Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
5°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
5°C

Ha Chagallnak lenne kedvenc kávézója

2025. január 16. 15:45
Mindenki ismeri azt az érzést, amikor reggelente beugrik a munka előtti habos latte vagy fekete kedvéért – milyen éppen a hangulat – a megszokott helyére, és pár percre rá már se a kávé ízére, se a pultos arcára nem emlékszik. Van egy hely Veszprémben, ami viszont pont attól lett különleges, hogy sosem válik rutinná.

Nehéz objektívnak maradni, amikor olyan helyről - és emberről írunk cikket -, ami már elválaszthatatlan része a mindennapjainknak, de a Kunszt! és a hely társtulajdonosa, Czakó Sára tényleg kezd a városiak életének szerves részévé válni. Három éve tart ez a folyamat, az Európa Kulturális Fővárosa év ráadásul további lendületet adott a kávézónak. Veszprém új arcát mutatja meg a világnak, és a Kunszt! ebben központi szerepet játszik: ma már nem csupán a helyiek, de az átutazók számára is kötelező megálló.

Abszolút fúziós hely, sorolni is hosszú, hiszen egyszerre kávézó, kiállítótér, designbolt és közösségi találkozóhely, ahol a művészet és a gasztronómia valódi kapcsolatot alakított ki egymással. A hely minden szempontból különleges: egyszerre modern, mégis otthonos, fiatalos, mégis időtálló. Mindez azonban csak akkor érhet el valódi sikert, ha van mögötte valaki, aki a szívét-lelkét beleteszi, és gondosan ügyel minden részletre. Egy ismerős arc a hely mögött. A Kunsztot alapjaiban határozza meg Sára személyisége, aki minden nap azon dolgozik, hogy a hely megtartsa egyediségét. Fáradhatatlan, vidám és nyitott személyiség, akinek a vérében van a design és a modern művészetek iránti rajongás. Lakberendezőként pontosan érzi, hogyan kell olyan környezetet teremteni, amely egyszerre lenyűgöz és otthonosságot áraszt. Nem csoda, hogy sokan már nemcsak a kiváló brunch-ért vagy kávéért térnek vissza ide, hanem azért is, hogy váltsanak vele néhány szót.

Czakó SáraCzakó Sára

A Kunszt az a hely, ahol a vendégek valóban otthon érezhetik magukat – és ebben Sára személyes jelenléte megkerülhetetlen szerepet játszik.

Sára egyébként egyáltalán nem igényli a sztárolást, csak akkor nehéz vele beszélgetni, ha róla akarsz, ha tehetné csak a kávézó lenne a téma. Minden pillanata a hely körül forog, úgyhogy engedjük meg neki, hogy a Kunszt! meséljen róla is – legalábbis az a kifinomult ízlésvilág, ami jellemzi. 

Nem véletlen utal a cím arra, hogy lehetne Chagall kedvenc kávézója is. Színes, élettel teli és kicsit francia. Szerencsések vagyunk, hogy nem kell azonban csak ezért Franciaországig utaznunk, mert Sára már megtette helyettünk, és hazahozta a párizsi kávézók felejthetetlen nyüzsgését és hangulatát. És hozzá a tökéletes croissant-t és tejeskávét, a kultikus divatmagazinokat és a kortárs művészek képeit a falakon. A vibrálást, a nyüzsgést, hogy állandóan ismerősbe botlunk, és vagy a pultnál vagy akár a lépcsőn muszáj leállni egy kicsit beszélgetni. Minden apró részlet, a friss virágok, az arácsi cukrászdából hozott sütemények, a kézzel készített design-termékek egytől-egyig olyanok, mintha a Pinterest mappáink váltak volna hirtelen valósággá. A siker úgy tűnik adott: hatalmas ablakokon át a napfény melegítette, világos belső tér, állandóan pezsgő helyszín, ahol a brunch nemcsak íz-, hanem abszolút vizuális élmény is. 

Sára büszkeséggel tekint arra, hogy veszprémiként olyan helyet hozhatott létre, amely hozzájárul a város kulturális pezsgéséhez, és valódi értéket ad a közösségnek. Lehet az művészeti vagy akár gasztroélmény, de néha elég annyi is, hogy egy jó kávé mellett lelassítunk és érdekes emberekkel beszélgethetünk egy kicsit.

Balogh Dóra
Vámosi Patrik
további cikkek
„Az ember borzasztó, de csodálatos dolgokra is képes. A kérdés csak az: akarunk-e másképp dönteni?” Life&Style „Az ember borzasztó, de csodálatos dolgokra is képes. A kérdés csak az: akarunk-e másképp dönteni?” Hogyan alakulnak ki a gyerekkorban azok a sémák, amelyek később is meghatározzák döntéseinket és viselkedésünket? Ismerős az érzés, amikor újra és újra ugyanabba a folyóba lépünk, amibe már nem kellene? Vajon miként hatnak ránk a gyerekkorban kialakult sémák, és hogyan tudunk adott esetben lelki egészségünk és fejlődésünk érdekében leszámolni azokkal? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Mircse Andrea pszichológussal. 2025. november 6. 12:12 ,,Ott kezdődött az én utam, ahol más feladta volna” - interjú Betlehem Dáviddal Life&Style ,,Ott kezdődött az én utam, ahol más feladta volna” - interjú Betlehem Dáviddal Betlehem Dávid alig huszonkét évesen már a világ legjobbjai közé tartozik: olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok, világbajnoki érmes – és jelenleg a férfi nyíltvízi úszók világranglistájának éllovasa. Olyan pályaív áll már mögötte, ami másnak egy egész életre elég lenne, ő viszont még csak most kezd igazán kiteljesedni. 2025. október 6. 14:22 Meg kell találni a bor magyar hangját! Life&Style Meg kell találni a bor magyar hangját! „Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél…” – áll a Himnusz sorai közt is, bizonyítva, hogy a bort, a borfogyasztást a magyar kultúrába nem az újkori marketingügynökségek installálták. Mégis, a hazai borász szakma egyik keserédes szólása szerint a magyar bor világhírű, de ezt valójában csak mi tudjuk. Hogy a magyar borok kimozduljanak ebből az állapotukból, 2022-től kormányzati szinten is külön feladatkört hoztak létre erre. Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztosnak pedig nem csak annyi a feladata, hogy a Tokaji aszú mellé felzárkóztasson más magyar bort is az ismertségben. Szembe kell nézni a borfogyasztás globális szinten tapasztalható csökkenésével és azokkal a társadalmi trendekkel, amik ezt generálják. Szerencse viszont, hogy a szőlőültetvények fölött csoportosuló fellegek között még így is átdereng a fény, amelyre az új magyar borstratégia is alapoz. 2025. október 1. 13:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.