Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Huszadik helyen zárt a magyar hajós

2008. augusztus 19. 20:49 // Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség
Berecz Zsombor egyedüli magyar vitorlázóként jutott ki a Nyári Olimpiai Játékokra Pekingbe. A fiatal sportoló végig a középmezőnyben vitorlázott, majd kedden a 20. helyen végzett. A magyar eredményről, illetve Zsombor teljesítményéről Sigmond András szövetségi kapitány nyilatkozott.


- Mennyire elégedett a helyezéssel?

- A helyezéssel elégedett vagyok, az előzetes elvárasoknál jobban sikerült teljesíteni. Nem is volt elvárás, a kvóta szerzést a sportág vezetése már sikernek tekintette. Én ennél jobbat akartam! A mezőnyt és a Zsombit megismerve, az étvágyam közben jött meg, és magamban a mezőny 50%-ban való befejezést tűztem ki. Utólag is azt mondom, elérhető volt. Ha a felfogásán az első nap után tudunk változtatni, simán meg is lett volna.
 

- Milyen hibái voltak Zsombornak?

- A fő hibája, hogy nagyobb szabadságot enged meg magának a taktikában, mint ami a biztonságos teljesítményhez szükséges. Magyarul, túl sokat kockáztat, - és nem akkor, amikor kellene. Gyakran túl korán, már a rajt pozíció megválasztásánál, amikor meg semmi nem történt, nincs mire kockáztatni! Jobban kell bízzon önmagában, a képességeiben, és ezek következményeként a sebességében. Ha ezt felépítjük, és elhiszi magáról, hogy együtt tud haladni a mezőnnyel, mert ugyanazt tudja mint a többiek, akkor letisztul az egész taktikája, és egyszerűbb, kockázatmentesebb, egyenletesebb teljesítményt fog produkálni. Ez a sikere feltétele.

 - Mi lesz a következő verseny, amire együtt készültök?

A jövő év, már az új Világ Kupa sorozat rendszerben fog zajlani, így azt a programot áprilisban kezdjük versenyzéssel, de a felkészülés ez év november végétől indul! Szeptember - október a csapat kiválasztásával és a feltételek megteremtésével fog eltelni. Rengeteg tárgyalás, egyeztetés, főleg szervezési munka.



Zsombi és a laser

 - Együtt készültök a 2012-es londoni Olimpiára is?

- Igen! Én most az elkövetkező évben kevesebbet fogok "csak a Zsombival" foglalkozni, mert egy csapatot kell felépítenem, akik a következő olimpiai felkészüléshez kapcsolódhatnak. Ebben benne van a laser is Zsombival együtt, de lesznek más hajóosztályok is, és több versenyző. Először a csapat kialakítása, menedzselése, a munka megindítása és szervezése lesz a fő feladatom. Utána, ahogy mindenki teszi a dolgát, megint többet koncentrálok a laserre, és így - remélhetőleg - a Zsombira is.
Füssy Angéla
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.