Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C

Hit, remény, szeretet

2012. július 31. 22:42
Erre a háromra van szüksége annak, aki a göröngyös út, a sok viszontagság ellenére el akar jutni a csillagokig. Az úton segítséget nyújt(hat) Kallai Sándor festőművész kedden nyílt kiállítása.

A megnyitón tanítványokkal, barátokkal, ismerősökkel, ismeretlenekkel, érdeklődőkkel zsúfolásig megtöltött veszprémi Piarista-templom szellemiségébe és hangulatába szervesen illeszkedik a rajz-földrajz szakos tanár „Így jutunk el a csillagokig” című kiállítása, mely tárlatot Herth Viktória nyitotta meg. A művészettörténész a természeti és művészi szépségről beszélt, majd rámutatott, hogy a művészet a természetben lévő szépet emeli ki. Így a világ mélysége ismerhető meg – hangsúlyozta, majd az alkotásokkal kapcsolatban megjegyezte: Kallai Sándor képei természethű, realisztikus, kedves, színes képek.

Maga a művész így fogalmazta meg a képein tükröződő valóságot: „a világ rossz és jó, csúnya és szép, unalmas és érdekes, lelombozó és ígéretes, korrupt és becsületes, elutasító és segítőkész, utálatos és szeretnivaló, fakó és színes – egyszóval csodálatos. Képeim sora egy-egy villanás az összetett csodálatból, amit persze sohasem tudok eléggé visszaadni.”

– Újabban divat, hogy egy kiállításnak legyen tematikája, én ezt a címmel próbáltam meg elérni: Sic itur ad astra. Az embernek meg kell próbálnia eljutni a csillagokig, még ha az út göröngyös is, a siker pedig nem garantált. Az út teljesítéséhez három összetevőre van szükség: hitre, reményre és szeretetre – mondta a művész.

A kiállítás megnyitóján résztvevőknek különleges zenei élményben volt részük, Kallainé Gutscher Ágnes zongora-, Kallai Míra pedig brácsajátékával emelte az alkalom szakrális hangulatát.

Kallai Sándor képein szeretettel örökít meg „pusztuló, szép magyar házakat”, művei „szólnak a gyönyörű magyar tájakról, templomokról”, ugyanakkor a tárlat mondanivalóval rendelkező, áttételes festményeket is rejt. Ezeknek a megfejtése a nézőre vár, július 31-től augusztus 31-ig, hétfő kivételével naponta 10-17 óra között, a várban található Piarista-templomban.

Balassa Gergő
Kovács Bálint
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.