTI) - Újabb utakat zártak le Veszprém megyében, köztük a Pápáról kivezető utakat is. Szinte lehetetlenné vált a közlekedés a megyében - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján csütörtökön este. Közlésük szerint a 7,5 tonna feletti járművek nem hajthatnak rá a Pápa és a 8-as főút közötti útszakaszra, valamint a 73-as főútról Csopak felé. Nem lehet haladni a 8-as főúton Veszprémtől Székesfehérvár irányába, valamint Ajka-Bakonygyepes és a megyehatárnál található Dabronka csárda között.

Már nemcsak Tés, hanem Zalahaláp-Sáska is megközelíthetetlen, a Tapolca és Gyulakeszi közötti utat lezárták, ahogy a 7301-es utat is Monostorapáti és Nemesvámos között - írták. A közlemény szerint nem lehet ráhajtani a 710-es út balatonfűzfői elkerülő szakaszára, Balatonkenesénél az autópályán történt sok baleset miatt lezárták az M7-es kihajtót. A nagyobb méretű járművek nem tudnak haladni a 8-as főút hajmáskéri szakaszán - figyelmeztetett a rendőrség. A 8-as számú főút 61-60 kilométerszelvényénél két kamion vesztegel, mellettük csak fokozott óvatossággal lehet közlekedni. Az erős havazás és hóátfúvások miatt lezárták a 8-as főutat Bánd és Márkó között, valamint a Pápáról kivezető utakat is - tette hozzá Kómár Viktória szóvivő az MTI-nek nyilatkozva. Megerősítette: a megyében szinte lehetetlenné vált a közlekedés, legjobb, ha senki nem indul útnak. 


Fotó: hirado.hu

 


20:55 - Várpalotán ragadtak a tési iskolások

(MTI) - Veszprém megyében a rossz útviszonyok és a kaotikus közlekedési helyzet miatt nem jutottak haza a Várpalotára iskolába járó tési gyerekek, és 30-40 felnőtt is a szomszédos városban ragadt - tájékoztatta az elzárt település független polgármestere csütörtökön az MTI-t.

Berki Józsefné elmondta: a mintegy félszáz tési iskolást nem sikerült az iskolabusszal hazaszállítani, mivel az utakat vastag jégpáncél fedi, s a közlekedést a 8-as számú főúton elakadt autók is nehezítik. A gyerekek iskola utáni elfoglaltságáról gondoskodtak Várpalotán, kaptak vacsorát, az estét pedig a honvédség Bakony Harckiképző Központ szállóján töltik majd. Akadtak olyan gyerekek is, aki a szüleikkel ragadtak Várpalotán, többen közülük családtagokhoz mentek éjszakára - tette hozzá a polgármester. Tájékoztatása szerint a gyerekeken kívül 30-40 felnőtt tési is Várpalotán kénytelen tölteni az éjszakát, az ő ellátásukról, szállásukról is gondoskodnak. A polgármester megjegyezte: harminc éve nem történt ilyesmi a településen, de az erős szél és a sok baleset miatt lehetetlen megközelíteni a települést. Az alapellátással viszont nincsenek gondok.


20:45 - Közútkezelő: az éjszaka senki ne induljon útnak

A csütörtök reggel óta tartó folyamatos havazás és az orkánerejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások miatt a Dunántúlon a látótávolság sok térségben tíz méter alá csökkent, ezért a közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásos területeken vagy az ónos esőtől csúszós utakon az éjszaka folyamán senki ne induljon útnak - közölte csütörtök este a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerit több dunántúli megyében kritikussá vált a helyzet, sok helyen a látótávolság minimálisra csökkent, ezért például a 13-as, 8-as, 37-es, 82-es és 83-as főúton a kamionforgalmat leállították, Fejér, Vas, Győr-Moson-Sopron, Zala és Veszprém megyében pedig több mellékutat kellett lezárni biztonsági okokból. Az ország Dunától keletre eső területein ónos eső nehezíti a közlekedést - írta közleményében a szóvivő.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. teljes kapacitással dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, de az előrejelzések alapján az éjszakai órákban nem várható javulás, ezért további útlezárásokra számíthatnak a közlekedők - tette hozzá.


Fotó: VMeteo.hu

 


20:43 - Kritikus a helyzet Győr-Mosonban

Kritikus a közlekedési helyzet Győr-Moson-Sopronban, a 85-ös és a 86-os főúton 80-100 kilométeres széllökések nehezítik a közlekedést - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök este az MTI-vel.

    Tóth Gabriella elmondta: a 8611-esen néhol 10-20 centiméteres hó fedi az utat, amelyet hiába takarítanak, az erős szél rövid idő alatt visszahordja a havat az útburkolatra. Az M1-es autópálya Győr-Komárom közötti szakaszán sem javult a helyzet a délutáni órákhoz képest, továbbra is mindkét pályatest jeges, és az erős szél is lassítja a közlekedést - tette hozzá. Közlése szerint az elakadt és keresztbefordult kamionok miatt indokolt esetben a rendőrség a környező főutakra tereli a forgalmat. Senki ne induljon útnak Győr-Moson-Sopron megyében - kéri a rendkívüli hóhelyzet miatt a katasztrófavédelem, a rendőrség és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pécsi Norbert Sándor, a közútkezelő szóvivője azt közölte, az orkán erejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások következtében a látótávolság sok térségben tíz méter alá csökkent. Ugyanezzel a kéréssel élt közleményében Dobos Viktória hadnagy, a katasztrófavédelem megyei szóvivője, kiegészítve ezt azzal, hogy a mégis útnak indulók figyeljék a közlekedési információkról szóló híradásokat, csak téli gumival közlekedjenek, és vigyenek magukkal hóláncot, meleg takarót, védőitalt, feltöltött mobiltelefont.


20:35 - Hat megyében piros riasztás pénteken

(MTI) - Az erős hófúvás miatt hat megyére péntekre is a legmagasabb fokú, vagyis a piros figyelmeztetést adta ki csütörtök este az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hófúvás miatt az ország összes megyéjére első-, másod- vagy harmadfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre. Ezek között a harmadfokú, vagyis piros figyelmeztetést Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére léptették életbe. Így ezeken a területeken arra kell készülni, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet. A viharos erősségű széllökések miatt Nógrád és Békés megye kivételével az ország összes többi megyéjében első- vagy másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a következő órákban még sokfelé lehet számítani 60-90 kilométer per órás széllökésekre.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. ma 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.