Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C

Megszépült a Korona Szálló

2013. január 24. 14:33
Átadták a volt Korona Szálló épületét. A belvárosi rehabilitáció keretében felújított épületet eredeti, múlt század eleji állapotában csodálhatják meg az itt működő éttermek és cukrászda vendégei.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy ez az épület volt Veszprém első szállodája, ami egyben a város polgárosodásának egyik jelképe és színhelye is. A hagyomány szerint 1848-ban Petőfi is itt szállt meg, itt értesült a párizsi forradalomról. Az épület mostani felújításának köszönhetően nagy részben visszanyerte eredeti formáját. Az elmúlt három évben számtalan beruházás valósult meg a városban, mi veszprémiek elégedettek lehetünk, a városvezetés jó döntéseket hoz és képes megszerezni ezekhez a szükséges anyagi támogatást is.


dr. Navracsics Tibor és Porga Gyula

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy nagyon komolyan vették a pályázati útmutatóban szereplő szempontokat, úgy mint a helyi gazdaság élénkítése és a közösség erősítése. Ezt bizonyítja az is, hogy huszonnyolc konzorciumi partnerrel vágtak bele a belváros megújításába, ők anyagi áldozatokat is vállaltak. A polgármester örömmel látta, hogy a belváros megújítása nem csak politikai akarat, hanem a közösség szándéka is. Hozzátette: a projektnek még nincs vége, a Kossuth utca átalakítása és a Hangvilla létrehozása, valamint két parkolóház kialakítása is folyamatban van, előttünk áll.


Ferenczy Gábor, dr. Navracsics Tibor, Porga Gyula és Vászolyi Árpád

Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Kft. ügyvezetője hozzátette: a tervek összeállításakor fontos szerepet játszott az épület elhelyezkedése: az egykori Korona Szálló egy fontos csomópontban, kitüntetett helyen található, ám külső megjelenése eddig nem tükrözte ezt a fontos szerepet. A társasházként működő épület tulajdonosai példamutató összefogással tették lehetővé a felújítást, amit az itt működő irodák és vendéglátó-helyiségek kéréseit figyelembe véve időzítettek az őszi hónapokra.


Vászolyi Árpád

Vászolyi Árpád, az épületben működő Mackó Cukrászda tulajdonosa felelevenítette az épület történetének néhány momentumát, így azt is, hogy a negyvenes években a világháborúból hazatérő katonák az első kaszinótojást itt fogyasztották el. A ház helyzete nem volt mindig olyan pozitív, mint most. A hetvenes években, a belváros nagy átalakítása során rombolásra ítélték az épületet, ami azonban az évtizedek során mégis fennmaradt. Örömteli fordulatnak tartja, hogy a külvárosban létrejött plázák és hipermarketek korában a városvezetés elhatározta, hogy újra a belvárosba csábítja az embereket az épületek és külső terek esztétikai és funkcióbeli megújításával.  

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.