A Pannon Egyetem ezzel a gesztussal is megerősíti elkötelezettségét a minőségi élelmiszeripari fejlesztések, a hagyományokon alapuló innováció, valamint a térségi értékek fenntartható támogatása mellett. A XII. Országos Pálinka-és Törkölypálinka Verseny ünnepélyes díjátadóján, Csillag Zsolt, az egyetem kancellárja ünnepi beszédében hangsúlyozta: bár az intézmény jelenleg nem rendelkezik agrár- vagy élelmiszertudományi képzésekkel, mégis fontosnak tartják, hogy a gasztronómiai kultúra – így a pálinka, mint hungarikum – szerves részévé váljon a Pannon Egyetem közösségi és kulturális életének. Hozzátette: „Egy 21. századi egyetemnek nemcsak az oktatásban és a kutatásban kell helytállnia, hanem a gazdaság, az innováció és a kultúra területén is aktívan kell szerepet vállalnia.”
Az egyetem évek óta megválasztja hivatalos borát, idén pedig új hagyományt indítva a hivatalos pálinkáját is kiválasztotta. Ebben a szakmai segítséget a Pálinka Nemzeti Tanács biztosította. A megtisztelő címet elnyerő pálinka készítőjét a Pannon Egyetem egy különleges, kézzel készített herendi porcelánvázával jutalmazta.
A Pannon Egyetem számára ez az együttműködés új távlatokat nyit és reményei szerint hozzájárulhat ahhoz is, hogy a pálinka, mint hungarikum, méltó helyére kerüljön a gasztronómia és a kulturális értékmegőrzésben egyaránt.
